Előfizetés

Több mint ötezer fertőzött Lombardiában, a tartomány azonnali lezárását kérik az orvosok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 20:42
Maszkos rendőrök az éjszakai Milánó utcáin, 2020. október 22-én. A Lombardia tartománybeli városban kijárási tilalommal is próbálják visszaszorítani a járványt
Fotó: Pier Marco Tacca / 2020 Anadolu Agency
Milánót és Nápolyt is el kell szigetelni a római kormány egészségügyi szakértője szerint a járvány újabb berobbanása miatt.
A lombardiai sürgősségi osztályok vezetője a tízmilliós tartomány azonnali lezárását sürgette a kórházak telítettsége miatt kedden – írja az MTI. Guido Bertolini, a lombardiai kórházak sürgősségi osztályainak vezetője úgy vélte, szükségessé vált a régió azonnali lezárása, minden tevékenység leállításával, ahogy az márciusban is történt. Giuseppe Sala milánói polgármester kijelentette, a döntést a következő két hétben hoznák meg, ha a helyzet tovább rosszabbodik.
A járványterjedés ismételt gócpontjának számító Lombardiában regisztrálták ismét a legtöbb új beteget, több mint ötezret egy nap alatt. Második helyen Campania tartomány áll, napi majdnem háromezer esettel.

 Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a római egészségügyi tárca szakértője kijelentette, Milánót és Nápolyt azonnal le kell zárni. Ezekben terjed a leggyorsabban a betegség: Milánóban a munkakapcsolatok sűrűsége, Nápolyban az intenzív társadalmi élet miatt. A "legfertőzöttebb" városok között tartják számon Genovát is. 
Országosan egy nap alatt 21 994 új fertőzöttet szűrtek, 221 beteg halt meg. Az aktív betegek száma meghaladja a 255 ezret, a halottaké elérte a 37 700-at, kórházban majdnem 14 ezren vannak, több mint 1400-an intenzív osztályon.

 Az intenzív osztályok kevesebb mint hétszáz beteget tudnak még fogadni a nem Covid-19 betegekkel együtt.
A halottak száma és az intenzív osztályra egy nap alatt bekerült 127 beteg a járvány terjedésének kezdeti, március eleji időszakát idézi. A húsz olasz tartományból nyolc lépte túl az egészségügyi veszélyességi szintet. A Közegészségügyi Intézet (Iss) az idős korosztály védelmét hangsúlyozta megjegyezve, hogy a lakosság egynegyede hatvanöt év feletti. 
Hétfőtől lépett életbe a vendéglátóipart sújtó korlátozás, amelynek értelmében a bároknak, presszóknak, éttermeknek este hat órakor be kell zárniuk. Az intézkedések nyomatékosítására Rómában például éjszakára lezárják az ismertebb tereket is, hogy a fiatalok ne tudjanak összegyűlni.

Ötmilliárd eurós mentőöv a vendéglátásnak

 kormány kedden ötmilliárd eurós csomagot fogadott el a vendéglátás támogatására: a vendéglátóhelyeket március előtti bevételük legalább százötven százalékkal növelt összegével támogatják, de maximum százötvenezer euróig. Havi ezer euróra emelték az idegenforgalomban, valamint a kulturális ágazatban munka nélkül maradtak támogatását. Január 31-ig befagyasztották az elbocsátásokat.

Vörös-rózsaszín koalíció alakul Bécsben

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2020.10.27. 20:30

Michael Ludwig két éve irányítja az osztrák fővárost, ahol a „vörösök” már tíz éve működtek együtt a környezetvédő zöld párttal, ám ennek a polgármester most véget szeretne vetni.
A liberális NEOS párttal kezd koalíciós tárgyalásokat az október 11-i bécsi önkormányzati választásokon 41,6 százalékot szerzett szociáldemokrata párt – jelentette be kedd déli sajtóértekezletén a bécsi SPÖ elnöke, Michael Ludwig polgármester. Az egykori tisztviselő két éve irányítja az osztrák fővárost, ahol a „vörösök” már tíz éve működtek együtt a környezetvédő zöld párttal, ám ennek Ludwig most véget szeretne vetni. Három párttal, a rózsaszínű jelképet viselő liberálisokkal, a zöldekkel és a feketéről türkizre váltó jobbközép néppárttal folytatott előkészítő tárgyalásokat, ezek során vált számára egyértelművé, hogy a kormányzásban még részt nem vett NEOS-szal fog elsőként koalíciós megbeszéléseket folytatni, s ezek kedvező alakulása esetén már november 15-én aláírható a koalíciós egyezség.  A polgármester sajtóértekezletén kitért azon kérdések elől, amely a zöldekkel való koalíció felbomlásának okait firtatták. Annyit mondott, hogy  bécsi gazdaság élénkítésére, a foglalkoztatás javítására, az oktatási rendszer modernizálására, a város szociális vívmányainak erősítésére, a világban példátlan bérlakáshálózat további bővítésére vonatkozó szocdem tervek megvalósításához megfelelőbb partnernek tartja az SPÖ-nél hatszor kisebb liberálisokat, mint a csak háromszor gyengébb zöldeket. A zöldek az országos kormánykoalícióban a néppárttal működnek együtt. Bécsi vezetőjük, a bicikliprogram szerelmesének tartott Birgit Hebein és Ludwig között egy ideje már feszült volt a viszony. A polgármester már az előzetes tárgyalások előtt jelezte, hogy Hebein személyével kapcsolatban fenntartásai vannak, s a közlekedés témakörét mindenképpen el akarja venni a zöldektől. Mint hírlik, Hebeinék a nyitó megbeszélésen engedékenyek voltak, akár az említett témákban is hajlandók lettek volna áldozatokra. A kilencvenes és a kétezres évek kudarcba fulladt kísérletei után az osztrák liberálisok pártja, a NEOS 2012-ben alakult, elsősorban a néppárti konzervativizmusból kiábrándult tagokkal. Azóta az országos és több tartományi parlamentben is szerzett pozíciókat, illetve képviselője van az európai parlamentben. A pártot két éve Beate Meinl-Reisinger, három leánygyermek 42 éves, jogász végzettségű édesanyja vezeti, aki az országos ügyek élére állva a bécsi szervezetet az idén 30 éves Christoph Wiederkehrnek adta át. A fiatal politikus apja magyar, anyja francia. Roppant ügyesen irányította pártja választási kampányát, s már akkor világossá tette, hogy a NEOS szeretné átvenni, modernizálni és megreformálni a fővárosi oktatásügyet. Sikert aratott azzal a javaslatával, amellyel a versenyző pártok méltó viselkedését szorgalmazta. Fontosnak tartotta az átláthatóságot, sokak szerint ezzel vette le a lábáról Ludwig polgármestert. 

Már több mint 900 ezer koronavírus-fertőzöttet találtak az Egyesült Királyságban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.27. 19:35

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
A járvány kezdete óta csaknem 30 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 917 575 lett pozitív.
A kedden ismertetett legújabb adatok szerint átlépte a 900 ezret a tesztekkel kimutatott koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban. A londoni egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kedd estével zárult 24 órában 22 885 fertőzést szűrtek ki. Országszerte
a járvány kezdete óta csaknem 30 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 917 575 lett pozitív.

Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója legutóbbi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a jelenlegi napi fertőzésszámok azt is tükrözik, hogy összehasonlíthatatlanul több a szűrés, mint tavasszal, és szinte biztos, hogy a tavaszi adatok a korabeli szűkös tesztkapacitások miatt hatalmas mértékben alábecsülték az új fertőződések akkori tényleges napi számát. Sir Patrick szerint nagyon valószínű, hogy a járvány márciusi-áprilisi tetőzésének idején egyes időszakokban valójában meghaladta a százezret az új koronavírus-fertőzések napi száma az Egyesült Királyságban, ám az akkori tesztelési kapacitással ennek csak a töredéke, napi öt-hatezer volt azonosítható. Abban az időszakban naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség. A brit egészségügyi minisztérium kedd esti tájékoztatása szerint
a jelenlegi napi tesztelési kapacitás 450 ezerhez közelít.

Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy a kormány tervei alapján október végére el kell érni a napi 500 ezer, később a napi egymillió koronavírus-szűrési kapacitást. A legújabb adatok szerint
a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben a kedd estével zárult 24 órában 367-en haltak meg az Egyesült Királyságban. A halálos áldozatok száma ezzel 45 365-re emelkedett.

A halálesetekről szóló kormányzati adatokban azok a betegek szerepelnek, akik a szűrővizsgálattal igazolt koronavírus-fertőzés kimutatása után 28 napon belül meghaltak. A brit statisztikai hivatal (ONS) más számítási módszert alkalmaz: mozgó heti statisztikáiban azok az elhunytak is szerepelnek, akiknek halotti bizonylata megemlíti a Covid-19 betegség gyanúját, de a fertőzést nem feltétlenül igazolta szűrővizsgálat. Az ONS keddi ismertetése szerint az év eleje óta 54 325, Angliában és Walesben kiállított halotti bizonylat említi a Covid-19 betegséget. A statisztikai hivatal e két országrészt vizsgálja heti kimutatásaiban az országos folyamatok méréséhez. Angliában és Walesben él az Egyesült Királyság lakosságának több mint 90 százaléka.