Előfizetés

Százezrek vonulnak az utcán az abortusztörvény miatt

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.30. 21:07

Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP or licensors
Súlyos válságba került a lengyel katolikus egyház. A nők tüntetései kapcsán erkölcsi, a járvány miatt pedig anyagi kihívásokkal kell szembenéznie.
Pénteken országszerte ismét százezrek tüntettek Lengyelországban az abortusztörvény szigorítása ellen, sorozatban a nyolcadik napon. A demokrácia beköszönte óta nem volt példa ilyen széleskörű megmozdulásokra. Tüntetések voltak a kisebb településeken is, ami szintén új a lengyel demokrácia történetében. Az emberek egy része a katolikus egyház ellen fordult, ami teljesen elképzelhetetlen lett volna a rendszerváltás előtt, amikor az egyház az ellenállás bástyájának, II. János Pál pápa pedig a lengyelek első számú lelki vezetőjének számított. 
A helyi katolikus egyház súlyos válságba került. Az ultrakonzervatívok Marek Jedraszewski krakkói érsek köré gyülekeznek. A főpap az alkotmánybíróság döntése ellen tüntető nők jelképét náci szimbólumhoz hasonlította, miközben az épp a nemzetiszocialistákkal szemben harcoló ellenállók szimbóluma volt. Azt azonban sokan érzékelik az egyházon belül is, hogy a katolikus hívők egy részének becsmérlése nagyon is visszaüt. Az egyház dilemmájának alapja az, hogy nem fordulhat nyíltan a döntés ellen, hiszen nagyon szigorúan ítéli meg az abortuszt és egy ízben Ferenc pápa is úgy fogalmazott, hogy a beteg magzatot is védeni kell. Másrészt azonban a lengyel egyház sem hagyhatja figyelmen kívül a politikai realitásokat, például azt, hogy az alkotmánybíróság döntésével a megkérdezettek 70 százaléka nem ért egyet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy II. János Pál 2005-ös halála óta Lengyelországban is csökkent a templomba járók száma - igaz, kevésbé , mint Európa országainak többségében. A legutóbbi felmérések szerint a katolikusok 38,2 százaléka látogatja rendszeresen a szentmiséket. Az abortusz témája azonban nagyon megosztja a társadalmat, s a mostani helyzet akár hosszabb távon is kihathat az egyházra. S a baj nem jár egyedül. A lengyel egyház finanszírozása átláthatatlan, a szentmiséken a perselyezéskor összegyűlt pénz sorsa követhetetlen. Eddig a főpapságnak nem volt gondja azzal, hogy nincs olyan egyházi adó, mint Németországban, hiszen a hívők adományainak köszönhetően nem voltak anyagi gondjai, de már a járvány első hullámát követően 4,4 százalékkal csökkent a templomba járók aránya, ami a bevételre is hatással volt. A Covid-19 megjelenése előtt egy hétvégén becslések szerint 20 millió zloty (4,4 millió euró) bevétel származott az adományokból, ez a járvány hónapjaiban körülbelül tizedével esett vissza. Ráadásul, mivel Lengyelországban is csúcsokat dönt a koronavírus, a hívők további lemorzsolása várható. Így aztán szorosabbra kell húznia a nadrágszíjat. A katowicei főegyházmegyében már olyan drámaivá vált a helyzet, hogy a gazdálkodásért felelős szakember szerint csak elbocsátásokkal kerülhető el a csőd. A plébániákon természetesen nem csak papok, és egyházi személyek dolgoznak, hanem civil kisegítők is. Máshol nem ennyire súlyos a helyzet, de a többi egyházmegyében is felszólították a hívőket az adakozásra. Képgalériánk a varsói tüntetésről:

Bosszút forral a miniszter

A lengyel nemzeti ügyészség eljárást akar indítani az abortuszt szigorító döntéssel szembeni tüntetések szervezői ellen. Przemyslaw Czarnek oktatási miniszter pedig bosszúra készül: csökkenteni kívánja az egyetemek pénzügyi támogatását, mivel a felsőoktatási intézmények is támogatják a megmozdulásokat. Több egyetemen az oktatást is szüneteltették, hogy a tanárok és a diákok is megjelenhessenek a tüntetéseken. A Wroclawi Egyetem jogi segítséget ajánlott azoknak, akik bajba kerültek a megmozdulásokon. Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes közben úgy vélte, hogy enyhíteni kellene az abortusztörvény szigorán.

Muszlim fiatalok randalíroztak egy bécsi templomban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.30. 20:23
A bécsi Antonskirche, a támadás helyszíne
Fotó: Shutterstock
50-en berohantak, majd "Allah Akbart"-t kiabálva törtek-zúztak.
Osztrák sajtóbeszámolók szerint egy muszlim fiatalokból (a helyi sajtó "déli kinézetű"-nek nevezi őket - a szerk.) álló csoport verődött össze Bécs egyik terén péntek délután. A Kronen Zeitung szerint pirotechnikai eszközök voltak náluk, és az "Allah Akbar" kifejezést is kiabálták. A rendőrség gyorsan intézkedett, és feloszlatták a tömeget. Majd pár órával később - egyes beszámolók 20, mások 50 főt említenek, akik ehhez a csoporthoz tartoztak - betörtek egy templomba (nyitóképünkön), ahol randalíroztak és felborogatták a padokat, de a gyóntatószéket sem kímélték. A helyettes lelkész azonnal értesítette a rendőrséget, de mire  a hatóságok kiértek, addigra már senkit sem találtak a helyszínen. Az osztrák belügyminisztérium fokozott ellenőrzést rendelt el a környéken. 
"A szélsőségesség bármely formájával a legnagyobb szigorúsággal állunk szemben, nincs tolerancia. Minden erőfeszítéssel megvédjük a keresztény közösséget."

-közölte a történtek után Karl Nehammer belügyminiszter.

A hatóságok azt feltételezik, hogy randalírozó csoport több tagja azonos azzal, akik a rendőrség által feloszlatott csoportosulásban részt vettek. A történteket a hírek szerint rögzítette egy biztonsági kamera. A tárcavezető közlése szerint a történtek összefüggésben vannak a Franciaországban tapasztalható erőszakhullámmal. Egyúttal jelezte, jobban védik a francia intézményeket.  Az osztrák közszolgálati média közlése szerint idén Ausztriában ez már a második eset, amikor déli származású fiatalok randalíroznak a városban.  

Nincs itt kapacitáshiány! 200 hazai egészségügyi dolgozó megy tesztelni a hétvégén Szlovákiába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.30. 19:33

Fotó: Shutterstock
Itthon eközben a mentők napi többezer helyre nem érnek ki időben tesztet csinálni.
200 egészségügyi dolgozóval segíti a hétvégi szlovákiai országos tesztelési programot Magyarország.

Erről Ivan Korčok szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter számolt be a Twitteren. Megjegyezte, hogy bár csak ötven embert kértek, a magyar kormány mégis 200 főt küld, amit nagyon köszön Szijjártó Péternek. A magyar dolgozók Komáromban, Léván, Nyitrán és a Kassa közelében lévő Tőketerebesen segítenek be a tesztelésbe. A 444.hu pénteken több hazai egészségügyi intézményből és felsőoktatási intézményből is úgy értesült, hogy Szlovákiába toboroznak önkénteseket. Akadt hely, ahol igen jó pénzt ígértek a munkáért. A portál szerette volna megtudni, hogy nem tartják-e problémásnak, hogy a jelenleg nagyon súlyosan túlterhelt magyar egészségügyi intézmények kisegítése helyett külföldre küldenek szakembereket. 
Választ egyik helyről sem kaptak, hiába kerestek meg több minisztériumot és állami intézményt a kérdéseikkel.

Szlovákiában a múlt hétvége óta lényegében kijárási tilalom van érvényben a durván emelkedő esetszámok miatt. Emellett arról is döntöttek, hogy letesztelik a teljes lakosságot. Ebbe a programba segít be most Magyarország.  A hazai tesztelési kapacitáshiány súlyosságát jelzi, hogy már a mentők is alig bírják a tempót. Mint a Népszava is megírta, hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni. Az sem ritka, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a covid-tesztre várókhoz a mintavevők.