iskolák;iskolaőr;

Újabb iskolákba érkeztek iskolaőrök

Szeptember elseje és október 26-a között összesen 257 esetben volt szükség az intézkedésükre.

Jelenleg 443 oktatási intézményben teljesít szolgálatot iskolaőr – közölte megkeresésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Ez azt jelenti, hogy az utóbbi egy hónapban 21-el nőtt azoknak az intézményeknek a száma, ahol iskolaőrök felügyelik a rendet. Az ORFK korábbi tájékoztatása szerint október elején még 422 ilyen iskola volt az országban.

A rendőrségtől kapott adatok szerint szeptember elseje és október 26-a között összesen 257 esetben volt szükség az iskolaőrök intézkedésére. Mint írták, ezek az intézkedések jelentős részben bűnmegelőzési célú figyelemfelhívások voltak. Kényszerítő eszközt ez idő alatt tizenkét alkalommal használtak.

Arra a kérdésre, jelenleg folyik-e iskolaőri képzés, azt írták: most nincsenek ilyen képzések, de a jövőben várható újabb tanfolyamok indítása.

A gumibottal, bilinccsel, gázspray-vel felszerelt egyenruhások elsődleges feladata az iskolai agresszió visszaszorítása, a tanárok és a diákok védelme. Az ORFK tájékoztatása arra nem tért ki, pontosan mi történt abban a tizenkét esetben, amikor kényszerítő eszközöket is alkalmazni kellett. Szeptemberben viszont előfordult, hogy testi kényszert kellett alkalmazni két dulakodó diák szétválasztásánál. Októberben is történt hasonló: a Hajdú-Bihar megyei Polgár általános iskolájának aulájában két tanuló, egy 13 és egy 14 éves fiú esett egymásnak ököllel, az iskolaőrnek kellett szétválasztani őket.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa korábban azt nyilatkozta lapunknak, sok helyen pozitívan fogadták az iskolaőröket, segítenek a járványügyi szabályok betartásában, illetve van, ahol a portás feladatait is ellátják. A szakszervezet szerint ugyanakkor az intézményi erőszak visszaszorítására az iskolaőr önmagában nem alkalmas. A Závecz Research Intézet szeptemberi közvélemény-kutatásából is az derült ki, hogy a lakosság 73 százaléka nem tartja helyesnek az iskolaőrök jelenlétét.