Előfizetés

Itt az újabb Népszabi

Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.22. 07:07

Már az ötödik népszabis Fedél Nélkül kapható az utcai árusoknál.
A 2016-ban megszüntetett Népszabadság egykori szerzőinek és fotósainak cikkeivel, képeivel jelenik meg csütörtökön tizenkét oldalon a Fedél Nélkül – immár ötödszörre. Az újság a lap utolsó főszerkesztője, Murányi András cikkével indít, felsorakozik benne a teljes sportrovat. Veres Viktor a négyszeres világbajnok magyar asztaliteniszezőről, Jónyer Istvánról, Ongjerth Hanna a berlini gyerekágyról írt cikket. Olvashatunk az újságban Nádasdy Ádám-interjút is. A lapban megtalálható Czene Gábor, Csordás Lajos, Dési András, Hargitai Miklós, Horváth Gábor, N. Kósa Judit, Nyilas Gergely, Rab László, Révész Sándor és Tamás Ervin írása is. A Fedél Nélkült, így a népszabis kiadványt postán is meg lehet rendelni.

Felfüggesztették az SZFE honlapját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.21. 21:36
Sokan kiállnak az SZFE autonómiájáért küzdő hallgatók mellett
Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Azt egyelőre nem tudni, technikai hibáról van-e szó, vagy valaki egyszerűen törölte az egész oldalt.
Szerda délutántól kezdve minden tartalom eltűnt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) honlapjáról, kezdve a dolgozók névsorától egészen a szervezeti felépítésig – vette észre a hvg.hu.  Azt egyelőre nem tudni, technikai hibáról van-e szó, vagy valaki egyszerűen törölte az egész oldalt.  Amint arról a Népszava is folyamatosan beszámol, az SZFE új „irányítói” napról napra akadályozzák az oktatást. A napokban tantermeket, épületrészeket zártak le. Hétfőn egy osztályt arra hivatkozva nem engedtek be a dolgozók, hogy elkezdődött az őszi szünet. Mint lapunk is megírta, Szarka Gábor kancellár korábban a járványra hivatkozva próbálta kiüríttetni az elfoglalt egyetemi épületeket, de korlátozta a netelérést. A kiürítési kísérlet azonban kudarcot vallott, a hallgatók pedig elfoglalták az SZFE Rákóczi úti ingatlanját is.

Virággal az erőszak ellen

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.10.21. 19:51

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A tizenkét országban futó Krókusz Projekt célja, hogy a diákok megértsék, az előítélet miként torkolhat népirtásba.
Közös virágültetést szervezett kedd délután a Dohány utcai Zsinagóga előtti Herzl Tivadar térre a Szembenézés Alapítvány az október végén, több ezer magyar fiatallal induló európai oktatási projektje, a Krókusz Projekt keretében. A Virággal az erőszak ellen alcímet viselő kezdeményezésben a résztvevő tanulók a holokausztban meggyilkolt másfél millió, és az előítélet más, sok millió gyerekáldozata emlékére ültették el a krókuszhagymákat. A tavasszal nyíló virág sárga szirmaival megidézi a kirekesztés szimbólumát – a vészkorszak idején a zsidókat megbélyegző, kötelezően viselt sárga csillagot –, ám egyúttal az életesélyre is utal. A megemlékezésen beszédet mondott Radnóti Zoltán főrabbi, Beer Miklós katolikus püspök és Lackner Pál evangélikus püspök. Az Alapítvány öt évvel ezelőtt az ELTE PPK Neveléstudományi Intézet közreműködésével az írországi Holocaust Eduation Trust Ireland 2005-ben indított kezdeményezéséhez csatlakozva indította el a magyar projektet. Az európai programban tizenkét ország több mint százezer fiatalja – köztük félszáz magyar intézmény – vesz részt. A napokban mindenütt virágot ültetnek, és kezdenek önálló előítélet-mentes projektekbe, melynek eredményét a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján mutatják majd be saját közösségükben és az interneten. A pozitív holokausztemlékezet-projekt fókuszában a népirtásoknak az előítélettől a gyilkosságokig vezető útjának a megértetése áll. Azt szeretnék elérni: a fiatalok már a projektben átélhessék, milyen jó egymást tisztelve, előítéletek nélkül élni. Ahhoz kívánnak hozzájárulni, hogy egyre többen felismerjék (saját magukban is) az előítéleteket, és föl tudjanak lépni ellenük maguk és társaik védelmében.