Előfizetés

Egyösszegű nyugdíjemelést szorgalmaznak a szocialisták

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.24. 13:09
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Számításaik szerint a kormány döntése nyomán a többség havonta alig néhány száz forinttal kap majd többet.
Igazságossá kell tenni a nyugdíjemelést, az 53. heti nyugdíjat minden érintett egy összegben kapja meg, függetlenül attól, hogy többmilliós, vagy éppen 50 ezer forintos havi nyugdíjjal rendelkezik – javasolta szombaton Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő. Az ellenzéki politikus Facebook-videójában azt is szorgalmazta, hogy néhány évig mindenki egy összegben kapja meg a nyugdíjemelést, ugyanis – mint mondta – az infláció mértéke, különösen az élelmiszerek tekintetében 2020-ban már csaknem 8 százalékos. Megjegyezte, hogy a kormány tavaly szándékosan alultervezte az idei inflációt, ezért emelik meg a nyugdíjakat januárig visszamenőleg csak 1,2 százalékkal.  Kiszámolták, hogy ez az emelés ténylegesen mekkora többletet jelent:
  • egy átlagos nyugdíjasnak mintegy 1700 forintot,
  • egy megváltozott munkaképességű vagy egy korhatár alatti rokkant embernek körülbelül 900 forintot,
  • egy rehabilitációs ellátottnak 570 forintot,
  • egy szülői nyugdíjasnak 890 forintot,
  • egy baleseti járadékosnak 310 forintot,
  • egy rokkantsági járadékosnak 450 forintot,
  • egy házastársi pótlékosnak nem több, mint 200 forintot.
Korózs Lajos szerint a visszamenőleges emelés lehetett volna akár 1,5 százalékos is, vagy kimondhatta volna a kormány, hogy az nem lehet kevesebb 25 ezer forintnál, és akkor a kisnyugdíjasok valamivel jobban járnak. – Ezzel szemben a kormány százalékos arányt határozott meg, ami elfogadhatatlan, hiszen egy kétmillió forintos nyugdíjas jóval többet kap, mint az, aki 70-80 ezer forintból él – fogalmazott. Hozzátette: a kormánynak esze ágában sincs visszatérni az úgynevezett svájci indexhez, hiszen akkor januártól 6,5 százalékkal kellett volna megemelni a nyugdíjakat A szocialisták ugyanakkor azt is javasolják, hogy azt a 400 millió forintos összeget, amit  Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten ígért meg a parlamentben azzal, hogy a „nyugdíjasok visszamenőlegesen meg fogják kapni a jussukat, kamatostól”, a méltányossági nyugdíjemeléshez használják fel. A hivatalos adatok szerint ebben az évben több mint 53 ezren fordultak a kormányhoz méltányossági nyugdíjemelésért, de csak 32 ezren kapták azt meg. 

Orosházi általános iskolában fertőtlenít a honvédség

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.24. 11:10

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola fertőtlenítését végzi a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrede szombaton délelőtt. Az intézményben a héten egy felsős tanulónál igazolták a koronavírust.
Kállai Ernő, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred hídépítő zászlóaljának parancsnoka elmondta, hogy magas alkoholtartalmú szerrel végzi két raj, összesen hat katona az áramtalanított iskola fertőtlenítését. A körülbelül 3 és fél órás munka során a falakat, minden belső felületet, elektronikai eszközt le tudnak fertőtleníti. Az alezredes közölte: a szer hatása a következő igazolt fertőzésig kitart.  Elmondta, közel 60 intézmény fertőtlenítése zajlik, ebből ezredük öt helyszínen dolgozik. Pénteken egy kiskunfélegyházi iskolában fertőtlenítettek, a jövő hét elején folytatják a munkát két szegedi és egy hódmezővásárhelyi intézményben. Orosz László iskolaigazgató az MTI-nek elmondta, a fertőzött tanuló osztályában csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el. Az intézményben a tanév kezdete óta több diáknál és kilenc pedagógusnál mutatták ki a fertőzést, emiatt a felső tagozaton volt már néhány napos digitális munkarend, egy alsós osztálynál pedig rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el - közölte. Hozzátette, a felső tagozatos tanulónál a tünetek jelentkezése után a háziorvosa rendelte el a tesztet. A honvédség segítségét az intézmény fertőtlenítésében a fenntartó Békéscsabai Tankerülettel egyeztetve kérték - mondta.

Négy településen már egészségtelen a levegő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.24. 09:49

Fotó: Béres Márton / Népszava
Ezeken a helyeken a légzőszervi betegségben szenvedők számára szükség lehet egyéni védekezésre is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére.
Négy településen már egészségtelen a levegőminőség a kisméretű aeroszol részecskék (PM2,5) magas tömegkoncentrációja miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren és Várpalotán számít egészségtelennek a levegő. Szintén a kisméretű szálló por miatt további kilenc település levegőjét kifogásoltnak minősítették a levegőhigiénés index alapján. Ezek: Budapest, Vác, Esztergom, Sopron, Győr, Székesfehérvár, Szeged, Miskolc és Nyíregyháza. Az NNK kiemelte: az egészségtelen minősítést kapott településeken nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni az érzékeny lakosságcsoport számára. Ezeken a helyeken a légzőszervi betegségben szenvedők számára szükség lehet egyéni védekezésre (például inhalátor használata) is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére. Megjegyezték ugyanakkor, hogy kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén se feledkezzenek meg a belső légterek, az otthonok rendszeres, gyors szellőztetéséről. 

Még nincs szmoghelyzet Budapesten

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében azt írta: a jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelent szmoghelyzetet. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a budapesti szmogriadó - forgalomkorlátozással is járó - riasztási fokozatában a főpolgármester elrendeli azon gépjárművek Budapest közigazgatási területén való használatának korlátozását vagy közlekedésének tilalmát, amelyek nem tartoznak a Budapest Főváros szmogriadótervéről szóló 2008-as önkormányzati rendeletben meghatározott kivételek közé. A kivételként meghatározott környezetvédelmi osztályok újabb felülvizsgálata legkésőbb 2022. első negyedévében esedékes - tették hozzá. Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az aeroszolrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik ezek bejutását a szervezetbe. Azt kérik, hogy a megnövekedett koncentráció esetében - a jelenlegi járványügyi helyzettől függetlenül is az őszi, téli időszakban - elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék az esti és hajnali szellőztetést. Inkább a kora délutáni, 12-15 óra körüli időszakban szellőztessenek, és a szabadban tartózkodást is lehetőség szerint erre az időszakra tervezzék. A főváros tájékoztatása szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján szombaton továbbra is magasan alakul a légszennyező anyagok koncentrációja, és vasárnap is előreláthatólag - csupán átmeneti javulás mellett - magas marad. Hétfőn napközben a megélénkülő déli szél hatására ugyan még tisztul a levegő, de a folytatásban romló tendencia várható - jelezték.