Előfizetés

Főleg az állami nyugdíjra számítanak a magyarok

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.29. 14:29

Fotó: Varga György / MTI
Bár a többség tudja, szükség lenne az öngondoskodásra, kevesen tudnak félretenni.
A korábbi évekhez hasonlóan ellentmondásosan látják a nyugdíjjövőjüket a jelenleg még aktív, 30-59 éves magyarok. Bár 82 százalékuk fontosnak tartja az öngondoskodást, főleg az állami nyugdíjra számítanak időskorukban – mutatta be online sajtótájékoztatón a K&H legújabb felmérésének eredményeit Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője csütörtökön.
A nyugdíjkilátásokkal foglalkozó kutatás szerint a lakosság 15 százaléka teljes egészében az állami nyugdíjra támaszkodik majd időskorában, 42 százalékuk pedig főként az államtól kapott juttatásból tervezi megélhetését, kismértékben kiegészítve más forrásból. Nyugdíjcélú megtakarítással a lakosság 28 százaléka rendelkezik. A pénzintézet szakembere megjegyezte, hogy az egészség célú megtakarítás is fontos.
A megkérdezettek legnagyobb mértékben, 38 százalékban, az önkéntes nyugdíjpénztárt jelölték meg megtakarítási formaként, második helyen, 20 százalékban, pedig a nyugdíjcélú biztosítást. Mindemellett ingatlanból (20 százalék), vállalkozásból (13 százalék) vagy családi segítségből (9 százalék) egészítenék ki az államitól kapott nyugdíjat.
Azok, akik tettek félre idősebb korukra, átlagosan 1,8 millió forintot halmoztak fel eddig, de a többség jelenleg kevesebb, mint 500 ezer forintnál tart – ismertette Székely Pálma utalva arra, hogy 
a gondtalan nyugdíjas évekhez 21 millió forintos megtakarításra lenne szükség.

A megkérdezettek 40 százaléka vallotta azt, hogy a járvány miatt kevesebbet tud félretenni a nyugdíjas éveire. Székely Pálma kiemelte, hogy minél jobban érintett valakit a járvány, annál kevésbé akar a hosszú távú pénzügyekkel, a nyugdíjas évekre való takarékoskodással foglalkozni.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy jóval nagyobb tudatosságra lenne szükség össztársadalmi szinten a nyugdíjkilátások javulása érdekében. Mint mondta, a jelenleg érvényes szabályozás alapján, a most nyugdíjba vonulók keresetük 70-80 százalékát kapják meg juttatásként, míg a 2040-ben nyugdíjazottak mindössze a 30 százalékát. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a csökkenést a demográfiai tendenciák magyarázzák.  
A megkérdezettek közül tízből heten vallották azt, hogy a nyugdíjkorhatárig dolgozni fognak. Idén 12 százalék jelezte, hogy korhatár előtt nyugdíjba vonulna, ezen belül a nők aránya volt lényegesen magasabb, 19 százalék, míg a férfiak mindössze 3 százaléka tervezi, hogy hamarabb felhagyjon a munkával.
A pénzintézet reprezentatívnak tekinthető felmérése során 500 főt kérdezett meg online módon fele-fele arányban nőket és férfiakat, amelyen belül a budapestiek aránya 17 százalékot tett ki.

Újabb 4 évre Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.29. 13:04

Fotó: Népszava
A kamara tagjainak túlnyomó többsége a régi-új elnökre voksolt a nyílt szavazáson.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) csütörtöki küldöttgyűlésén a 127 küldött - nyílt szavazáson - ellenszavazat nélkül, 19 tartózkodás mellett ismét Parragh Lászlót választotta meg a köztestület elnökének, megbízatása a 2020-2024-es időszakra vonatkozik. Parragh László, a kamara tevékenységéről tartott beszámolójában hangsúlyozta, a köztestület az elmúlt években sokat tett azért, hogy a magyar gazdaság sikereket tudott elérni, a koronavírus miatt előállt helyzetben pedig javaslataival járul hozzá a válság kezeléséhez, a kilábaláshoz -idézi szavait az MTI.
Parraghnak csütörtök reggel petíciót próbált átadni az aHang oldal: mint arról a petíciós portál  beszámolt, egy 11 ezer aláírást tartalmazó tartalmazó dokumentumot tettek le a Bank Center recepciójának asztalára – itt található az iparkamara központja - melyben a támogatók azt kérik, az álláskeresési járadék folyósítási ideje legalább 6 hónap legyen. Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója az akció közben emlékeztett: Parragh Lászlót Orbán Viktor miniszterelnök egyik legbefolyásosabb informális tanácsadójának tartják, és neki kellene képviselnie az álláskeresési járadék meghosszabbításának ügyét. Parragh a Mérce szerint tavasszal azt ígérte a petíciós oldal munkatársainak az álláskeresési járadék időtartamának hosszabbításáról,  hogy "„Amint lehetőség lesz rá, kellő időben megtesszük a megfelelő lépéseket a helyzet rendezésére.”  Ehhez képest már április 8-án arról beszélt az ATV műsorában, hogy a járvány következtében annyian mentek tönkre, hogy azzal már nem tudnak mit kezdeni.

368,62 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.29. 08:14
Illusztráció: Shutterstock
Enyhén erősödött a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Csütörtök reggel az eurót 368,62 forinton jegyezték a szerda késő délutáni 368,83 forint után.
A frank jegyzése 345,07 forintról 344,73 forintra csökkent, a dolláré pedig 313,93 forintról 313,62 forintra süllyedt.
Az euró minimálisan erősödött a dollárral szemben, szerda késő délután 1,1749 dolláron, csütörtökön reggel 1,1751 dolláron állt.