Előfizetés

Online is kitölthető lesz a népszámlálási kérdőív

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.26. 07:17

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A népszámlálás tízévente ismétlődő, a teljes lakosságot érintő adatfelvétel, amelyben mindenki számára kötelező a részvétel.
Online is kitöltheti a 2021-es népszámlálás kérdőívét az, aki nem akar találkozni a számlálóbiztossal, és a cenzusnál most első ízben a hivatalos nyilvántartásokat, állami adatokat is felhasználják majd, így pontosabb eredmények érhetők el - írta a Magyar Hírlap hétfőn. A jövő évi népszámlálás május elsején kezdődik és június 28-ig tart. A háztartásokba április utolsó napjaiban érkezik meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálásra felkérő levele, amely tartalmazza azt a lakcímenként különböző belépési kódot, amivel lehetővé válik interneten a kérdőív kitöltése. Azokat, akik május 16-ig nem élnek az online kitöltés lehetőségével, május 17. és június 20. között számlálóbiztosok keresik fel - tájékoztatta a KSH a lapot. A népszámlálás tízévente ismétlődő, a teljes lakosságot érintő adatfelvétel, amelyben mindenki számára kötelező a részvétel. A jövő évi népszámlálásban újdonság lesz a nemzetközi szinten is egyre fontosabb szerepet betöltő hivatalos nyilvántartások felhasználása. Az állami adatok segítségével pontosabb eredmények érhetők el, segítségükkel két népszámlálás között is lehetővé válik a népszámlálási típusú friss információk előállítása. A KSH közölte azt is: a 2021-es cenzus visszatér a régi gyakorlathoz, miszerint az adatszolgáltató nevének megadását is kérik, összhangban a többi uniós tagállam eljárásával. Fontos azonban, hogy a népszámlálás, a KSH többi adatgyűjtéséhez hasonlóan statisztikai célt szolgál, az adatok kizárólag összesítve jelenhetnek meg - írta a lap.

„Nincs igény” az oltópontokra, pedig a Fővárosi Önkormányzat szeretné őket

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.10.26. 06:57

Fotó: Komka Péter / MTi
Budapest még nem kapott írásbeli javaslatot arról, hogy a kormány hogyan és milyen fővárosi projekteket szándékozik átvenni, így tárgyalni sincs miről.
Bécsi mintára mozgó oltópontokat alakított volna ki a fővárosi önkormányzat annak érdekében, hogy az influenzaoltásokat a munkahelyeken (már ahol erre adottak a feltételek), illetve a házi orvosi rendelők mellett Covid-fertőzésnek kevésbé kitett helyen is beadathassák a budapestiek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azonban azzal utasította vissza a kérésüket, hogy erre nincs igény, de ha lenne is, nincs rá lehetőség, oltóanyagot pedig biztosan nem tudnak biztosítani – mondta el a Fővárosi Közgyűlés előtti tájékoztatóján Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.  A jövő héten az előzetes tervek szerint mintegy 30 napirendet tárgyalnak majd. A legfontosabbak közé tartozik a költségvetés átrendezésére vonatkozó javaslat. A szolidaritási hozzájárulás 12 milliárd forintos többletfizetési kötelezettsége mellett 57 milliárd forintot kell előteremteni, amely többek között az iparűzési adóbevétel 20 százalékos csökkenéséből, a közösségi közlekedés 17 milliárdos működési támogatásából, a cégek decemberi feltöltési kötelezettségének eltörléséből, az állatkert tavaszi kényszerzárásából fakadó bevételkiesés pótlását szolgáló 500 millióból és a fővárosi cégek által fizetett osztalék 1,2 milliárdos csökkenéséből adódik össze. A költségvetési lyukat elsősorban az idei évre tervezett beruházások egy részének törlésével, a tartalékkeretet feloldásával, a működési költségek további 1,1 milliárdos lefaragásával, egy 10 milliárd forintos EIB hitel átstrukturálásával, valamint 13 milliárd forint értékpapír eladásával teremtik elő.  A Népszava kérdésére válaszolva Kiss Ambrus elmondta, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának előző ülésén szóban elhangzott projektátvállalásra vonatkozó javaslatról egyelőre nem tárgyalt a városvezetés, mivel még nem kaptak semmiféle részleteket tartalmazó előterjesztést arról, hogy ezt mégis miképpen gondolja a kormány. Az sem egészen érthető, hogy az államnak hirtelen miért vált fontossá a Hermina garázs megépítése, holott korábban éppen Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár ajánlotta fel, hogy az erre adott állami támogatást a biodóm befejezésére is felhasználhatja a főváros. Most úgy tűnik, ez a pénz is ugrott. Az viszont bizonyos, hogy a kormány nem ad engedélyt a 70 milliárd forintos fejlesztési hitel felvételére a fővárosnak – holott Tarlós István főpolgármestersége idején ezt nem tartották ördögtől valónak –, így a beruházások befejezése kérdésessé válik a fokozott kormányzati elvonások, a járvány és a válság okozta forráshiány miatt.   

A karanténbírság emeléséről dönt a parlament

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.26. 06:54

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az ülés 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.
Az Országgyűlés mai egynapos ülésén szigoríthatja a karanténszabályok megsértése miatti bírságolást. Az ülés 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, a képviselők ezt követően döntenek arról az előterjesztésről, amely egyebek mellett 50 ezer forintról 150 ezer forintra emelné a karanténszabályok megsértése miatt kiszabható bírság legmagasabb összegét. A szavazást követően azonnali kérdések hangozhatnak el két órában, majd napirend utáni felszólalásokkal ér véget az ülésnap.