Magyarország;Európai Bizottság;

Elfogyott a türelem: Magyarországnak sürgősen módosítania kell a civileket megbélyegző törvényt

A brüsszeli testület konkrét intézkedéseket követel, méghozzá haladéktalanul.

Magyarország biztosította az Európai Bizottságot arról, hogy szándékában áll végrehajtani az EU Bíróságának ítéletét a civil szervezetekről szóló törvényről – nyilatkozta lapunknak Christian Wigand bizottsági szóvivő, hozzátéve, hogy a brüsszeli testület konkrét intézkedéseket követel, méghozzá haladéktalanul.

Az úgynevezett LexNGO-ról idén júniusban mondta ki az uniós bíróság, hogy sérti az EU jogi normáit. A magyar parlamentnek késlekedés nélkül módosítania kellett volna a jogszabályt, amely nyilatkozattételre kötelezi a külföldről támogatott szervezeteket. Ehelyett a hatóságok továbbra is betartatják, annak ellenére, hogy jogi kötelezettségük lenne tartózkodni az alkalmazásától.

Az Európai Bizottság először szeptember elején szólította fel a magyarországi illetékeseket, hogy hajtsák végre a bírósági ítéletet. Mivel ez mostanáig a szándéknyilatkozat ellenére sem történt meg, október 29-ikán ismét levelet küldött Budapestre, tájékoztatást kérve arról, hogy pontosan mikor és milyen jogi lépések sorozatával kívánják módosítani a törvényt. Magyarországnak egy hónapja van a válaszadásra, és ha az nem lesz kielégítő, akkor a Bizottság nem lesz rest újabb döntést hozni – érzékeltette Wigand, hogy ebben az esetben kötelezettségszegési eljárás indulhat.