Előfizetés

Moszkva kőkeményen kiosztotta Orbán Viktort, a „szennyes” magyar múltat is emlegette

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.30. 15:21

Fotó: ALEXEY DRUZHININ / AFP
A miniszterelnök erőset mondott a Bush-szobor avatásán: megszállási emlékműnek nevezte a szovjet győzelmi obeliszket. Nem is kellett sokat várni az orosz válaszra.
"Durván kiforgatta a történelmi igazságot" Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a "szovjet megszállás emlékművének" nevezte a budapesti Szabadság téren felállított obeliszket, Moszkva fellép a "történelemhamisítás" ellen

- közölte az orosz külügyi szóvivő az MTI szerint. Az állami hírügynökség azt írja, Marija Zaharova - aki csütörtök este kiadott állásfoglalásában rámutatott, hogy Budapestnek "a fasiszta megszállás alól való felszabadításáért" 80 ezer szovjet katona vesztette életét - a magyar kormányfőnek a Szabadság téren október 27-én, George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrának felavatásakor elmondott beszédét kifogásolta. "Az effajta kijelentések durván kiforgatják a történelmi igazságot és a második világháború eseményeit, amelynek végeredményét a nürnbergi bíróság megfelelő ítéletei rögzítették. Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a horthysta Magyarország, Adolf Hitler legközelebbi szövetségese, aktív szerepet játszott Csehszlovákia felosztásában és a Jugoszlávia elleni hitleri agresszióban, 1941. június 27-én kezdeményezőleg csatlakozott a náci Németország Szovjetunió elleni támadásához és a megszállt területeken a békés lakosság és a szovjet hadifoglyok ellen elkövetett tömeges bűncselekményekkel +tűntette ki magát+"
Az orosz diplomáciai tárca szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a Vörös Hadsereg "megszabadítva Európa népeit a barna pestistől, békét és szabadságot hozott nekik".

Marija Zaharova
Fotó: AFP
"Jelenleg egyes államokban az a tendencia figyelhető meg, hogy megpróbálják elhallgatni ezt a tényt és elhallgatni hazánk szerepét a fasizmus felett aratott győzelemben, elkenni egyes fővárosoknak a háborús időszak bűncselekményeiben való történelmi felelősségét, tisztára mosni a náci csatlósokat. A jövőben is határozottan fel fogunk lépni az ilyen hamisítások ellen" - állt az orosz külügyi szóvivő nyilatkozatában. A tárca közleményében említett eseményről a Népszava is beszámolt. Mint írtuk, ha Orbán Viktor tudatosan nevezte megszállási jelképének a Szabadság téri szovjet obeliszket, akkor az erős üzenet a külföldi háborús emlékműveire kényes Oroszországnak. A putyini illiberalizmussal kacérkodó Orbán-kormányok ugyanis eddig sosem tettek lépéseket az emlékmű elmozdításáért. Kérdés, hogy az emlékmű minősítése előkerül-e majd Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin év végére tervezett idei találkozóján.

„Örülünk, hogy megszabadultunk tőlük”

„A náci és a kommunista diktatúra is szörnyű és embertelen, örülünk, hogy Magyarország mindkettőtől megszabadult” – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára pénteken Facebook-oldalán az orosz külügyi szóvivő szavaira reagálva.

Nagyon küzd Kövér, hogy ne lehessen az uniós pénzek folyósítását jogállami feltételekhez kötni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.30. 14:59

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Talán attól tart, hogy ebben az esetben nem sok jutna Magyarországnak?
Levélben fordult az Európai Unió jelenlegi, valamint a jövő évben az elnökséget betöltő országok házelnökeihez Kövér László, kérve, vessék latba személyes tekintélyüket annak érdekében, hogy a júliusi EU-csúcson megkötött megállapodás ne egészüljön ki olyan eljárásrenddel, amely "megteremti az egyes tagállamokkal szembeni politikai zsarolás lehetőségét".

Kövér László az MTI-hez pénteken eljuttatott levelében hangsúlyozza, hogy bár a megállapodást minden tagállam parlamentjének ratifikálnia kell, azt magyar részről lehetetlenné teszi, ha az Európai Unió Tanácsa olyan szabályozást fogad el, amely a Lisszaboni Szerződés burkolt módosításával - "a jogállamiságra hivatkozással, de éppen a jogállamiság alapelveivel ellentétes módon - megteremti az egyes tagállamokkal szembeni politikai zsarolás lehetőségét". A házelnök emlékeztet: a Lisszaboni Szerződés jelenleg is tartalmaz jogállamisági eljárást. "Bármely ettől eltérő eljárásrend csak a szerződés módosításával, valamennyi tagállam beleegyezésével és parlamentjeink jóváhagyásával valósulhat meg" - közölte
"A jogállamot nem lehet a szerződések megsértésével szolgálni, és nem lehet definiálatlan fogalmak alapján a tagállamoktól a politikai irányvonaluk meghatározásának jogát elvonni"

- tartalmazza a levél. A dokumentum felidézi: a tagállamok állam- és kormányfői idén júliusban jutottak megegyezésre a hétéves költségvetésről és a járvány gazdasági következményeinek ellensúlyozására elfogadott Következő Nemzedék EU helyreállítási alapról. Nem az az első alkalom, hogy Kövér László felszólal ebben a témában. Korábban a Népszava is beszámolt arról a látogatásról, amelyet lengyel kollégájánál tett. Itt is arról értekezett, hogy "a jogállamisági kérdést le kell választani az Európai Unió (EU) 2021 utáni hétéves költségvetési kerete és a helyreállítási alap témájáról"

Olasz bort és francia pezsgőt vásárolt gyermekéhezés elleni tanácsadóként Hegedűs Zsuzsa

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.10.30. 13:56
Hegedűs Zsuzsa
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Három év pereskedés után adta ki a kormány a számlákat a DK-nak.
Egy palack minőségi chianti olasz vörösborért 36 ezer forintot, továbbá négy palack francia luxuspezsgőért 15-15 ezer forintot fizetett közpénzből Hegedűs Zsuzsa, a gyerekéhezés ellen küzdő miniszterelnöki főtanácsadó – közölte a DK a Miniszterelnöki Kabinetirodától kiperelt számlák alapján. Hegedűs tevékenységének számláit azt követően kérték ki még 2017-ben, hogy a szociológus több alkalommal is szolgálati Audi A6-os autóval látták, illetve korábbi sajtóhírek szerint a havi 136 ezer forintos reprezentációs keretének terhére 1,5 millió forintot költött éttermi szolgáltatásra. A DK pénteki sajtótájékoztatóján Sebián-Petrovszki László pártigazgató azt mondta, „feketén-fehéren kiderül, hogy a közpénzt luxusitalokra költötte”. Sebián-Petrovszki szerint a tanácsadó fideszes politikusokhoz hasonlóan „megtestesíti a rongyrázást”, illetve képmutatásként értelmezte, hogy Hegedűs „képes arra, hogy luxusautóval viszi a csirkét és a malacokat” a szegényeknek, miközben elvileg vidéken ő demonstrálná, hogy ez a kormány mennyire a szegények mellett van. – Egyelőre csak a kiperelt számlák felét tudtuk átnézni, mert olyan rossz minőségben küldte át őket a minisztérium, hogy komoly munkaórákat kell még beletegyünk, hogy kibogarásszuk, mire költötte még Hegedűs az adóforintjainkat – mondta lapunknak Sebián-Petrovszki László. Megkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, hogy az alkoholos italokat milyen célból vásárolta Hegedűs Zsuzsa, ha válaszuk megérkezik, azt ismertetjük.