Előfizetés

Müller Cecília: ingyenes lesz a védőoltás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 12:47

Fotó: Népszava
A vakcina beadása önkéntes és ingyenesen lesz, első körben az egészségügyi dolgozók fogják megkapni. Utána jönnek a krónikus, idős betegek, valamint a kritikus infrastruktúra munkavállalói.
Egy XVII. kerületi pékséget már három napra bezárattak, mert az eladó nem viselt maszkot, de ugyanerre a sorsra jutott egy italbolt a Csongrád-Csanád megyei Sándorfalván is – számolt be Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, az elmúlt napon 76 esetben kellett intézkednie a rendőröknek, 34 helyszíni bírság és 21 feljelentés a mérleg. Kijelentette:
a rendőrség azokat a helyeket célirányosan ellenőrzi, ahol éjszakánként csoportosulások verődhetnek össze.

Ilyennek nevezte az éjjel-nappal nyitva tartó boltokat vagy a tereket. Hozzátette, ezekben az időkben nagyobb az üzemeltető felelőssége, mivel ha nem tartják be egy helyen a járványügyi szabályokat, akkor az adott egységet be is zárhatják.  Az elmúlt napokban 6 százalékot ért el azoknak az áldozatoknak az aránya, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília szerint exponenciális növekedésnek vagyunk tanúi, egész Európa küzd, rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, ezért minden meg kell tenni a járvány terjedésének megakadályozására. Az éjszakai kijárási korlátozással kapcsolatban kérte a fiatalok türelmét, mivel a kijárási az intézkedéssel csoportosulások megszüntetése a cél, és így a szórakozóhelyeken nem tudják továbbterjeszteni a vírust. A fiatalok általában tünetmentesek, de hazaviszik a vírust, az ő kezükben lehet szüleik, nagyszüleink élete – mondta. 
Érezzenek erkölcsi felelősséget, hogy a szórakozásról lemondanak, mivel ennyi áldozatot meg kell hozni

- hangsúlyozta.

Értékelése szerint rendkívüli teher nehezedik az egészségügyi rendszerre, "bizony, telítődnek a kórházaink." Az idős krónikus betegek nagyobb eséllyel kerülnek be, mint a fiatalok. Müller Cecília egy listát ismertetett, milyen tárgyakat szükséges tartalmaznia egy kórházi csomagnak:
  • személyi okmányok zárójelentések, leletek;
  • szedett gyógyszerek listája;
  • a legközelebbi hozzátartozó telefonszáma;
  • egyszer használatos műanyag evőeszköz;
  • tablet, okostelefon a kapcsolattartás végett;
  • az időseknek bot, járókeret.
Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, a vakcina beadása önkéntes és ingyenesen lesz, első körben az egészségügyi dolgozók fogják megkapni. Utána jönnek a krónikus, idős betegek, valamint a kritikus infrastruktúra munkavállalói. Szintén kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a 95 ezer regisztrált fertőzött 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó. Utóbbit Európai viszonylatban is jó adatnak tartja Müller Cecília. 

Jövőre az idei tűzijátékot nézhetjük

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 11:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Sokba került az adófizetőknek az idei fényparádé, pedig meg sem tartották azt. Na de majd jövőre!
Igencsak drága az idén augusztus 20-ra tervezett ünnepi tűzijáték ahhoz képest, hogy azt meg sem tartották. Igaz, egy nem nyilvános kormányhatározat alapján a parádé nem elmaradt, csak eltolták 2021-re és az akár 1,3 milliárdos attrakció állami tulajdonú szervezője 100 százalék előlegre jogosult – számolt be róla a hvg.hu internetes portál.
A cikkből az is kiderült, hogy a jövő évi tűzijáték valójában a járvány miatt lemondott 2020-as lesz, a kormány nevében a megrendelő Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség (TMÜ) és az Antenna Hungaria (AH) ugyanis átírták a teljesítési dátumokat. A közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény indoklása szerint pedig az előleg azért indokolt, mert az AH a rendezvény előkészítése érdekében a lehetséges felmerülő feladatok 90 százalékát teljesítette, a már teljesített beszerzés megismétlése pedig mind időben, mind költségben indokolatlan veszteségként jelentkezne, a költségek megsokszorozódásával járna. 
 Emellett a beszerzett pirotechnikai termékek és eszközök a szerződés keretösszegéhez képest olyan magas értéket képviselnek, hogy azok ismételt - akárcsak részbeni - beszerzése súlyos hátránnyal járna. Ráadásul az egymásra épülő előkészítési, tervezési és engedélyeztetési részfeladatok, majd ezek eredményeképpen a beszerzett eszközök szoros egységet alkotnak, amelynek megbontása az ajánlatkérő számára súlyos érdeksérelmet okoz.

Újabb 84 halottat követelt a járvány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 10:12

Fotó: Béres Márton / Népszava
A kormány ingyenes parkolással és éjszakai kijárási korlátozással kívánja elérni a fertőzés terjedésének lassulását.
Összesen 3928 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 94 916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Újabb 84 többségében idős, krónikus beteg elhunyt, így a vírus áldozatainak a száma 2147 főre emelkedett. További 22 823-an már meggyógyultak

- olvasható a koronavírussal foglalkozó kormányzati portálon.

A tájékoztatás szerint az aktív fertőzöttek száma 69 946 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 30 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen. Az operatív törzs jelenleg 83 óvodában és 7 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 59 osztályban és 18 iskolában digitális munkarendet.
Mint arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor kedden este jelentette be a kormány lépéseit, amellyel a járvány terjedését kívánja lassítani. Ezek között szerepel az, hogy éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozás lépett életbe. Egyúttal ingyenessé tették a parkolást is.