Előfizetés
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava

Állami rendezvények nem, tüntetések viszont voltak október 23-án – képek a nemzeti ünnepről

A járványhelyzet miatt idén elmaradtak az állami rendezvények, csak az ünnepélyes zászlófelvonást tartották meg. Országszerte is csendesen telt az ünnep, a szentendrei skanzenban a forradalom falusi eseményeit elevenítették fel, a győri polgármester Lenin táblát feszegetett le a falról, Karácsony Gergely fotókiállítást nyitott meg. Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA székházánál tiltakozott, a színművészetisek többezres tömeg élén vonultak a Műegyetemtől az Urániához.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2020.10.23. 20:09
Reggel Kövér László jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót
Fotó: Béres Márton / Népszava
Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, Zugló polgármestere, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, Rainer M. János, történész, egyetemi tanár, Karácsony Gergely főpolgármester és Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-hel
Fotó: Mónus Márton / MTI
Szél Bernedett és Hadházy Ákos az MTVA Kunigunda utcai székháza elé szervetett demonstrációt a közmédia állapota miatt
Fotó: Béres Márton / Népszava
Színészek egy jelenetben a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol felelevenítették a forradalom falusi eseményeit és az azt megelőző időszakot
Fotó: Mohai Balázs / MTI
A Színház- és Filmművészeti Egyetem vonulást szervezett, a tömeg a Műegyetem előtt gyülekezett
Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A szervezők kérés szerint csak az SZFE ellenállásának szimbóluma, a piros-fehér szalag volt az egyetlen jelkép
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Többezres tömeg vonult a Szabadság hídon keresztül a Sabadsajtó úton át a Rákóczi úton vonult az egyetem épületéhez
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Szemetet vegyenek!

Egy grandiózus installációnak ad otthont a New York-i Times Square. Az évszázadokig szennyező plasztikszatyrokból eredő problémák érzékeltetésére Robin Frohardt sajátos módszert talált, egy egész boltot épített fel, amelyben minden áru a szusitól a narancsig, a rizstől a tortáig mind szemétből származó szatyrokból készült. A látványos installáció ráadásul éjszakánként bábszínházi díszletté lényegül át, ahol Frohardt görög mitológiából építkező, az örök életű műanyagot megéneklő tragikomikus ódáját viszik színre három felvonásban. Aki tehát betér ebbe a boltba, termékek helyett azzal a felismeréssel lehet gazdagabb, hogy az egyszer használatos műanyagokkal alaposan bevásárolt az emberiség.

Szerző

Megosztás
Fotó: Béres Márton / Népszava

Nézze meg, hogy száll fel sötétben a magyar Top Gun!

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen pilótái, október 19-28. közötti időszakban az éves kiképzési tervnek megfelelően délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre, amit megmutattak a sajtónak is. A repülés célja a pilóták képzettségének fenntartása, illetve a légtérvédelem folyamatos biztosítása, úgyhogy ne lepődjön meg, ha este tízkor vadászgép húz el a feje felett. Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros, Nagyatád, Kaposvár, Szigetvár, Szolnok, Veszprém, Várpalota és Hajmáskér térségében a lakosság megértését és türelmét kéri a honvédség.

Szerző

Megosztás