Előfizetés

Tovább folytatják sztrájkjukat és fellebbeznek a Fővárosi Törvényszék döntése ellen a színművészetis dolgozók

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 11:36

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Bíznak a kedvező másodfokú ítéletben.
Mint arról a Népszava is beszámolt, az egyetem újonnan kinevezett kuratóriuma azt közölte, a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint jogellenesen folyik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) munkavállalóinak munkabeszüntetése.  
Ugyanakkor a sztrájkolók fellebbeznek a döntés ellen és bíznak a kedvező másodfokú ítéletben.

Mint írják, a munkabeszüntetést továbbra is jogszerűnek tartják, mivel azok a gazdasági és szociális érdekeik érvényesítését szolgálják. „Az érdemi sztrájktárgyalásokat az SZFE jelenleg kinevezett vezetése szabotálta, két pontunkra vonatkozó ajánlatát az egyetemi közösség egészének tett ultimátum-csomag részeként kezelte és október 7. éjfélkor visszavonta.” Hangsúlyozták, minden tájékoztatást megkaptak a sztrájkról, és az abba való belépés minden esetben az érintettek önálló döntése volt. Egyúttal elutasítják, hogy az új kuratórium bekéri az akcióban résztvevők neveit. Utóbbi egyébként ellentétes az adatvédelmi hatóság ajánlásaival és félelmet kelt a dolgozókban. Úgy ítélik meg, a kuratóriumnak nem érdeke, hogy érdemi tárgyalásokat folytasson, ezért a munkabeszüntetést – mint végső eszköz – fenntartják, mivel „nincs más lehetőség arra, hogy az elvesztett intézményi autonómia visszaszerzéséről érdemi tárgyalásokat folytassunk.”
„Az SZFE sztrájkoló közössége visszautasítja, hogy az SZFE új vezetése közleményeivel, intézkedéseivel szakmai szempontjainkat figyelemebe nem vevő utasításaival újra és újra az SZFE polgárainak megfélemlítésére és megosztására törekszik.”

– zárul a tájékoztatás.

Koronavírusos lett Balassagyarmat polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 11:05
Képünk illusztráció.
Fotó: KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Emiatt a hivatal is bezár pár napra.
„Sajnálatosan a mai napon megkaptam pozitív covid teszteredményemet, csütörtök óta alacsony lázzal, izomfájdalommal és köhögéssel gyógyulok otthon. Az állapotom stabil, a kórház orvosai (köszönet munkájukért) követik a kórképem”

– idézi a 444.hu a városvezető bejegyzését. Csach Gábor tájékoztatása szerint öt ember került karanténba. Hétfőn és kedden már zárva lesz a Városháza, „szerdától már korlátozott ügyfélfogadás, home office üzemmód lép életbe a kontaktkutatások eredményéig.”

„Tusk kudarcot vallott” – Visszaszólt Szijjártó az EPP elnökének

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.25. 10:47

Fotó: Borsos Mátyás / KKM
Donad Tusk korábban azt mondta, Orbán Viktor „illiberális demokráciáról” alkotott víziója voltaképpen nem más, mint egy „korcs demokrácia” terjesztése.
Mint a Népszava is beszámolt, élesen bírálta a magyar kormányt az Európai Néppárt elnöke. Donald Tusk szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök „illiberális demokráciáról” alkotott víziója voltaképpen nem más, mint egy „korcs demokrácia” terjesztése. Hozzátette, a magyar miniszterelnök által szorgalmazott demokrácia nem illiberális, hanem egyszerűen beteg. De még az is megtörténhet – hangsúlyozta – hogy a választások egy ponttól kezdve már nem lesznek szabadok. A kritikára a külgazdasági és külügyminiszter is reagált, Szijjártó Péter szerint utóbbi kijelentések elfogadhatatlanok.
„Ezzel Donald Tusk a magyar nemzet teljesítményét vonja kétségbe, a magyar nemzet ugyanis egész történelme során, egészen harminc évvel ezelőttig harcolt azért, hogy szabadságban és demokráciában élhessen.”

A politikus szerint Tusknak volt lehetősége bizonyítani a járvány kezelésében, de értékelése szerint a vezető egy lélegeztetőgép beszerzéséhez, illetve munkahely megvédéséhez sem nyújtott segítséget. „Donald Tusk kudarcot vallott. Pártvezetőként és sajnos emberként is” – fogalmazott Szijjártó Péter.