Előfizetés

Listeria baktériumot mutattak ki a sonkában, visszahívja az Aldi

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.30. 09:03
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A termék értékesítését azonnal felfüggesztették.
Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és a Principe di San Daniele Spa visszahívja a Hola Serrano sonkát, mert annak egy mintájában Listeria baktériumot mutattak ki – közölte az áruházlánc az MTI-vel pénteken. A sonka értékesítését azonnal felfüggesztették, az előállító, a gyártó vagy a forgalmazó felelőssége egyelőre nem állapítható meg. A Listeria gyomor/emésztőrendszeri megbetegedéseket és influenzához hasonló tüneteket okozhat. Listeriával szennyezett termék elfogyasztása után különösen terhes nőknél, kisgyermekeknél, illetve a legyengült immunrendszer esetén súlyosabb megbetegedés léphet fel. A vásárlók az érintett 100 grammos, 33576 cikkszámú, és 2020.12.02. fogyaszthatósági idővel és G203641300 gyártási azonosítóval rendelkező sonkát bármely magyarországi Aldi áruházba visszavihetik, ahol a vásárlást igazoló számla, vagy nyugta hiányában is visszatérítik az árát. A vásárlók kérdés esetén az Aldi ügyfélszolgálatához fordulhatnak a +36 23 504 680-as telefonszámon.

368,02 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.30. 08:22

Fotó: Béres Márton / Népszava
Péntek reggel a forint az euróhoz és a frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben ugyanakkor erősödött a csütörtök esti szintekkel összevetve.
Az euró 368,02 forinton állt hét órakor a csütörtök esti 367,60 forint után.
A svájci frank jegyzése 344,09 forintról 344,62 forintra emelkedett, a dolláré viszont 315,50 forintról 314,93 forintra csökkent.
Az euró 1,1680 dollárra erősödött a csütörtök kora esti 1,1673 dollárról.

Keresik a jobbos klímaideológiát

Marnitz István
Publikálás dátuma
2020.10.30. 07:00

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az Orbán-kormány egykori minisztériumi dolgozói keresik az éghajlati kérdésekre adható konzervatív válaszokat. A Fidesz főideológusaitól eltérően mindenesetre nem tartják a klímaváltozást háttérhatalmi összeesküvésnek.
Formálódik a kormány-kompatibilis klímapolitikai agytröszt. Az idén alapított „Geeen Policy Center” fantázia nevű szerveződés – melynek pontos beágyazottsága viszonylag nehezen tárható fel - szerdán második online konferenciáját tartotta „a konzervatív értékrend és az éghajlatváltozás elleni fellépés közötti kapcsolat” témájában. Ennek során Kerekes György, környezetvédelmi szakjogász, a Klímapolitikai Intézet vezetője “a klímaváltozásért való felelősség szintjei – a közösségi és a regionális cselekvési lehetőségek Magyarország számára” című tanulmányát mutatták be. A „Klímapolitikai Intézet” már könnyebben elhelyezhető a térképen: azt szintén idén hozta létre a kormányközeli Századvég, illetve Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány. Ezek hátszelére jellemző, hogy a kurzusközeli üzletemberhez, Tombor Andráshoz kötődő, magát „tehetséggondozó műhelyként” bemutató MCC számára az Orbán-kormány az elmúlt hónapok során szinte hetente adott át ingyen egyenként milliárdos értékű állami vagyont. Bár a Greenpolicycenter.com webcím bejegyzője titkos, a honlap adatvédelmi dokumentuma szerint a védjegy jogosultja a Climate Champion Partners Nonprofit Kft. Ennek alapító-ügyvezető-tulajdonosa Huszár András, aki a honlapon társalapító-igazgatóként szerepel. Mellékelt életrajza szerint a szakember, miután 2010-ben a Szegedi Tudományegyetemen jogi diplomát szerzett, jogi gyakornoki és brüsszeli kitérő után, 2014 és 2020 között először az akkori Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, 2018 után pedig annak jogutódjánál, az innovációs és technológiai tárcánál tevékenykedett, éveken át klímapolitikai főosztályvezetőként. A honlapon társalapítóként és stratégiai menedzserként feltüntetett Olti Máté 2010-ben végzett a Corvinus Egyetemen, majd 2016-ig dolgozott a külügyi, az egykori közigazgatási és igazságügyi, majd a nemzeti fejlesztési tárcánál. Ezt követően négy éven át a Deloitte klímaügyi tanácsadója volt, azóta pedig szabadúszó. Schaffhauser Tibor társalapító-tanácsadó 2009-ben az ELTÉ-n szerzett jogi diplomát, majd különböző minisztériumok, illetve Németország, az ENSZ és az EU kötelékében dolgozott. A „konzervatívként” bemutatott környezetvédelmi tanulmányok nem mutatnak éles különbséget az ismert és elfogadott klímavédelmi elméletekhez képest. Általánosságban a Magyar Nemzetben megjelent bemutatkozásuknak megfelelő, kevéssé radikális megközelítés a jellemző. Az tanulmányok egyáltalán nem tüntették fel kedvező színben a Fidesz hazai táborát erőteljesen átható klímaösszeesküvés-elméleteket. Az első, szeptember végi online eseményük során Bartus Gábor környezetgazdász, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója, az országgyűlésben működő Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára fejtette ki gondolatait. Hétfői, első podcastjében vele beszélgetett - Kínáról - Áder János köztársasági elnök is.