koronavírus;Szlovákia;

2020-11-02 18:14:11

Országos koronavírus-szűrés Szlovákiában: megvan az eredmény

A letesztelt 3,63 millió ember 1,06 százalékánál mutatták ki a fertőzést.

Szlovákiában a hét végén országos méretű koronavírus-szűrést tartottak, amelynek keretében antigénteszttel a legfrissebb adatok szerint több mint 3,6 millió embertől vettek mintát. A szűrés pontos eredményét és a részvételi adatokat hétfőn hozták nyilvánosságra.

Az országos koronavírus-szűrést szombaton és vasárnap megismétlik. Arról egyelőre nincs döntés, hogy ez a szűrés ismét teljes körű lesz-e, vagy csak az ország egyes régióit érinti. A szűréseket levezénylő hadsereg által nyilvánosságra hozott részleges adatokból kitűnik, hogy az ország északi régióiban magasabb a fertőzések aránya, mint a déli régiókban, amelyekben a magyarok is laknak.

A szűrések

Matovic újságíróknak nyilatkozva kiemelte, bízik abban, hogy ez egy meghatározó lépés lesz a Covid-19 elleni küzdelemben.

A szűréseken való részvétel önkéntes volt, a 10 és 65 év közötti polgárokat érintette.

A munkaadók hétfőtől kérhetik alkalmazottaiktól a negatív teszteredményt. Akik ezzel nem rendelkeznek, nem léphetnek munkába és karanténban kell maradniuk.

Zuzana Caputová államfő és Igor Matovic kormányfő is sikeresnek minősítették a hétvégi országos koronavírus-szűrést. Mindketten köszönetet mondtak a hadseregnek és az önkormányzatoknak a példa nélküli országos akció sikeres lebonyolításáért. Igor Matovic Magyarországnak külön is megköszönte, hogy mintegy 200 medikussal segítette a szlovákiai teszteléseket.