Előfizetés

A rendőrség vizsgálhatja ki Rákay Philipék lakáscseréjét

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.26. 18:23
Rákay Philip a kötcsei pikniken, 2019. szeptember 7-én
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az ügyben nehéz lenne olyan részletet találni, ami nem furcsa, a Rákayékat a Várba juttató józsevárosi lakás két hónap alatt háromszor cserélt gazdát.
Feljelentésként értékelte, és a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) továbbította Polt Péter legfőbb ügyész azt a levelet, amiben Sebián-Petrovszki László, a DK képviselője tett fel kérdéseket Rákay Philip budavári ingatlanügyletéről.
A politikus felidézte a 24.hu cikkét, melyből kiderült, milyen körülmények között jutott önkormányzati lakáshoz Rákay Philip és családja a budai Várban. A Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese és felesége egy tavalyi lakáscsere útján jutott hozzá egy 60 négyzetméteres, kétszobás ingatlanhoz a Bécsi kapu téren egy olyan műemlék épületben, amit néhány éve 70 millió forintból újított fel az I. kerületi önkormányzat. A lakásért költségelvű lakbért, havonta 39 ezer forintot fizetnek, és örökbérleti jogot élveznek.
A kerületi önkormányzattól kikért szerződésekből azonban kiderült, hogy Rákayék a vári lakásért cserébe egy 24 négyzetméteres, földszinti, egyszobás lakást adtak a VIII. kerületi Kálvária téren. Amiről Rákay Philip korábban úgy nyilatkozott, hogy a józsefvárosi lakást a várbéli ingatlan bérlője választotta ki, a csere értelmében pedig a józsefvárosi lakás a budavári korábbi bérlőre szállt.  
A cserealapként felkínált Kálvária téri ingatlan értéke egyértelműen töredéke a Bécsi kapu térinek – és nem ez az egyetlen furcsa részlet. A földhivatali dokumentumok alapján ugyanis Rákay Philip felesége 2018 novemberében vásárolta meg a józsefvárosi lakást, majd 9 nappal később csereszerződést kötött a Bécsi kapu téri ingatlan bérlőjével. A Kálvária téri lakást azonban nem sokáig tartotta meg az új birtokosa sem, aki a tulajdonjog bejegyzése után 13 nappal eladta a szóban forgó józsefvárosi ingatlant, méghozzá éppen annak a személynek, akitől nem sokkal korábban Rákayék megvették azt. 
Tehát így kevesebb mint két hónap alatt háromszor cserélt gazdát a Kálvária téri lakás, majd újra annak eredeti tulajdonosához került.

Sebián-Petrovszki felidézte, többen is színlelt szerződések, fiktív ügyletek révén juthattak bérleményhez a Budai Várban; felidézte Bayer Zsolt esetét, akinek családja két önkormányzati lakást is szerzett a várövezetben, ugyanazzal a módszerrel. Mindkét esetben papíron, színlelten bonyolították le a cserét, és rövid időn belül vissza vásárolták a cserealapként felkínált ingatlanjukat; azt pedig maga Bayer Zsolt sem tagadta, hogy a várbeli ingatlanokra pályázók úgymond törvénytelenségre kényszerülnek – írta a politikus. A DK képviselője szerint a színlelt szerződéses lakásszerzések esetében felmerül a csalás gyanúja, az ügyletben résztvevő hivatalos személyek pedig hűtlen kezeléssel, hivatali visszaéléssel gyanúsíthatóak – Polt Péter legfőbb ügyészt pedig arról kérdezte, hogy ügyészség vizsgálta a vázolt eseteket, és igen, a vizsgálat milyen eredménnyel járt. Polt válaszában jelezte: a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályához továbbította a levelet, az ő dolguk ugyanis annak megítélése, hogy a leírtak felvetik-e a bűncselekmény gyanúját, és kell-e emiatt nyomozást elrendelni.

Az ország egyik részén naposabb, máshol szürkébb időt hoz a kedd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 17:09
Viharfelhők Salgótarján közelében 2020. június 14-én
Fotó: Komka Péter / MTI
Négy megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd miatt.
Az északkeleti országrészben naposabb, a Nyugat-Dunántúlon felhősebb időnk lesz kedden. Az esernyőre inkább csak az Alpokalján és a Kisalföld egy részén lesz szükség, és a hőmérséklet is ott maradhat el a kellemes tartománytól – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A fővárosra és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt.
Az előrejelzés szerint a párásság megszűnése után az ország túlnyomó részén gyengén felhős, napos időre számíthatunk, de nyugaton megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és ott délután elszórtan gyenge eső, zápor valószínű. Mérsékelt marad a délies áramlás, de az Alpokalja térségében északnyugatira fordul a szél, néhol meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 15 és 21 fok között alakul, de északnyugaton pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő.

Több beteg is koronavírusos az Idegtudományi Intézetben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 15:51

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A tervezett idegsebészeti beavatkozásra váró betegek felvételét elővigyázatosságból felfüggesztik, az akut idegsebészeti feladatokat továbbra is ellátják.
„Sajnálatos módon, a hosszú hétvégén Intézetünkben több betegünknél is koronavírus fertőzést igazoltak az elvégzett szűrési célú tesztek. A kiszűrt betegeket elkülönítettük és a járványügyi protokolloknak megfelelően megtörtént a kontaktkutatás” – olvasható az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Facebook-oldalán. A bejegyzésben hozzáteszik: a pozitív betegek mindegyike panasz- és tünetmentes. Az érvényes eljárásrend szerint, mivel az érintett betegek már nem igényelnek idegsebészeti ellátást, van, akit visszahelyeznek küldő intézményébe, vannak, akik otthonukba távozhatnak. A még az intézetben tartózkodó pozitív betegeket az eljárásrendnek megfelelő módon elkülönítik. „A jelenlegi helyzet megoldásáig Intézetünk a tervezett (elektív) idegsebészeti beavatkozásra váró betegek felvételét elővigyázatosságból felfüggeszti, természetesen az akut idegsebészeti feladatokat továbbra is ellátjuk. A már felvett, műtétre előkészített, negatív PCR-teszttel rendelkező betegek műtéteit a megfelelő izoláció megtartása mellett elvégezzük” – írják.  Kiemelik, hogy a mai napon életbe léptetett korlátozások nem érintik az intézet neurológiai, gyermek idegsebészeti és járóbeteg-ellátási tevékenységét.