Előfizetés

Pozitív lett Vidnyánszky Attila koronavírus-tesztje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 16:29

Fotó: Mónus Márton / MTI
Az állapota kielégítő, otthonában pihen. A Nemzeti Színházban a járványügyi hatóságokkal egyeztetve folyik a kontaktkutatás és a tesztelés.
Kedden pozitív lett Vidnyánszky Attila koronavírus-tesztje – közölte a Nemzeti Színház. A Teátraum hozzátette: Vidnyánszky állapota kielégítő, otthonában pihen. A tájékoztatás szerint a színházban a járványügyi hatóságokkal egyeztetve folyik a kontaktkutatás és a tesztelés. 

„Elfogadhatatlan az SZFE diákjainak a megrágalmazása”

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.10.27. 15:49

Fotó: Philippe Buissin / Európai Parlament
Nem várhatunk addig, míg sikerül aláásnia Magyarországnak az egyetem autonómiáját – fogalmazott Petra Kammerevert német szocialista EP-képviselő.
– Nem ez Orbán Viktor első kísérlete az akadémiai szabadság korlátozására, mert a felsőoktatási törvény megváltoztatásával már távozásra kényszerítette a CEU-t. Az EU Bíróságának közelmúltban hozott ítélete kimondta, hogy Magyarország ezzel megsértette az uniós szerződésbe foglalt alapvető jogokat. Most nem várhatunk addig, míg sikerül aláásnia az egyetem autonómiáját – nyilatkozta lapunknak a szakbizottsági vita után Petra Kammerevert német szocialista EP-képviselő, kiemelve, hogy az Európai Bizottsághoz fognak fordulni az SZFE ügyében. A politikus szerint erősen megkérdőjelezhető a kormányzat képviselőjének azon állítása, amely szerint az új vezetői struktúra és a megemelt pénzügyi támogatás modernizálni fogja az oktatást az intézményben. – Megkérdeztem az államtitkárt, hogy mennyire körültekintően készítették elő az egyetemi menedzsment cseréjét, hogyan választották ki a tagjait és hogyan biztosítják a vélemény- és oktatási szabadságot, de egyik kérdésemre sem válaszolt – fejtette ki az EP-képviselő, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila felszólalásában megrágalmazta a diákokat, és megkérdőjelezte az intézmény múltját. – Őszintén kíváncsi vagyok rá, hogy ezek után hogyan képzeli az együttműködést az egyetem diákjaival és tanáraival – tette hozzá. Petra Kammerevert szerint a parlamenti szakbizottságában lezajlott véleménycsere arra is szolgált, hogy a képviselők kifejezzék támogatásukat az SZFE diákjai, dolgozói és mozgalmuk iránt.   Mint arról beszámoltunk: Vidnyánszky Attila az európai parlamenti meghallgatáson azzal vádolta az SZFE tiltakozó diákjait és tanárait, hogy baloldali mozgalmárok irányítják az akcióikat, tőlük kapnak kiképzést blokád emelésére, a pénteki tüntetést pedig a baloldali kampánynyitó nagygyűlésének nevezte.

Meghalt Kelemen Csaba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 15:45

Fotó: Shutterstock
A színművész október 26-án, 65 évesen hunyt el.
„A Gárdonyi Géza Színház társulata megrendült lélekkel tudatja, hogy Kelemen Csaba színművész, kollégánk, 2020.október 26-án, 65 évesen elhunyt. 31 éve színházunk tagja, 1989-től játszott Egerben”

– közölte a Facebook-oldalán az intézmény.

A tájékoztatás szerint a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1980-ban szerzett diplomát, 1982-ig a debreceni Csokonai Színháznál, 1982-89-ig a budapesti Radnóti Miklós Színháznál volt szerződésben. Az 1994-ben alakult Agria Nyári Játékok Kft. alapító tagja. „Sok-sok szerepében őrizni fogja őt az emlékezet. Talán legkedvesebbjeként, évtizedeken át játszotta Dobó István szerepét az Egri Csillagok című musical-ben.”
Az Egri Ügyek helyi hírportál úgy értesült, hogy a színész koronavírusban hunyt el. Hétfő este gyertyagyújtással emlékeztek meg róla, Egerben a Gárdonyi Géza Színház előtt.