Előfizetés

Orbán információkat kért az orosz és kínai koronavírus-vakcinákról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.23. 14:15

Fotó: Viktor Tolochko / AFP
A cél, hogy Magyarország az elsők között juthasson oltáshoz.
A fertőzés és a járvány egész Európában emelkedő pályán van, így Magyarországon is

- közölte az operatív törzs ülése után Facebookra feltöltött videójában a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta, "az egészségügy állja a sarat". Ez elsősorban az orvosok és az ápolók kimagasló munkájának köszönhető.  A maszkviselési szabályokat is áttekintették az ülésen. A kormányfő szerint volt elég türelmi idő, "mindenki megérthette, a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése." Ezért utasította a belügyminisztert, hogy szerezzen érvényt a hatályban lévő jogszabályoknak és érje el a maszkviselés általánossá válását.  A vakcinakérdésről szólva elmondta, az influenzaoltások ingyenesek a 3 év alattiak számára is, minden költséget az állam áll. A koronavírus-oltással kapcsolatban jelezte, Magyarország az összes európai beszerzési programban részt vesz, 
"de utasítottam az operatív törzset, hogy egyidejűleg tájékozódjon az orosz és a kínai vakcinák előállításának és beszerzésének körülményeiről is. A cél az, hogy Magyarország polgárai minél hamarabb megbízható minőségűt, de az elsők között juthassanak koronavírus elleni vakcinához"

- zárta mondandóját a miniszterelnök.

Az orosz vakcinával kapcsolatban azonban még erős kérdőjelek vannak. Korábban a Népszava is beszámolt Rusvai Miklós virológus nyilatkozatáról, aki úgy véli, mert bár nagy általánosságban működnek, néha erős mellékhatásokat okoznak. Ilyen lehet az átmeneti végtag-bénulás is.

Jogellenesen sztrájkolnak a színművészeti dolgozói

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.23. 13:13

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A Fővárosi Törvényszék elsőfokú határozata alapján a sztrájkbizottság tagjai jogellenes munkabeszüntetésbe hajszolták bele a dolgozókat. A tüntetők szerint a hatalmi erőfitogtatás október 23-án méltatlan és ironikus is.
Közleményben dicsekedett el a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új, kormány által kinevezett kuratóriuma, hogy jogellenesnek találta az intézmény dolgozóinak sztrájkját elsőfokú végzésében a Fővárosi Törvényszék

Az állami hírügynökség híre szerint a közleményben felidézik, az SZFE sztrájkbizottsága korábban nyolc - először hat, majd újabb két - pontos követelést fogalmazott meg a munkáltatóval, az SZFE vezetésével szemben, amelynek két pontját az SZFE vezetése teljesítette. Az SZFE vezetése a sztrájkkövetelésben megfogalmazott 10 százalékos béremelésen túl további 15 százalékos fizetésemelést biztosít 2021. január 1-től az egyetem dolgozói számára. Emellett elfogadták azt a követelést is, hogy a korábbi munkarend szerint legyen lehetséges a munkavégzés. Mint írják, a sztrájkkövetelésben megfogalmazott további hat pont alapján indított sztrájkot a Fővárosi Törvényszék végzése minden pont esetében jogszabályellenesnek ítélte. Az SZFE vezetése által elfogadott két pont esetében azt is megállapította a bíróság, hogy a sztrájkot azelőtt kezdték meg a munkavállalók, hogy a törvényes határidő a sztrájk előtti kötelező egyeztetésre lejárt volna. Mint fogalmaznak, a sztrájkbizottság tagjai jogellenes sztrájkba hajszolták bele az SZFE munkavállalóit. "Arra kérjük az sztrájkban résztvevőket, hogy az egyetem vezetésének irányítása mellett folytassák a munkájukat!"- írják a közleményben, amelyet az MTI idézett.
A hallgatók szerint nekik senki sem szólt, hogy mit mondott a törvényszék. A hvg.hu idézi a közleményüket, amelyben azt írják, a határozatról a sajtóból értesültek, de ha a hír valóságon alapul, úgy a döntés még nem lehet jogerős, a sztrájkbizottságnak, tudomásunk szerint, öt napja van fellebbezni az ellen. Jelezték, továbbra is kitartanak a sztrájkolók mellett és hisznek a munkabeszüntetés jogszerűségében. "Egyetemünk oktatói és munkatársai képesek önálló döntéseket hozni a saját munkabeszüntetésük kapcsán. Ezen kívül szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az illegitim vezetőség nem teljesítette az általa jogszerűnek vélt két sztrájkkövetelést, hanem teljesítésüket ultimátumhoz kötötte, ez a gesztus pedig sérti a sztrájkjogot". Hozzátették, "a munkáltatói jogkörökkel való hatalmi visszaélés lehetőségének fitogtatását, nemzeti ünnepnapon, amikor egy önkényes elnyomó rendszer ellen hősi forradalmat vívott magyarokra emlékezünk, nem csak ironikusnak, de méltatlannak is tartjuk."
Közben váratlan helyről kaptak megerősítést a tiltakozók. Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó a 444.hu cikke szerint az egyik oktatón keresztül üzente meg, hogy velük van az egyetem autonómiájáért folytatott küzdelemben.

A portálnak azt mondta, reméli, hogy az október 23-ai tüntetéssel el tudják érni a kormányzattal való tárgyalást. Amikor megkérdezték, részt vesz-e a tüntetésen, a következőket mondta:  „Eszembe se jutott, hogy akár a jelenlétemmel, egy kicsit is elvegyek a SZFE hallgatói és oktatási közössége által indított akció érdemeiből.” Arra viszont kitérő választ adott, amikor megkérdezték tőle, beszél-e Orbán Viktorral ebben a kérdésben. Mint írta, erről őt kell megkérdezni, de kevés olyan téma van, amelyről a kormányfő ne ismerné  az álláspontját. A Hegedűs Zsuzsa által említett tüntetés 16 órakor a Műegyetem rakpartól indul, onnan mennek az Uránia elé a demonstrálók. "Ezzel az ünnepi menettel emlékezzünk meg arról, mi mindent lehet elérni, ha együtt cselekszünk!" - közölték állásfoglalásukban a tiltakozó diákok.

Felvonták a nemzeti lobogót, Orbán a Corvin-közben koszorúzott

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.23. 12:41

Fotó: Béres Márton / Népszava
A járvány miatt alig-alig lesznek politikai megemlékezések országszerte.
Katonai tiszteletadással Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján péntek reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. A koronavírus-járvány miatt idén az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje elmarad.  
A miniszterelnök pedig Wittner Mária társaságában a Corvin-közben koszorúzott.

A Facebookon közzétett videóban az látható, hogy a kormányfő és Wittner Mária egy Gloria Victis 1956 feliratú, nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyez el a 64 évvel ezelőtti forradalom emblematikus budapesti helyszínén, a Corvin közben, az 56-os pesti srác emlékművénél.
Az ellenzéki pártok közös felvétellel emléketnek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, melyet a pártelnökök megosztottak Facebookon.