Előfizetés

Szaporodó gázvezetékhibák

M. I.
Publikálás dátuma
2020.10.29. 07:40

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Pontosan meg nem nevezett hiba miatt immár több mint egy hete javítják az osztrák-magyar gázcsövet.
Október 20-án Lébény térségében az FGSZ a vezeték görényezése (belső vizsgálata) során károsodást tárt fel - tájékoztatta lapunkat a hazai központi hálózatot üzemeltető, Mol-hátterű társaság. A károsodás mértékére tekintettel az esetet haváriának minősítették. Arra a kérdésre, hogy a kereskedők irányába felmerül-e részükről kártérítés, azt válaszolták, hogy a vezetéket korábban lekötő - meg nem nevezett - cégek más útvonalon változatlanul hozzájutnak az általuk megrendelt mennyiségekhez. Ennek érdekében más betáplálási pontokat most ingyen bocsátanak az érintettek rendelkezésére. A javítási költségekről nem kívántak beszámolni. Arra a felvetésünkre, hogy az utóbbi idők vezetékhibáiból levonnak-e valamiféle általános következtetést vagy intézkedést, csak annyit válaszoltak, hogy mindent megtesznek a legmagasabb színvonalú szolgáltatás érdekében. Az Entsog nevű nemzetközi nyilvántartás tanúsága szerint egyébként a HAG-nak nevezett, magyar-osztrák gázvezetéken egyre kevesebb gáz érkezik az országba. Míg ez a szint október 24-ig napi tízmillió köbméter körül állt, addig az folyamatos csökkenéssel mára néhány százezer köbméterre csökkent. Úgyszintén nem közölték, mikorra állhat helyre a rendszer. De tegnap délutáni közleményük is megerősítette, hogy még zajlik az elhárítás. Tavaly novemberben Püspökladánynál, idén augusztusban pedig Pásztónál robbant fel egy-egy nagynyomású gázvezeték. 

Először lesz magyar ügyvezetője az IMF-nek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.28. 21:06

Fotó: Palotai Dániel Facebook-oldala
Palotai Dániel a 24 tagú igazgatótanácsban a közép-kelet-európai országcsoport képviselője lesz november elsejétől.
Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank eddigi ügyvezető igazgatója és főközgazdásza első magyarként kerül be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfelső döntéshozó testületébe – értesült az Index. A 24 tagú igazgatótanácsban a közép-kelet-európai országcsoport (Törökország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Belorusz, Szlovénia és Koszovó) képviselője lesz november elsejétől, amitől azt reméli, hogy a térség számára kedvező eredményeket érhet el.  
– Elsősorban a hazai érdekek hatékony képviseletét tartom feladatomnak, és hogy minél reálisabb, mélyebb és pozitívabb kép alakuljon ki Magyarországról

– mondta a portálnak.

Mivel a testület nemcsak az IMF belső ügyeiről, hanem mind a 190 tagországot érintő kérdésekről dönt, az ügyvezető igazgatói pozíció egyúttal diplomáciai feladatnak is tekinthető.

A Corvinustól az IMF-ig

Palotai Dániel közgazdász diplomáját 2004-ben szerezte a Budapesti Corvinus Egyetemen. Szakmai pályafutását a Magyar Nemzeti Bankban kezdte, 2007-től az Európai Központi Bankban folytatta munkáját, 2010 novemberétől pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági főosztályát vezette. Tagja volt többek közt az Európai Unió Gazdaságpolitikai Bizottságának. 2013–2020 között az MNB ügyvezető igazgatója és főközgazdásza volt. 2015-ben Popovics Sándor-díjban részesült, 2017-től a Magyar Közgazdasági Társaság alelnökévé választották, emellett tagja a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini alapítvány kuratóriumának.

368,83 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.28. 19:25

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerda késő délután a reggeli jegyzésekhez viszonyítva a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró 368,83 forintra erősödött 18.15 órára a reggel fél nyolckor jegyzett 365,50 forintról. Az euró árfolyama szerdán 363,70 forint és 368,95 forint között mozgott. A forint ezzel megközelítette az április 1-jén beállított történelmi mélypontot, a 369,63 forint/euró jegyzést. A frank a reggeli 341,15 forintról 345,07 forintra drágult, a dollár árfolyama pedig 310,17 forintról 313,93 forintra nőtt. Az euró a reggeli 1,1783 dollár után negyed hétkor alacsonyabban, 1,1749 dolláron állt.