Előfizetés

Szlávik: még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.24. 15:39
Korábbi felvétel.
Fotó: Béres Márton / Népszava
A főorvos szerint nehéz megjósolni a járvány végét, ezért az egyetlen dolog, amit addig tehetünk, az a védekezés, majd jelezte: "senki nem tudja megmondani", hogy mikor indul csökkenésnek az esetszám.
A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek életkora, így várhatóan sajnos még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni - mondta a Dél-pesti Centrum kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton a közmédiának. Szlávik János továbbra is a védekezés alapvető elemének nevezte a szigorú, szabályos - az orrot és a szájat egyszerre eltakaró - maszkhasználatot, illetve a fertőtlenítést, amivel - mint mondta - magunkat és a környezetünket is védjük. Felhívta a figyelmet arra, hogy most már minden olyan szabadtéri rendezvényen, így a sporteseményeken is kötelező a maszkhasználat, ahol nem lehet tartani a másfél méteres védőtávolságot. Az influenza-oltásról azt mondta: amennyiben a rizikócsoportba tartozó embereket - a gyermekeket, a kisgyermekeket, a várandós nőket és az idős, beteg embereket - beoltják influenza ellen, panaszok jelentkezése esetén az orvosok nagy valószínűséggel tudják elkülöníteni az influenzás és koronavírusos betegeket. A felső légúti tünetekben szenvedőknek azt javasolta, hogy háziorvosuktól kérjenek otthoni koronavírus-tesztet. Szlávik János szólt az általában immunerősítő hatású szerek - a C- és D-vitamin, a cink és a szelén - szedésének fontosságról is, hozzátéve, hogy napi 2000-3000 egység D-vitamin bevitele nagyon sokat segíthet a koronavírus elleni védekezésben. Kitért arra is, hogy mivel a felnőttekhez képest a gyermekek nagyobb arányban hordozzák tünetmentesen a vírust, ezért a szünetben "távol kell tartani" őket az idős és beteg rokonoktól. A főorvos szerint nehéz megjósolni a járvány végét, ezért az egyetlen dolog, amit addig tehetünk, az a védekezés, majd jelezte: "senki nem tudja megmondani", hogy mikor indul csökkenésnek az esetszám. Rámutatott: egész Európában megfigyelhető, hogy az emberek belefáradtak az állandó korlátozásokba és a szigorú maszkhasználatba.
"Ez ellen harcolni kell és elmagyarázni, hogy tartsanak ki még egy darabig, hiszen a védőoltás már karnyújtásnyi közelségbe került"

Tájékoztatása szerint a jelenlegi helyzetben a magyar egészségügyi rendszer kész a koronavírusos betegek fogadására, ellátására és gyógyítására. Szlávik János elmondta, hogy a Magyarországon elérhető vírusellenes szerekkel - köztük a favipiravirral és remdesivirrel - kapcsolatos vizsgálatok két-három hónap múlva zárulnak le, akkor fognak tudni pontos adatokat közölni azok hatékonyságáról. Magyarország európai viszonylatban a járvány tekintetében a középmezőnyben van, a továbbiakban várható az esetek számának emelkedése még, de "ha mindannyian komolyan védekezünk és betartjuk a szabályokat, nem lesz olyan súlyos a helyzet, mint több más európai országban" - összegzett Szlávik.

1820 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 56 098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1390 főre emelkedett, 16 007 -en pedig már meggyógyultak - közölték szombat reggel a kormányzati tájékoztatási oldalon. Az aktív fertőzöttek száma 38 701 fő. Az aktív fertőzöttek 29 %-a, az elhunytak 37%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti. 2245 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 205-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 27 859-en vannak, a mintavételek száma 961 441. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (16 472) és Pest megyében (6998) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (3511), Borsod-Abaúj-Zemplén (3275), Szabolcs-Szatmár-Bereg (2851), Hajdú-Bihar megye (2767) és Csongrád-Csanád megye (2456). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (580).  

Egyösszegű nyugdíjemelést szorgalmaznak a szocialisták

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.24. 13:09
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Számításaik szerint a kormány döntése nyomán a többség havonta alig néhány száz forinttal kap majd többet.
Igazságossá kell tenni a nyugdíjemelést, az 53. heti nyugdíjat minden érintett egy összegben kapja meg, függetlenül attól, hogy többmilliós, vagy éppen 50 ezer forintos havi nyugdíjjal rendelkezik – javasolta szombaton Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő. Az ellenzéki politikus Facebook-videójában azt is szorgalmazta, hogy néhány évig mindenki egy összegben kapja meg a nyugdíjemelést, ugyanis – mint mondta – az infláció mértéke, különösen az élelmiszerek tekintetében 2020-ban már csaknem 8 százalékos. Megjegyezte, hogy a kormány tavaly szándékosan alultervezte az idei inflációt, ezért emelik meg a nyugdíjakat januárig visszamenőleg csak 1,2 százalékkal.  Kiszámolták, hogy ez az emelés ténylegesen mekkora többletet jelent:
  • egy átlagos nyugdíjasnak mintegy 1700 forintot,
  • egy megváltozott munkaképességű vagy egy korhatár alatti rokkant embernek körülbelül 900 forintot,
  • egy rehabilitációs ellátottnak 570 forintot,
  • egy szülői nyugdíjasnak 890 forintot,
  • egy baleseti járadékosnak 310 forintot,
  • egy rokkantsági járadékosnak 450 forintot,
  • egy házastársi pótlékosnak nem több, mint 200 forintot.
Korózs Lajos szerint a visszamenőleges emelés lehetett volna akár 1,5 százalékos is, vagy kimondhatta volna a kormány, hogy az nem lehet kevesebb 25 ezer forintnál, és akkor a kisnyugdíjasok valamivel jobban járnak. – Ezzel szemben a kormány százalékos arányt határozott meg, ami elfogadhatatlan, hiszen egy kétmillió forintos nyugdíjas jóval többet kap, mint az, aki 70-80 ezer forintból él – fogalmazott. Hozzátette: a kormánynak esze ágában sincs visszatérni az úgynevezett svájci indexhez, hiszen akkor januártól 6,5 százalékkal kellett volna megemelni a nyugdíjakat A szocialisták ugyanakkor azt is javasolják, hogy azt a 400 millió forintos összeget, amit  Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten ígért meg a parlamentben azzal, hogy a „nyugdíjasok visszamenőlegesen meg fogják kapni a jussukat, kamatostól”, a méltányossági nyugdíjemeléshez használják fel. A hivatalos adatok szerint ebben az évben több mint 53 ezren fordultak a kormányhoz méltányossági nyugdíjemelésért, de csak 32 ezren kapták azt meg. 

Orosházi általános iskolában fertőtlenít a honvédség

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.24. 11:10

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola fertőtlenítését végzi a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrede szombaton délelőtt. Az intézményben a héten egy felsős tanulónál igazolták a koronavírust.
Kállai Ernő, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred hídépítő zászlóaljának parancsnoka elmondta, hogy magas alkoholtartalmú szerrel végzi két raj, összesen hat katona az áramtalanított iskola fertőtlenítését. A körülbelül 3 és fél órás munka során a falakat, minden belső felületet, elektronikai eszközt le tudnak fertőtleníti. Az alezredes közölte: a szer hatása a következő igazolt fertőzésig kitart.  Elmondta, közel 60 intézmény fertőtlenítése zajlik, ebből ezredük öt helyszínen dolgozik. Pénteken egy kiskunfélegyházi iskolában fertőtlenítettek, a jövő hét elején folytatják a munkát két szegedi és egy hódmezővásárhelyi intézményben. Orosz László iskolaigazgató az MTI-nek elmondta, a fertőzött tanuló osztályában csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el. Az intézményben a tanév kezdete óta több diáknál és kilenc pedagógusnál mutatták ki a fertőzést, emiatt a felső tagozaton volt már néhány napos digitális munkarend, egy alsós osztálynál pedig rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el - közölte. Hozzátette, a felső tagozatos tanulónál a tünetek jelentkezése után a háziorvosa rendelte el a tesztet. A honvédség segítségét az intézmény fertőtlenítésében a fenntartó Békéscsabai Tankerülettel egyeztetve kérték - mondta.