Előfizetés

„Elfogadhatatlan az SZFE diákjainak a megrágalmazása”

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.10.27. 15:49

Fotó: Philippe Buissin / Európai Parlament
Nem várhatunk addig, míg sikerül aláásnia Magyarországnak az egyetem autonómiáját – fogalmazott Petra Kammerevert német szocialista EP-képviselő.
– Nem ez Orbán Viktor első kísérlete az akadémiai szabadság korlátozására, mert a felsőoktatási törvény megváltoztatásával már távozásra kényszerítette a CEU-t. Az EU Bíróságának közelmúltban hozott ítélete kimondta, hogy Magyarország ezzel megsértette az uniós szerződésbe foglalt alapvető jogokat. Most nem várhatunk addig, míg sikerül aláásnia az egyetem autonómiáját – nyilatkozta lapunknak a szakbizottsági vita után Petra Kammerevert német szocialista EP-képviselő, kiemelve, hogy az Európai Bizottsághoz fognak fordulni az SZFE ügyében. A politikus szerint erősen megkérdőjelezhető a kormányzat képviselőjének azon állítása, amely szerint az új vezetői struktúra és a megemelt pénzügyi támogatás modernizálni fogja az oktatást az intézményben. – Megkérdeztem az államtitkárt, hogy mennyire körültekintően készítették elő az egyetemi menedzsment cseréjét, hogyan választották ki a tagjait és hogyan biztosítják a vélemény- és oktatási szabadságot, de egyik kérdésemre sem válaszolt – fejtette ki az EP-képviselő, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila felszólalásában megrágalmazta a diákokat, és megkérdőjelezte az intézmény múltját. – Őszintén kíváncsi vagyok rá, hogy ezek után hogyan képzeli az együttműködést az egyetem diákjaival és tanáraival – tette hozzá. Petra Kammerevert szerint a parlamenti szakbizottságában lezajlott véleménycsere arra is szolgált, hogy a képviselők kifejezzék támogatásukat az SZFE diákjai, dolgozói és mozgalmuk iránt.   Mint arról beszámoltunk: Vidnyánszky Attila az európai parlamenti meghallgatáson azzal vádolta az SZFE tiltakozó diákjait és tanárait, hogy baloldali mozgalmárok irányítják az akcióikat, tőlük kapnak kiképzést blokád emelésére, a pénteki tüntetést pedig a baloldali kampánynyitó nagygyűlésének nevezte.

Meghalt Kelemen Csaba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 15:45

Fotó: Shutterstock
A színművész október 26-án, 65 évesen hunyt el.
„A Gárdonyi Géza Színház társulata megrendült lélekkel tudatja, hogy Kelemen Csaba színművész, kollégánk, 2020.október 26-án, 65 évesen elhunyt. 31 éve színházunk tagja, 1989-től játszott Egerben”

– közölte a Facebook-oldalán az intézmény.

A tájékoztatás szerint a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1980-ban szerzett diplomát, 1982-ig a debreceni Csokonai Színháznál, 1982-89-ig a budapesti Radnóti Miklós Színháznál volt szerződésben. Az 1994-ben alakult Agria Nyári Játékok Kft. alapító tagja. „Sok-sok szerepében őrizni fogja őt az emlékezet. Talán legkedvesebbjeként, évtizedeken át játszotta Dobó István szerepét az Egri Csillagok című musical-ben.”
Az Egri Ügyek helyi hírportál úgy értesült, hogy a színész koronavírusban hunyt el. Hétfő este gyertyagyújtással emlékeztek meg róla, Egerben a Gárdonyi Géza Színház előtt. 

Vidnyánszky a baloldal politikai kampánygyűlésének nevezte a pénteki tüntetést

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.10.27. 13:54

Fotó: DAINA LE LARDIC / Európai Parlament
A kuratórium elnöke állítja, politikai és nem szakmai vita zajlik az SZFE körül. Upor László és a hallgatói önkormányzat alelnöke szerint a kormány közvetlen beleszólást kapott az egyetem életébe.
Elbeszéltek egymás mellett a meghívottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult helyzetről rendezett európai parlamenti vitában. A kormány, illetve a kuratórium képviselője azt hangoztatta, hogy a modellváltás nem kevesebb, hanem több autonómiát biztosít a SZFE-nek, míg a túloldal kikényszerített és méltatlan átalakítást emlegetett, amely az intézményt megfosztja az önrendelkezésétől. Az eszmecseréhez hozzászóló baloldali és liberális képviselők osztották a tiltakozó tanárok és diákok álláspontját, egyedül az Európai Néppárt nevében szót kapott és a Fidesszel régóta szimpatizáló szlovén Milan Zver állt ki az Orbán-kormány mellett. Az EP Kulturális és Oktatási Bizottságában kedd délelőtt lezajlott bő egyórás videokonferencián György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Vidnyánszky Attila, az egyetem kuratóriumának az elnöke, Upor László, az intézmény utolsó rektora és Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat alelnöke kapott szót. Sabine Verheyen, a szaktestület német kereszténydemokrata elnöke a bevezetőben leszögezte: a parlament mindig is kiállt az oktatási függetlenségért és az akadémiai szabadságért. A vitában arra a kérdésre várnak választ, hogy sérülnek-e ezek az értékek Magyarországon a legfrissebb kormányzati döntések következtében. 
Első felszólalóként György László arról igyekezett meggyőzni a hallgatóságot, hogy az oktatási autonómiát az alkotmány garantálja, az egyetemek átalakítása pedig megerősíti az önrendelkezésüket. Ezzel nem is volt problémája hét másik magyarországi felsőoktatási intézménynek, konfliktus csak az SZFE-n alakult ki, hangsúlyozta. A politikus szerint a világ tíz legjobb filmművészeti egyeteme magánkézben van, nem is beszélve az Oscar-díjas művészek többségéről, akik mind ilyen iskolába jártak. Az államtitkár emlékeztette a résztvevőket, hogy a kormány a modellváltás előtt 13-szor ült tárgyalóasztalhoz az SZFE vezetőivel és diákságának a képviselőivel. Közölte azt is, hogy a reform több pénzt hozhat: az állam négyszeresére kívánja növelni az intézmény támogatását. Vidnyánszky Attila, az egyetem kuratóriumának elnöke fotókkal illusztrált beszédében azt próbálta bemutatni, hogy a diákok blokádja miatt milyen áldatlan állapotok uralkodnak az egyetemen “higiéniai és tűzbiztonsági” szempontból is. Megint azzal vádolta a tiltakozó diákokat és tanárokat, hogy baloldali mozgalmárok irányítják az akcióikat, tőlük kapnak kiképzést blokád emelésére, a pénteki tüntetést pedig a baloldali kampánynyitó nagygyűlésének nevezte. Szerinte az SZFE már legalább harminc éve bezárkózott, a tanári kar nagy része két-három színházból verbuválódik, ezért az átalakításnak az a célja, hogy gazdagabbá, színesebbé tegyék az oktatást. Vidnyánszky azt mondta, a kereszténység a nyitás, a befogadás metaforája, a keresztény szellem meghonosítására tett utalásait így kell értelmezni. - Minden megbeszélésre és együttműködésre készek vagyunk, de ehhez az kéne, hogy a hallgatók beengedjék az egyetemre a teljesen jogszerűen kinevezett kancellárt - szögezte le.
Upor László, az SZFE utolsó rektora arról beszélt, hogy a korábbi tárgyalások során a kormány az egyetem egyetlen kérését és követelését sem volt hajlandó meghallgatni. A kikényszerített átalakítás során az intézmény elveszítette az autonómiáját, és minden esély megvan rá, hogy a kormány, az általa kinevezett kuratóriumon keresztül, beavatkozik az egyetem működésébe. Upor közölte, hogy nem adják fel a küzdelmet, annak ellenére sem, hogy a frissen kinevezett kancellár kikapcsoltatta az internetet és bezáratta az összes tantermet. Vidnyászky szavaira reagálva csak annyit mondott, hogy színházigazgatóként éveken keresztül próbálta rombolni az egyetem, a diákok és tanárok tekintélyét. - Innovációt, jobb infrastruktúrát, nemzetközi kapcsolatokat ígértek, ehhez képest egy méltatlan átalakulás történt. Gyors eljárásban elfogadtak egy jogszabályt, az SZFE közösségét a sajtón át tájékoztatták, a jövőnkről a kormány által létrehozott kuratórium dönt - magyarázta a hallgatók nevében felszólaló Milovits Hanna, miért foglalták el az SZFE épületét és miért tartják még mindig blokád alatt. Megerősítette, hogy szeretnének a minisztériummal tárgyalni a jövőről, de csak akkor, ha egyenlő félnek tekintik őket.
- Senki sem manipulál bennünket, senki sem fizet bennünket, azért tüntetünk, mert az egyetemi autonómiát akarjuk visszaállítani

- utasította vissza Vidnyászky Attila állításait.

A vitában felszólalt szocialista, liberális, zöldpárti és euroszkeptikus EP-képviselőket nem győzték meg György és Vidnyászky érvei, valamennyien azt hangsúlyozták, hogy az SZFE a szabadságért küzd, amelyet a kormány korlátozni igyekszik. A német zöldpárti Romeo Franz azt mondta: a kereszténység nem azt jelenti, hogy egy állam maga alá gyűri a művészeti szervezeteket és konformitásra kötelezi őket. Az euroszkeptikusok frakciójához tartozó litván Dace Melbarde arra kapta fel a fejét, hogy a kormány jelentős pénzügyi támogatást helyezett kilátásba az SZFE-nek:
- Önök pénzt ígérnek, a diákok mégis kint vannak az utcán, itt valami nem stimmel

- fogalmazott.

Milan Zver szlovén néppárti képviselő egyedüliként vette védelmébe az egyetemi átalakítást: szerinte az a fő probléma, hogy a diákok egyre kevesebbet akarnak tanulni, a média meg túldramatizálja a helyzetet. A tervek szerint a vita végén az Európai Bizottság képviselője is szót kapott volna, de idő híján erre nem került sor. Sabine Verheyen elnök azzal zárta a vitát, hogy az SZFE ügyére még visszatérhetnek.