Előfizetés

Pert nyert a Párbeszéd politikusa a kormánylap ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 13:46

Fotó: Népszava
„A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” címmel megjelent írás még a bíróságnak is sok volt.
Elsőfokon Szabó Tímea javára ítélt a bíróság egy, a Magyar Nemzetben megjelent írás miatt.

A Párbeszéd társelnök-frakcióvezetője egy olyan cikk miatt indított keresetet a lap ellen, amely szerinte "még a megszokott fideszes tempóhoz képest is túlment minden korábbi gyűlölködésen: a legsötétebb náci időket idéző anyag volt ez, amelyben a gyáva, álnéven gyűlölködő propagandamunkatárs igyekezett az általa szórakoztató hangneműnek vélt cikkben minden emberi mivoltomtól megfosztani, és olyan állatokhoz hasonlítani, amelyeket az 1940-es években Hitler 'ismeretterjesztő' kiadványaiban használtak előszeretettel a kiirtandó faj leírására." Az írás azután jelent meg, hogy Szabó Tímea egy parlamenti ülésen kritizálta a kormányt, amiért a határon túli intézményekbe küldött védőfelszereléseket a kormány, miközben állítólag a hazaiakba nem. 
Tájékoztatása szerint a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében a Magyar Nemzet és a lapot tulajdonló Mediaworks megsértette a jó hírnevét. Egyebek mellett kötelezték arra a lapot, tegyék közzé az ítélet megállapításait és tegyék elérhetetlenné a cikket. Egyúttal 1,3 millió forint kártérítésre is kötelezték a kiadót.

Az ellenzéki politikus jelezte, az elmúlt 10 évben senkit sem perelt be, bár szerinte a kritikák több esetben túllépték a megengedett mértéket. "A munkámat mindig lehet kritizálni, és egyetérteni se kell nekünk mindig mindenben egymással. De emberi mivoltában a másikat megsemmisíteni tilos. Az ilyen öncélú, az emberi minőséget támadó, gyalázkodó kijelentések kívül esnek a közéleti vita jogilag védett körén." Bejegyzése végén pedig a cikket álnéven publikáló munkatársának címezve annyit írt, reméli, hogy egyszer megkapja méltó büntetését.
Nem ez volt az első eset a közelmúltban, amikor kifogásolható tartalom jelent meg a kormánylap hasábjain. A Népszava is beszámolt róla, hogy a VIII. kerület polgármesternek egy, a testületi ülésen előadott ironizáló felszólalását adta el később a lap egyik úgy, hogy az jött ki belőle, Pikó András (egyébként elhunyt) édesapja cégével szeretné felújíttatni a józsefvárosi lakásokat.  

Müller Cecília: fokozatosan készülünk szigorítani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 12:45
Müller Cecília, országos tiszti főorvos
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A tisztifőorvos szerint a 63 elhunyt és a kórházban ápoltak száma is arra utal, hogy a járvány felszálló szakban van.
A tömegrendezvényeken résztvevők tartsák be a járványügyi szabályokat

- hangsúlyozta az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs napi tájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, a 63 elhunyt és a kórházban ápoltak száma is arra utal, hogy a járvány felszálló szakban van. A maszkviselés fontosságára hívta fel a figyelmet. Egyúttal jelezte, fokozatosan készülnek szigorítani. Mindenkit arra kért, csökkentse a kontaktusok számát és ne menjen olyan tömegrendezvényre, amelyre nem muszáj. "Ne felejtkezzünk meg azokról a jól bevált intézkedésekről, amik az első hullám alkalmával már jól berögzültek és mindenki számára ismertté váltak, bármennyire egyszerűnek hangzanak ezek" - fogalmazott, majd hozzátette: csak együtt, közösen lehet ellaposítani a járványgörbét. Ahhoz, hogy az egészségügy jó teljesítményt tudjon nyújtani, nagyfokú fegyelmezettségre van szükség.
A területi adatokat ismertetve elmondta, Budapesten, Pest megyében és Borsod megyében van a legtöbb fertőzött, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, és Zala megyékben terjed a leggyorsabban a vírus.

Az operatív törzs műveleti központjának vezetőhelyettese pedig az Országgyűlés által elfogadott, szigorúbb bírságolási szabályokat ismertette. Ennek értelmében - aki önkényesen elhagyja a karantént - 150 ezer forintos bírságot is kaphat, akár egy nap többször is. Ennek mértéke egy nap alatt azonban csak 600 ezer forint lehet. A rendőri intézkedésekről szólva Kiss Róbert alezredes elmondta, az elmúlt egy napban 48 ilyet kezdeményeztek, ebből 17 esetben tömegközeledési eszközön. A többség esetében elég volt a figyelmeztetés, egy esetben tettek szabálysértési feljelentést.  Müller Cecília az RTL Klub kérdésére arról is beszélt, nem látják, mikor jön el a számokban egy "megnyugvás". Arra nem válaszolt, milyen esetszámnál fognak ismét szigorítani. Hozzátette, ez nem helyettesíti az egyéni felelősséget, vagyis a szabályok betartását.

200-nál is több fertőzöttet találtak egy Veszprém megyei szociális intézményben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 10:54
A dákai intézmény
Fotó: Google Street View
54 dolgozó koronavírustesztjének eredménye lett pozitív.
A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményében az október 26-i adatok szerint 202-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 9 személyt kezelnek jelenleg kórházban, a többi ellátott állapota kielégítő vagy tünetmentes -

- tájékoztatta az Indexet az intézmény igazgatóhelyettese.

Fazekas Andrea beszámolója szerint 54 dolgozó koronavírustesztjének eredménye lett pozitív. Jelezte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott utasítás előírásai szerint járnak el, hogy megakadályozzák a további fertőzéseket. A portál megjegyzi, a Veszprém megyei intézmény alaptevékenységei közé tartozik – többek között – a fogyatékos, pszichiátriai beteg, szenvedélybeteg és fogyatékos személyek ápolása, gondozása, egyéb habilitációs és rehabilitációs jellegű ellátása. Mint kiderült, a parlament hétfői ülésén a jobbikos Rig Lajos már tett fel kérdést a témában, ám az EMMI államtitkára egy sablonválasszal hárított. Vitályos Eszter azt mondta, nem tud semmiféle fertőzésről, de utánanéz a dolgoknak.  Nemcsak Veszprém megyében, de Budapesten, egy idősotthonban is berobbant a járvány: a Népszava is megírta, vizsgálatot rendelt el a fővárosi önkormányzat a Baross utcai idősek otthona Csokonai utcai telephelyén, mert az elvégzett koronavírustesztek magas arányú fertőzöttséget mutattak.