Előfizetés

Mutatjuk az ötös lottó eheti nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.24. 19:39

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 43. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 1 (egy) 12 (tizenkettő) 54 (ötvennégy) 55 (ötvenöt) 67 (hatvanhét) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 25 darab, nyereményük egyenként 2 120 500 forint; 3 találatos szelvény 2 818 darab, nyereményük egyenként 20 260 forint; 2 találatos szelvény 89 709 darab, nyereményük egyenként 1 660 forint. Joker: 661256 

Óraátállítás - Ezekre a változásokra készüljön a tömegközlekedésben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.24. 19:36
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A BKK, a MÁV és a Volán is tájékoztatási, jegyvásárlási nehézségekre, járatváltozásokra hívja fel a figyelmet.
A legtöbb éjszakai járata hajnalban 2 és 3 óra között a nyári és a téli időszámítás szerint is elindul, más járatok menetrendjét pedig a BKK egyedileg szabályozta – tette közzé honlapján a fővárosi társaság.  Emlékeztettek, hogy 2020. október 24-ről 25-re, szombatról vasárnapra virradó éjszaka 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel életbe lép a téli időszámítás. Kiemelték: 
„Vasárnap kora hajnalban a FUTÁR kijelzők nem működnek majd, az utazástervező alkalmazásban pedig duplán jelenhetnek meg a járatok, ezért az éjszaka utazóknak érdemes figyelmesen elolvasni, mely járatindulásokat érint egyedileg az óraállítás.”

Hajnalban a BKK FUTÁR-kijelzőtáblái nem működnek majd
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az óraállítás miatt vasárnap kora hajnalban a közterületi FUTÁR kijelzők nem működnek majd. A FUTÁR-mobilalkalmazásban pedig duplán jelenhetnek meg azok a járatok, amelyek épp az átállás időszakában indulnának, ezért ebben a rövid időszakban érdemes figyelni az adott jármű pozícióját is.   A Mávinform a hajnali óraigazítással kapcsolatban azt közölte:
„a MÁV jegyértékesítő és e-Ticket rendszerén október 25-én 2:45 -től 3:30-ig (téli időszámítás szerint) nem lehet majd jegyet váltani. A jegyértékesítés rövid ideig szünetel a pénztárakban, a vonatok fedélzetén, a MÁV applikációban és az e-Ticket internetes jegyértékesítésben is.”

Amint arról a Népszava beszámolt, a vasúti közlekedésben az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet azonban emiatt nem kellett módosítani.  A Volánbusz honlapján pedig csupán két, Érd és Budapest Kelenföld pályaudvar között 2 óra és 3 óra között induló járat módosulását tüntették fel.

Tusk szerint Orbán „korcs demokráciát” épít

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.24. 18:09
Feszültség Orbán Viktor és Donald Tusk között
Fotó: DARIO PIGNATELLI / AFP
Az Európai Néppárt elnöke szerint a jogállamiság és szólásszabadság nélkül nincs demokrácia.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök „illiberális demokráciáról” alkotott víziója voltaképpen nem más, mint egy „korcs demokrácia” terjesztése Magyarországon – mondta Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a Szabad Európának adott interjújában.  Az uniós politikus, aki szerint hasonló negatív folyamatok figyelhetők meg szülőhazájában, Lengyelországban is, leszögezte:
„a jogállamiság és szólásszabadság nélküli demokrácia egyáltalán nem demokrácia”.

A Szabad Európa felidézte,  hogy szeptemberben Vera Jourova az Európai Bizottság alelnöke véleménye hasonló volt. Ahogy a Népszava a cseh politikus a német Spiegelnek adott interjújából kiemelte: 
„Az Orbán Viktor által szorgalmazott demokrácia nem illiberális, hanem egyszerűen beteg. De még az is megtörténhet, hangsúlyozta, hogy a választások egy ponttól kezdve már nem lesznek szabadok.”

Az uniós biztos akkor riasztónak nevezte, hogy „a magyar médiában alig jelenik meg a kormánnyal kapcsolatos kritika, így a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni”. Lapunk azt is megírta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben azt közölte: 
„Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával”.

Vera Jourová a helyén maradt
Fotó: THIERRY CHARLIER / AFP
A magyar kormányfő az alelnök menesztését követelte, ám a bizottság elnöke kitartott Jourová mellett.