Előfizetés

Újabb földrengés rázta meg Horvátországot

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.01. 15:28
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rengést egész Dalmáciában és Bosznia-Hercegovinában is érzékelte a lakosság, károkról még nem érkezett bejelentés.
Újabb, 4,9-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot vasárnap kora délután - közölte a helyi sajtó. A földrengés epicentruma a közép-dalmáciai Posedarjeban volt, Zárától (Zadar) 26 kilométerre, mintegy két kilométeres mélységben. A rengést egész Dalmáciában és Bosznia-Hercegovinában is érzékelte a lakosság, károkról nem érkezett bejelentés. Szeptember 20-án ugyanebben a térségben már volt egy földmozgás, amelynek magnitúdója 4,2-es volt a Richter-skálán. A horvát fővárost és környékét március 22-én rázta meg földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember megsérült. A földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A városmagban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és a kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket. Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

A Covid-betegek kezelésére fenntartott ágyak több mint fele már foglalt Ukrajnában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.01. 14:38

Fotó: Vladimir Sindeyeve / NurPhoto via AFP
Ungváron pedig megteltek a kórházak, más városokba kell szállítani a koronavírussal fertőzötteket.
Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra is csaknem nyolcezer új fertőzöttet azonosítottak, az egy nap alatt elhunytak száma is megint meghaladta a százat, közben Ungváron telítődtek a kórházak a kárpátaljai kormányzó szerint. Olekszij Petrov, Kárpátalja megye kormányzója az Ukrajinszka Pravda hírportál vasárnapi jelentése szerint hivatala honlapján nyilvánosságra hozott közleményében azt írta, hogy 
Ungváron a kórházak megteltek súlyos betegekkel, ezért a koronavírusos fertőzötteket más városokba kénytelenek szállítani.

Ungvárt – továbbá a megyében az ungvári járást és Beregszászt – a kormány pénteki döntésével a legsúlyosabb, vörös zónába sorolta. A kormányzó reményét fejezte ki, hogy ennek megfelelően a város vezetése hétfőn meghozza a megfelelő döntéseket a szükséges korlátozásokról.
A vörös besorolású helyeken elvben be kell zárni az iskolákat, a közösségi közlekedést le kell állítani, vagy csak a stratégiailag fontos intézmények alkalmazottai vehetik igénybe, nem tarthatók tömegrendezvények és a piacokat is bezárhatják.

A közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napon 7959 új esettel 395 440-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 110-zel 7306-ra. Eddig 161 441-en gyógyultak meg, viszont már 226 693 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy az országban 52 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre Covid-betegek kezelésére, de ebből jelenleg már több mint 26,5 ezer foglalt. A kórházi kezelésre szoruló koronavírusos, illetve fertőzésgyanús betegek száma egy hét alatt csaknem 3,5 ezerrel nőtt. Ukrajna a coronavirus.app adatai alapján jelenleg a 21. legfertőzöttebb terület azon országok közül, ahol megjelent a koronavírus. 

Egyetlen új helyi koronavírus-fertőzést sem regisztráltak Ausztráliában

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.01. 13:59

Fotó: Recep Sakar / AFP / Anadolu Agency
Szerdán ért véget az állam fővárosának, Melbourne-nek a csaknem négy hónapon át tartó zárlata. Időtartamát tekintve ez volt az egyik leghosszabb járványügyi zárlat a világon.
A szombat estét megelőző 24 óra az első nap június 9-e óta Ausztráliában, hogy egyetlen új helyi, vagyis az ország lakosságán belüli koronavírus-fertőzés sem történt - jelentette be Greg Hunt egészségügyi miniszter. A szombati napzáró időpont után regisztráltak egy új helyi megfertőződést, de az már a következő nap statisztikájába számít bele - tette hozzá az AAP ausztrál hírügynökség. Az országos adatokból következően Victoria államban sem volt új fertőzéses eset, de haláleset sem, pedig hónapokon át az ország nagy gócpontjának számított. Szerdán ért véget az állam fővárosának, Melbourne-nek a csaknem négy hónapon át tartó zárlata. Időtartamát tekintve ez volt az egyik leghosszabb járványügyi zárlat a világon. Ausztráliában eddig 27,5 ezer fertőzést regisztráltak, arányaiban sokkal kevesebbet, mint más fejlett országokban. A halálesetek száma 907, ennek csaknem kilencven százaléka a második legnépesebb Victoria államban történt.