Előfizetés

November 7-től pótlóbuszok járnak a 3-as metró középső szakaszán

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.26. 22:15

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Nagyvárad tér és Lehel tér között nem járnak majd a szerelvények.
November 7-én kezdődik a 3-as metró középső szakaszának felújítása, a Nagyvárad tér és Lehel tér között metrópótló buszokkal lehet majd utazni – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-t. Azt írták, a Lehel tér és a Nagyvárad tér közötti szakasz lezárása idején a 3-as metró hétköznap és hétvégén is Újpest-központ felől a Lehel térig, Kőbánya-Kispest felől pedig a Nagyvárad térig jár majd. A kimaradó szakaszon metrópótló busz közlekedik, „a megszokott módon a közúti kapacitások teljes kihasználásával”, csúcsidőben 45 másodpercenként. Hozzátették: a BKK a metró középső szakaszának felújítása idején is bővíti a lezárt szakaszt elkerülő, az északi és a déli metrópótlásnál már alkalmazott közösségi közlekedési járatok kínálatát, további alternatívaként a metrópótló buszok mellett. A belvárosba, belvárosban utazóknak javasolják a másik három metró, a 4-6-os villamos, a megszokottnál sűrűbben induló 2-es, illetve a Kiskörúton közlekedő 47-es és 49-es villamos használatát. A Nagyvárad térről a 2M jelzésű új villamosjárattal is közvetlenül elérhető a belváros, és már jövő hétfőtől több trolibusz meghosszabbított útvonalon közlekedik. Az Észak-Buda és Észak-Pest felől érkező, a várost átszelő utasokat a BKK az 1-es villamosjárat bővítésével, az új, Óbuda és a Népliget között közlekedő 1M járat indításával segíti. Az északi városrészek és a belváros között a BKK – a Lehel térig közlekedő metró igénybevétele mellett – az északi metrószakasz felújításakor már megismert alternatív útvonalak igénybevételét ajánlja. Újpest felől a megszokottnál gyakrabban induló 20E gyorsjáratot, Rákospalota és Újpalota felől az 5-ös és 7E buszt, Óbuda felől a budai fonódó villamoshálózatot, az 1-es villamost, illetve a H5-ös HÉV-et, Angyalföld felől pedig a 105-ös buszt. A déli városrészek felől érkezőket segíti, hogy a most átadott déli metrószakasz felújítása idején bevezetett új járatokat a BKK fenntartja. A metrópótlás forgalmi rendjéről térképes felületen, lakótérségekre és városrészekre bontva tájékozódhatnak az utasok a bkk.hu/m3felujitas oldalon, az „Interaktív térkép” menüpont alatt. A közúton közlekedőknek novembertől a pótlóbuszok útvonalán, azaz a Váci út-Lőportár utca és az Üllői út-Könyves Kálmán körút csomópontok között, a Váci út-Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Deák Ferenc tér-Károly körút-Astoria-Múzeum körút-Kálvin tér-Üllői út nyomvonalon kell jelentősebb változásokra készülniük. A 3-as metró középső szakaszának felújítása a tervek szerint másfél évig tart.

Orvosi értelemben vett pszichopatának nevezte Semjén Zsolt Jakab Pétert, Hadházy Ákost és Tordai Bencét

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.26. 21:59
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A miniszterelnök-helyettes kormánybarát publicisták körében adott pszichológiai szakvéleményt. Gyurcsány Ferenc szerinte tehetséges őrült.
Az Országgyűlésben ma három pszichopata van: Jakab Péter, Hadházy Ákos és Tordai Bence, ők hárman orvosi értelemben véve is pszichopaták, következésképpen így is kell hozzájuk viszonyulni

– jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azon a Budavári Fórumon, amelyen Bayer Zsolt publicistával és Szarvas Szilveszterrel, a PestiTV és a PestiSrácok.hu hírigazgatójával beszélgetett. Semjén a Pesti Srácok tudósítása szerint azt fejtegette, hogy Jakabbal, Hadházyval és Tordaival szemben a türelem a kulcselem, mert ők mindig provokálnak, mint ahogy az ellenzék is, a provokációval pedig az a céljuk, hogy legyen egy olyan kép, amikor velük szemben erőszakot lehet dokumentálni – tette hozzá Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes Gyurcsány Ferencről azt mondta, a DK pártelnöke őrült, de tehetséges ember, ugyanakkor veszélyes. „Veszélyes, mert Gyurcsány amorális, nála a jó és a rossz nem létezik, csak az, mi a hasznos és mi nem” – fejtette ki a véleményét Semjén Zsolt, aki a magyar ellenzéki politizálás hátterére is rávilágított.
A fórumon Dobrev Kláráról is szót ejtettek. Semjén szerint Dobrev Klára érzéketlen a magyar nemzet iránt, neki és férjének a nemzeti szuverenitás semmit nem jelent. „Dobrevék mindig valamilyen unióban akarták feloldani a magyarságot: Szovjetunó, vagy most az Európai Unió. Mindegy milyen unió, csak ne magyar. Zsigeri érzet azért, hogy ne legyen magyar nemzet, zsigerileg utálják a magyar szuverenitást. A Momentum esetében is hasonló a helyzet. Ne felejtsük el, Cseh Katalin azt bírta mondani, hogy a felvidéki magyarok legyenek jó szlovákok. Ilyet még Benes sem mert volna kijelenteni, ez nemzettagadás” – húzta alá Semjén Zsolt. A genderkérdésről szólva a miniszterelnök-helyettes tényként közölte: az, hogy ki férfi és ki nő, az a születés pillanatában eldől, a nemet a kromoszóma eldönti.  „A gender tilalmát szigorúan a gyermekek védelmében akár az Alkotmányban is rögzíteni kell. Kövér László mondta a legjobb és legtökéletesebb  mondatot, miszerint én is férfi voltam egy női testbe zárva, de aztán megszült az anyám” – ismertette Semjén. A miniszterelnök-helyettes a jelek szerint félreérthette a gender jelentését, az ugyanis nem a nemek felcserélésének szinonimája, hanem a társadalmi nemé: vagyis a szerepre és viselkedési formára utal, amit egy közösség elvár férfi és női tagjaitól.

„Ha Semjén ilyeneket mond, valamit jól csinálok”

Semjén Zsolt szavairól megkérdeztük Hadházy Ákost is, aki természetesen nem értett egyet saját minősítésével, ám vannak ötletei, hogy többek között miért őt nevezte pszichopatának a KDNP-s politikus. – Szerintem két ok miatt sem kedvel engem: én hoztam nyilvánosságra, hogy Semjén svédországi háziszarvas-vadászatát az a vállalkozó fizette, akinek kiadócége bruttó 31 millió forintért, a kormányzati Eötvös-program keretében adott ki egy nyúltartási tankönyvet. A kötet valójában egy amerikai kiadvány szinte szó szerinti fordítása volt. Másrészt, én nem akarok megfelelni annak a kormányzati elvárásnak, hogy a Parlamentben kizárólag decens módon lehet viselkedni. Aki megfelel ennek, az az ő játékszabályaik szerint játszik – fejtegette a Népszavának  Hadházy Ákos. Hozzátette: „ha Semjén ilyeneket mond rólam, azt jelenti, hogy valamit jól csinálok”. Arról pedig jogászokkal egyeztet majd, hogy a pszichopatázás miatt perelni fog-e majd.

Gulyás szerint a védekezés eredményessége és a tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.10.26. 20:46
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: Soós Lajos / MTI
Ezt Burány Sándor kérdésére válaszolva mondta a miniszter a parlamentben.
A párbeszédes Burány Sándor az MTI összefoglalója szerint a járvány második hullámát értékelve hétfőn a parlamentben arról beszélt: a számok napról-napra riasztóbbak, a felívelés „elképesztő” az esetszámokban, de a halálozási adatok „durva felfutása” is látható. Úgy vélte: bár a kormány a tavaszi és az őszi adatokat összeadva nézi a statisztikát, ha most akarjuk meghatározni, hogy miként kell cselekedni, akkor a legfrissebb tendenciákból kell kiindulni. Ennek alapján pedig – folytatta – az elmúlt 14 nap szerint a 100 ezer főre vetített halálozási adatokban Magyarország az ötödik legrosszabb helyen áll Európában, míg a 100 ezer főre vetített tesztek számában, csak négy ország végez kevesebb tesztet Magyarországnál.
Mi az oka, hogy makacsul nem akarják tesztelni Magyarország lakosságát?

– tette fel a kérdést.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában azt mondta: a magyar egészségügy felkészült arra, hogy jelenlegi tendenciák folytatódása esetén is a ma ismert lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátást nyújtsa. Emellett – folytatta – mindannyiunk felelőssége, hogy a járványügyi szabályokat a lehető legnagyobb mértékben betartsuk, ha ez sikerül, akkor egyidejűleg fenntartható az ország működőképessége, és mérsékelni lehet a járvány okozta károkat. Jelezte: Magyarország továbbra is a WHO protokolljainak megfelelően tesztel, ahogyan a fertőzés terjed, úgy a tesztszámok is nőni fognak. Burány Sándor úgy reagált: az lenne a cél, hogy minél kevesebb kerüljenek lélegeztetőgépre, ennek viszont nem az lenne az iránya, hogy Magyarország megtartja Európa legszigorúbb tesztelési szabályát. Szerinte inkább a szlovák magatartás irányába kellene elmozdulni, ahol az egész országot tesztelik. Gulyás Gergely viszonválaszában arra hívta fel a figyelmet: a szlovák számok nem jobbak a magyarnál, azt pedig majd meglátják, milyen formában tesztelnek a szlovákok. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy
önmagában a védekezés eredményessége és a tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá.

Ott áll fenn összefüggés, hogy a lehető leghamarabb kell vakcinához jutni, ezért Magyarország 6,5 millió oltóanyagra kötött le kapacitást az Oxfordban folyó kutatás kapcsán.