Előfizetés

Koronavírus: 69-en meghaltak, 3878 újabb fertőzöttet találtak az országban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.01. 09:20

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Kórházban 4205 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 3878 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 79 199-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 69, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1819-re emelkedett – számolt be róla a koronavirus.gov.hu. 20 078-an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma pedig 57 302 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 33 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti.
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (20 735) és Pest megyében (9567) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (6459), Győr-Moson-Sopron (4738), Szabolcs-Szatmár-Bereg (4055) és Hajdú-Bihar megye (4027). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (817). Kórházban 4205 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen.  Hangsúlyozták, hogy a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. Emlékeztettek arra, hogy hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. Holnaptól pedig már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni. Közölték, hogy a vírus terjedésének gyorsulásával egyre több mintavételt kell elvégeznie a mentőknek is. Az Országos Mentőszolgálat a Belügyminisztérium közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állít be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki.

Hétfőtől két hétig nem jár a fogaskerekű

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.01. 09:17

Fotó: Népszava
Folytatódik a pályakarbantartás.
November 2-ától, hétfőtől várhatóan november 15-éig, vasárnapig nem jár a fogaskerekű, mert a BKV Zrt. folytatja a pályajavítási munkáit a Városmajor végállomásnál, illetve az Orgonás és az Erdei iskola között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Hozzátették: a felújítás idején cserélik, szabályozzák a pályasínt és a fogasléceket, amelynek eredményeként a fogaskerekű megbízhatóbban közlekedik, zajterhelése pedig jelentősen csökken. A közlemény szerint
  • a Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A, a Királyhágó tér és a Svábhegy között pedig a 212-es autóbusszal lehet utazni, melyhez kapcsolódva a Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusz közlekedik.
  • 60A és 60B kiegészítő pótlóbusz-járatok közlekednek hétfőtől szombatig a fogaskerekű alsó szakaszán található Orgonás, Esze Tamás iskola megállóhelyek kedvezőbb kiszolgálására, melyek a hétköznapi csúcsidőszakok kivételével csak előzetes telefonos igénybejelentés alapján indulnak el.
  • a 60-as pótlóbusz a Svábhegyről, a 21-es autóbusz Normafa irányú megállójából indul, a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút állomásnál megáll a Golfpálya úton, a fogaskerekű végállomása mögött és a Gyermekvasút végállomása előtt is.
  • a 60A és 60B pótlóbusz a Városmajor utcából, a 128-as busz Szent János Kórház megállója mögül indul.
  • a 60A buszjárat a Szent János Kórház és a Pethényi út között közlekedik.
  • a 60B buszjárat a Szent János Kórház és az Esze Tamás iskola (Rőzse utca) között jár.
A változások további részleteiről itt talál információkat.

Az idei ősz leghidegebb hajnalával indult a november

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.01. 09:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nyírlugoson -2,4 fokig hűlt le a levegő.
Az idei őszi szezon leghidegebb hőmérséklete immáron a mai naphoz fűződik, hiszen Nyírlugoson -2,4 fokig hűlt le a levegő – közölte vasárnap reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Eddig Kakucs volt a szezonrekord birtokosa -1,4 fokos minimummal. Hozzátették, hogy a Dunántúl nagyobb részén éjjel tartósan felhős volt az ég, így arrafelé enyhébb maradt az idő. Az északkelet felől érkező hideg, száraz levegő térhódítását a 2 méteres minimum-hőmérséklet eloszláson szépen meg lehet figyelni, nagyjából a Dunától keletre található tájakon tudott fagypont közelébe csökkenni a hőmérséklet, kisebb körzetekben gyenge fagy is előfordult.