Előfizetés

Nincs itt kapacitáshiány! 200 hazai egészségügyi dolgozó megy tesztelni a hétvégén Szlovákiába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.30. 19:33

Fotó: Shutterstock
Itthon eközben a mentők napi többezer helyre nem érnek ki időben tesztet csinálni.
200 egészségügyi dolgozóval segíti a hétvégi szlovákiai országos tesztelési programot Magyarország.

Erről Ivan Korčok szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter számolt be a Twitteren. Megjegyezte, hogy bár csak ötven embert kértek, a magyar kormány mégis 200 főt küld, amit nagyon köszön Szijjártó Péternek. A magyar dolgozók Komáromban, Léván, Nyitrán és a Kassa közelében lévő Tőketerebesen segítenek be a tesztelésbe. A 444.hu pénteken több hazai egészségügyi intézményből és felsőoktatási intézményből is úgy értesült, hogy Szlovákiába toboroznak önkénteseket. Akadt hely, ahol igen jó pénzt ígértek a munkáért. A portál szerette volna megtudni, hogy nem tartják-e problémásnak, hogy a jelenleg nagyon súlyosan túlterhelt magyar egészségügyi intézmények kisegítése helyett külföldre küldenek szakembereket. 
Választ egyik helyről sem kaptak, hiába kerestek meg több minisztériumot és állami intézményt a kérdéseikkel.

Szlovákiában a múlt hétvége óta lényegében kijárási tilalom van érvényben a durván emelkedő esetszámok miatt. Emellett arról is döntöttek, hogy letesztelik a teljes lakosságot. Ebbe a programba segít be most Magyarország.  A hazai tesztelési kapacitáshiány súlyosságát jelzi, hogy már a mentők is alig bírják a tempót. Mint a Népszava is megírta, hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni. Az sem ritka, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a covid-tesztre várókhoz a mintavevők.

Németországban már egész Magyarország kockázatos területnek számít

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.30. 17:36

Fotó: JOHANNA GERON / AFP
Eltanácsolják a németeket attól, hogy hazánkba látogassanak.
A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) listájára szeptember közepén felvették Budapestet, majd fokozatosan egyre több megyét is. Legutóbb október 22-én frissítették, akkor már csak négy megye - Bács-Kiskun, Békés, Fejér és Tolna - nem szerepelt rajta - számol be róla az MTI. 
Az újabb, pénteki frissítéssel Magyarország teljes területe kockázatosnak minősül.

Az állami hírügynökség azt írja, felkerült a listára egy sor további ország és terület is, például Ciprus, a közép-európai régióból pedig egyebek mellett az eddig nem kockázatosnak ítélt horvátországi megyék és szlovéniai községek. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy november 8-án életbe lépő új szabály szerint tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni. A kockázatos besorolásról közösen dönt az RKI, a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca. A döntést megelőző elemzés első szakaszában azt vizsgálják, hogy hol vannak olyan régiók - nagyobb közigazgatási egységek vagy egész országok -, amelyekben meghaladta az ötvenet az utóbbi hét napon regisztrált SARS-Cov-2-fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, vagy olyan térségek, amelyekben ugyan még nincs a fertőzöttek száma a határérték felett, de egyéb körülmények a fertőzés fokozott kockázatát jelzik. A döntést megelőző mérlegelés második szakaszában a járvány elfojtását célzó helyi erőfeszítéseket elemzik, így vizsgálják egyebek mellett a tesztelési kapacitást és az elvégzett koronavírus tesztek számát. 
A kockázatos besorolás azzal is jár, hogy a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat attól, hogy nem feltétlenül szükséges esetben felkeressék az adott régiót.

Ellenzéki belviszály Egerben, elfogyott a többség Mirkóczki Ádám mögül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.30. 16:47

Fotó: Shutterstock
Fideszes vezérközpontú rendszerről és belső vitákról beszélnek a távozó képviselők.
Kilépett két képviselő az egri közgyűlés többségét adó „Egységben a városért”-frakcióból. Távozásuk azt jelenti, hogy matematikailag elolvadt Mirkóczki Ádám polgármester közgyűlési többsége, ugyanis az Egységben a Városért frakciónak – a városvezetővel együtt – nyolc szavazata van. Így ellenzéki képviselő voksára is szükség lesz a többséghez.

- írja a Magyar Hang.

A portál idézi a volt LMP-s Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán közleményét is, amelyben azt írják, nem találták a közös hangot a volt jobbikos polgármesterrel. Problémájuk volt Mirkóczki Ádám vezetési stílusával is, de felróják neki, hogy nem akar elfogadni semmiféle belső kontrollt, nem kíváncsi a sajátjától eltérő szempontokra.  Komlósi Csaba szerint az első komolyabb feszültség a 2020-as költségvetéssel kapcsolatos egyeztetések elmaradása miatt keletkezett. Később aztán egyeztetés nélkül hozott személyi döntéseket a városi cégek vezetésében. 
Mirkóczki Ádám
Fotó: Népszava
A legsúlyosabb kritika, hogy a polgármester olyan vezérközpontú rendszert épít ki, mint amilyet a Fidesz tart fent országosan.

A momentumos Keresztes Zoltán szinte pontosan ugyanazokat az okokat nevezte meg távozásának okaként, mint képviselőtársa. Kritikái között szerepel, hogy megszüntették az előző, fideszes városvezetés gyanús ügyeit vizsgáló bizottságot is. Jövőbeli szerepéről szólva azt mondta, konstruktív ellenzékiként szeretne a polgármester döntései mögé látni. 
Azaz Egységben a Városért frakció értetlenül áll a kilépések mögött.

„Augusztus óta minden közgyűlési döntésünk a frakció előzetesen megvitatott és elfogadott álláspontját tükrözte, ennek ellenére a két képviselő több alkalommal a frakciótöbbség döntésével ellentétesen szavazott a közgyűléseken” - fogalmaznak és hangsúlyozzák, a két képviselő által megfogalmazott állítások nem igazak és teljesen alaptalanok.  A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.