Előfizetés

Müller Cecília: A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.23. 15:02

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A tisztifőorvos arra kérte a kórházba kerülőket, hogy ne ijedjenek meg.
A koronavírus-járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére – nyilatkozta pénteken az országos tisztifőorvos. Müller Cecília minderről az állami médiának nyilatkozva beszélt.  Úgy fogalmazott, a járvány második hullámának nagyon aktív szakasza figyelhető meg Európában, valamint az egész világon, és ez alól Magyarország sem kivétel. Az elmúlt 24 órában 2066 pozitív esetet mutattak ki, a járvány kezdete óta így már 52 278 magyarországi igazolt fertőzöttet regisztráltak. Kiemelte, jelenleg 2209 beteget ápolnak kórházban, 200-an vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília elmondta, a kockázati csoportokba tartozó betegeknél már középsúlyos esetekben is javasolják a kórházi kezelést, bizonyos alapbetegségek esetén ugyanis akár óráról órára romolhat a fertőzöttek egészségi állapota.  
A tisztifőorvos arra kérte a kórházba kerülőket, ne ijedjenek meg, az egészségügyi intézményekben biztonságos és gyors ellátásra számíthatnak.

Szólt arról is, hogy az elmúlt napokban bevezetett úgynevezett antigén alapú gyorsteszteknek köszönhetően már a kórházba érkezés előtt megállapítható az esetleges fertőzöttség, ami nagy segítséget jelent az intézményeknek. Müller Cecília emlékeztetett, a kormány döntése alapján péntektől a szabadtéri rendezvényeken és sporteseményeken is maszkot kell viselni, mivel az jól bevált megelőző eszköz, ugyanis több mint 80 százalék feletti védelmet nyújt a viselőjének és a vele érintkezőknek. A tisztifőorvos a diákok őszi szünetére tekintettel arra kérte a szülőket, ne szervezzenek más gyerekekkel közös programokat, hanem maradjanak saját háztartásukban gyermekeikkel. Kiemelte, 100 ezer 6 és 35 hónap közötti gyerekeknek való influenza elleni oltást rendeltek, amelyekhez a háziorvosok a jövő héttől juthatnak hozzá. Ez a mennyiség elegendő lesz a legkisebbek beoltására, továbbá a kormány döntése értelmében ingyenes hozzáférhető, így nem jelent majd többletterhet a családoknak - mondta Müller Cecília, majd megjegyezte, unokái minden évben megkapják ezt a védőoltást. Közölte, a Richter magyar gyógyszergyártó cég rendelkezésükre bocsátotta a remdesivir nevű készítményt a klinikai vizsgálatokra. Ezt a szert az orvosok - más beavatkozások megléte mellett - eddig hatékonynak ítélték a koronavírus ellen. Müller Cecília közölte: 41 kórházban ápolnak koronavírusos beteget, céljuk, hogy a jövőben koncentráltabban kezelhessék őket. A védekezés első vonalába emelt egyetemi kórházakban óriási kapacitások vannak.
A tisztifőorvos elmondta, Magyarország az Európai Unió középmezőnyében van a koronavírus fertőzöttség és elhalálozása arányában.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az adatok gyűjtése nemzetközileg nem egységes, Magyarország például minden olyan, akár halálos betegségben szenvedő elhunytat is a koronavírus áldozataként tart számon, akinél valaha diagnosztizálták a fertőzöttséget.

Napokig pótlóbusz jár a villamos helyett Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér között

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.23. 14:57

Fotó: Népszava
Vasárnaptól csütörtökig pályafelújítás lesz a szakaszon.
Pótlóbusz jár a 56-os, az 59-es és a 61-es villamos helyett Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér között vasárnaptól csütörtökig pályafelújítás miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a Széll Kálmán tértől az 56-os villamos a Városház térig, az 56A és a 61-es villamos a Móricz Zsigmond körtérig közlekedik. Az 59-es helyett pedig az 59A villamossal lehet utazni a Márton Áron tér és a Széll Kálmán tér között. A 61-es jelzésű pótlóbuszra Hűvösvölgynél a 956-os éjszakai busz megállója mögött, a Széll Kálmán téren pedig a buszvégállomáson, a Dékán utca felé tartó gyalogátkelő előtt lehet felszállni.

Orbán információkat kért az orosz és kínai koronavírus-vakcinákról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.23. 14:15

Fotó: Viktor Tolochko / AFP
A cél, hogy Magyarország az elsők között juthasson oltáshoz.
A fertőzés és a járvány egész Európában emelkedő pályán van, így Magyarországon is

- közölte az operatív törzs ülése után Facebookra feltöltött videójában a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta, "az egészségügy állja a sarat". Ez elsősorban az orvosok és az ápolók kimagasló munkájának köszönhető.  A maszkviselési szabályokat is áttekintették az ülésen. A kormányfő szerint volt elég türelmi idő, "mindenki megérthette, a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése." Ezért utasította a belügyminisztert, hogy szerezzen érvényt a hatályban lévő jogszabályoknak és érje el a maszkviselés általánossá válását.  A vakcinakérdésről szólva elmondta, az influenzaoltások ingyenesek a 3 év alattiak számára is, minden költséget az állam áll. A koronavírus-oltással kapcsolatban jelezte, Magyarország az összes európai beszerzési programban részt vesz, 
"de utasítottam az operatív törzset, hogy egyidejűleg tájékozódjon az orosz és a kínai vakcinák előállításának és beszerzésének körülményeiről is. A cél az, hogy Magyarország polgárai minél hamarabb megbízható minőségűt, de az elsők között juthassanak koronavírus elleni vakcinához"

- zárta mondandóját a miniszterelnök.

Az orosz vakcinával kapcsolatban azonban még erős kérdőjelek vannak. Korábban a Népszava is beszámolt Rusvai Miklós virológus nyilatkozatáról, aki úgy véli, mert bár nagy általánosságban működnek, néha erős mellékhatásokat okoznak. Ilyen lehet az átmeneti végtag-bénulás is.