Előfizetés

Mészáros Lőrinc családi cége is beszállított TAO-pénzen az általa elnökölt felcsúti alapítványnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.22. 09:45

Fotó: Népszava
Adagolja A Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány a TAO-költéseiről szóló számlákat a jogerősen pert nyert DK-nak. A kiadott számlák összértéke töredéke a 2011 óta elköltött támogatásnak.
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni – írja az mfor.hu. A Demokratikus Koalíció évek óta próbálja elérni, hogy a miniszterelnök által alapított és Mészáros Lőrinc elnöklésével működő A Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány TAO-költései nyilvánosak legyen. Az alapítvány több mint 30 milliárd forint TAO-támogatáshoz jutott az évek alatt. Bár a kormány a 2011-ben bevezetett támogatási rendszerrel kapcsolatban többször is úgy nyilatkozott, nem közpénzekről van szó, 2017-ben a Kúria kimondta: a TAO-támogatás közpénznek minősül, mivel a cégek társasági adójának egy részét utalják el különféle sportszervezeteknek az államkassza helyett. A jogerős határozat ellenére a felcsúti alapítvány csak a végrehajtási eljárás megindítása után kezdte el kiadni a számlákat a DK-nak. Igaz, csak egy részét, amelyet most az mfor.hu elemzett. A kiadott számlák összértéke töredéke a 2011 óta elköltött TAO-nak, csupán 70 millió forintról lehet tudni, mire ment el. Ez a teljes lehívott támogatásnak még a 0,5 százalékát sem éri el. A kiadott számlák alapján 17,1 millió forintnyi élelmiszerköltést lehet beazonosítani, ebből 
  • 5,5 milliót a CBA-nál,
  • 4,7 milliót a balatonboglári Halker Kft.-nél,
  • 2,7 milliót pedig a Hansa-Kontakt-nál költöttek el.
Rengeteget költöttek zöldség-gyümölcsre, ilyen termékeket akár 3 naponta is vásároltak, egyszerre akár több tízkilónyit is. A kiadott számlákban ez 6,7 millió forintos tételt jelent. A számlák között jelentős tételt képviselnek még a hústermékek is, melyeket hol a CBA-tól, hol a Halkertől, hol pedig a szigetszentmártoni B&K Kereskedelmi Kft.-től szereztek be. Ezek mellett két, a Búzakalász 66 Kft.-nek kiállított számlát is talált a portál.   
Eszerint 2014 július és augusztus végén a focialapítvány elnökének családi cége szállított hústerméket a konyhára összesen 435 437 forint értékben.

Gyakran vásárolnak halfiléket is, főként cápaharcsát, vagy másik nevén pangasiust. Ebből mintegy 270 kilogrammot vettek 264 050 forint értékben. Felvágottakat is vásároltak, amelyek közül nem maradhatott ki a Pick téliszalámi sem. A kiadott számlák összesen 85,76 kilogrammnyi termékről árulkodnak, amelyekre 357 196 forintot költött a Felcsút. Rendszeresen rendeltek cukrászipari termékeket egy bicskei cukrászdából, például túrós rétest, csemege dominót, csoki tortát, joghurt kockát és képviselőfánkot. 
Összesen 5300 szelet süteményről van szó, amelyért 796 713 forintot fizettek ki.

A kiadott számlák közül 3,3 millió forint személyszállításról szól. Vagy buszt béreltek különjáratként helyközi járatokat szervező cégektől, vagy magánszolgáltatóknak adtak megbízást. Például egy 2015. júniusi elsejei keltezésű számla számla szerint a csákvári Viszló transz Kft.-nek 728 820 forintot fizettek egy Székesfehérvár-Rimini közötti útért. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kik és milyen célból utaztak a tengerparti városba. Csak tavaly 1087 milliárd forintnyi adót engedett el különböző kedvezmények formájában az állam, így a sport tao-támogatás 2011-es bevezetése óta már összesen 747 milliárd forint került az egyesületekhez az államkasza helyett. 

Néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint az óraátállítás

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.22. 09:26

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A menetrendet nem kellett módosítani.
A téli időszámítás vasárnap kezdődik, amikor hajnali három órakor az órákat hajnali kettőre állítják vissza; ez néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, de a menetrendet emiatt nem kellett módosítani – hívta fel a figyelmet a Mávinform. A vasúttársaság csütörtökön közölte, hogy a belföldi járatok közül a Nyugati pályaudvarról a hajnali órákban Szobra és Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes vonalon. Míg a Nyugati pályaudvarról hajnali kettő óra után induló vonatok már a téli időszámítás szerint indulnak. A nemzetközi forgalomban a Lőkösházáról hajnali két órakor induló, Budapesten át Bécsig közlekedő 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról már a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el. A 347-es számú Dacia nemzetközi gyorsvonat a Keleti pályaudvarról 23.10-kor indul Bukarestbe, Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedik, majd onnét a téli időszámítás szerint, 2.39-kor folytatja útját. Néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasúthálózaton ér majd az óraátállítás. Ezek az IC 407-es és IC 406-os számú Corona, az IC 473-as és az IC 472-es számú Ister, az EN 462-es és az EN 463-as számú Kálmán Imre, az nj 466-os és az nj 467-os számú Wiener Walzer, az EN 476-os és az EN 477-es számú Metropol – berlini és varsói vonatrész kocsijait továbbító – vonatok.

Több mint kétezer új fertőzöttet találtak Magyarországon, meghalt 46 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.22. 08:59

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kórházban 2132 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 2032 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 52 212 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 46 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1305 főre emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. 15 254-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma pedig 35 653 fő. Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az elhunytak 38 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti. 
Kórházban 2132 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.  Az Operatív Törzs jelenleg 73 óvodában és 40 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 172 osztálynál és 16 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.