Előfizetés

Nem húzhatja tovább az Emmi, ki kell adnia a TAO-pénzek felhasználásáról szóló dokumentumokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.03. 15:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Harmadfokon is bukott is tárca, és nem is kérhet pénzt az információk kiadásáért.
A pert még a Transpareny International (TI) indította a minisztérium ellen még két éve. A szervezet most azt közölte a honlapján: még 2018 novemberében arra kérték az Emmit, hogy adja át a látvány-csapatsport támogatások („Tao.-pénzek”) felhasználásának az ellenőrzéséről készült iratokat. Ekkor azt közölték, kiadják, csak hárommilliónál is többet kértek érte. Ezért a TI beperelte a tárcát és kérték, ingyenesen kaphassák meg az adatokat. Noha már jogerősen megnyerték a pert, a minisztérium a Kúriához fordult és el akarta érni a nekik kedvezőtlen ítélet megsemmisítését. A Kúria visszautasította ezt a kérelmet, így a Kásler Miklós vezette hivatal kénytelen lesz teljesíteni a jogerős ítéletet. 
„A Transparency International Magyarország nemrég újból felszólította az adatok kiadását illetően mindezidáig vonakodó EMMI-t arra, hogy tegyen eleget a bíróság ítéletének és ingyenesen adja át a Tao.-pénzek körében végzett szabálytalansági ellenőrzések iratait.”

Furcsa dolgok mindenesetre akadnak a pénzek felhasználása körül. Korábban a Népszava is megírta, több szabálytalanság is történhetett a rendszer 2011-es elindulása óta.

A TEK már a határon van

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.03. 13:42

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A Terrorelhárító Központ egységei még az éjszaka elindultak az osztrák határszakaszra.
A bécsi terrortámadás közelsége miatt a Belügyminisztériumnál érdeklődött a 24.hu arról, hogy a magyar hatóságok, rendvédelmi szervek reagáltak-e már a helyzetre. Válasz a Terrorelhárítási Központtól érkezett.
„A 2020. november 2-i bécsi terrortámadást követően a TEK azonnal felvette a kapcsolatot az osztrák biztonsági szervekkel. Figyelemmel az elkövetés jellegére Hajdu János r. vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója nagy létszámú műveleti erőt rendelt az esetlegesen menekülési irányként számításba vehető osztrák határszakaszra”

– írta a TEK.

A portál olvasói közül többen jelezték, hogy éjszaka több, megkülönböztető jelzéssel közlekedő autót, konvojt is láttak. Eszerint a TEK-es egységek még az éjszaka elindultak a határra. A műveleti egységek páncélos támogatást is kaptak a válasz szerint.  A TEK kettős feladatot lát el ilyen esetekben:
„A megerősítő intézkedések célja – az osztrák partnerszolgálattal és hatóságokkal való folyamatos kapcsolattartás mellett – egyrészt az elkövető(k) feltartóztatására való felkészülés, illetve a határon keresztül történő esetleges üldözés során aktív segítségnyújtás, másrészt szükségszerűen, kérésre nemzetközi támogatás biztosítása”

– közölték.

Hozzátették, hogy az osztrák biztonsági szervekkel, az EKO Cobra különleges egységgel a kapcsolattartás folyamatos.  Továbbra is sok a bizonytalanság a hétfő este, Bécsben elkövetett terrortámadás kapcsán. Még mindig nem ismert, hány terrorista vett részt abban az összehangolt támadásban, amelyet az osztrák főváros egyszerre hat különböző részén hajtottak végre. Lapértesülések szerint összesen öten vesztették életüket, négy polgári személy, illetve egy merénylő. 17 személyt ápolnak kórházban, hét állapota súlyos, életveszélyes. Tíz embert könnyebb, vagy közepesen súlyos sérüléssel kezelnek. A sérülteket összesen hét bécsi kórházban ápolják.

Ismét kivilágítják esténként a Lánchidat az egészségügyi dolgozók tiszteletére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.03. 11:54

Fotó: Mónus Márton / MTI
Karácsony Gergely ezt azzal indokolta, hogy ha tavasszal megérdemelt volt a figyelem, most egyenesen kötelező.
Ismét fehér fénnyel világítják ki esténként a Lánchidat az egészségügyi dolgozók tiszteletére – közölte Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán. A politikus azt írta, hogy tavasszal a koronavírus-járvány első hulláma idején a város és az ország példát mutatott felelősségvállalásból, szolidaritásból, és elismeréssel, tisztelettel fordultunk az egészségügyi dolgozók felé, akik minden tudásukat és erejüket bevetve küzdöttek emberi életek megmentéséért, a gyógyításért. 
– Ha akkor megérdemelt volt a figyelem, most egyenesen kötelező. Hiszen amit ma, a drámai sebességgel terjedő és gyilkos járvány idején az orvosok, ápolók és az egészségügyben dolgozó minden honfitársunk mindannyiunkért tesznek, azt nem lehet kellően megköszönni. Fontos, hogy ne hagyjuk magukra őket, éppen most ne, amikor életük talán legnagyobb kihívásával kell megbirkózniuk

– jelentette ki Karácsony Gergely.

Úgy fogalmazott, hogy csak szimbolikus gesztus, mégis fontos jelzés, hogy a Lánchíd továbbra is minden este fehér fénybe öltözik a tiszteletükre. Hozzátette, hogy a díszkivilágítás egyúttal figyelmeztetés is mindenkinek arra, hogy könnyítsük meg az egészségügyben dolgozók munkáját, és felhívta a figyelmet a járványügyi szabályok betartására.
Októberben már a Bethesda Gyermekkórház kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy folyamatosan növekszik a feszültség, ami részben az egészségügyön, a kórházi dolgozókon csattan. A szülők ugyanis nem látogathatják kórházban fekvő gyerekeiket, illetve a rokonok családtagjaikat, mivel szeptember eleje óta teljes körű látogatási tilalom van érvényben a kórházakban.