Előfizetés

Benyújtották a veszélyhelyzeti törvényt

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.11.05. 17:00

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A jogszabályt a Népszava információi szerint az ellenzék is támogatni fogja a parlamentben.
Benyújtotta a hétfőn kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényt a parlamentnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A jogszabály tisztán technikai jellegű, annyit mond ki, hogy a veszélyhelyzetben meghozott kormányrendeletek hatálya 90 napra szól, vagy ha a parlament előbb visszavonja a törvényt, akkor visszavonásig. Eszerint a kormány a meghozott intézkedésekről rendszeresen tájékoztatja a parlamentet, annak ülése hiányában a frakcióvezetőket. A veszélyhelyzet megszűnéséig nem tűzhető ki időközi parlamenti vagy önkormányzati választás, a már kitűzött választások elmaradnak. Országos, vagy helyi népszavazás szintén nem kezdeményezhető. A törvény a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti. A Népszava úgy tudja, – mivel a törvényben nincsenek „trükkök” és valóban 90 napos határidővel él csak – a jogszabályt az ellenzék is támogatni fogja majd, így azt a napirendtől való eltéréssel akár a jövő hét elején megszavazhatja az Országgyűlés.  A kormány által hétfőn kihirdetett veszélyhelyzet 15 napos, így ennek lejártáig bármikor meghosszabbíthatja a parlament.

FTC: Azt gondoltuk magunktól, a rendőrség belátó lesz

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.11.05. 16:12

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Ferencvárosi Torna Club (FTC) nem egyeztetett a kormánnyal vagy a rendőrséggel azelőtt, hogy holnapjukon megjelent a szerda esti FTC-Juventus meccsről hazafelé tartó szurkolóknak szóló közleményük - közölte a klub a Népszava megkeresésére. A Fradi minden résztvevőt arra kért, hogy őrizze meg a jegyét, és nem csak azért, mert ezek egyúttal a Barcelona elleni mérkőzés belépőjének is számítanak.
„Ennél is fontosabb a kijárási korlátozás szempontjából, hogy közúti vagy más módon történő hazautazás közbeni ellenőrzéskor be tudja mutatni a jegyét és személyes iratait, illetve szállásfoglalását. Szurkolóink ezzel tudják igazolni, hogy jelen voltak a Juventus elleni mérkőzésen, valamint azt is, hogy hova tartanak”

- írta még a meccs előtt a klub.

Lapunk arra volt kíváncsi, hogy pontosan kivel tárgyaltak a közlemény publikálása előtt, ki adott ígéretet arra, hogy a kijárási korlátozás betartását ellenőrző rendőrök másként járnak majd el a meccsről hazaigyekvő drukkerekkel szemben – és ha nem volt ilyen háttéregyezmény, nem érzik-e felelőtlenségnek, hogy kvázi igazolványként emlegették a meccsre szóló jegyeket. Az FTC rövid levélben válaszolt, melyet kérésükre változtatás nélkül közlünk:    „Az FTC senkivel sem tárgyalt, semmilyen ígéretet nem kért és nem kapott, logikus lépésnek tűnt, hogy szurkolóinkat tanácsokkal segítsük. Az FTC rendszeresen tájékoztatja a szurkolóit a legfontosabbnak vélt ügyekben, most is ez történt. Azt gondoltuk magunktól, hogy a rendőrség belátó lesz. Egyébként a mérkőzés lefújása és a kijárási korlátozás kezdete között több mint 1 óra volt, a szurkolóinknak néhány százaléka lehetett, aki 1 óra alatt nem ért haza. Az FTC semmiféle problémáról nem értesült. A kérésünk, hogy ne dobják ki a jegyüket, egyébként azért is fontos volt, mert ez a jegy bérlet és egyben a Barcelona elleni mérkőzésen a belépésre is szolgál.” Hogy a Fradi miért gondolta, hogy a kormányrendelet betartását mindenkin egyformán számon kérő rendőrök majd „belátóak” és megértőek lesznek, ha meglátnak egy meccsjegyet, az a reakcióból nem derült ki – a sportklub pedig a saját felelősségére vonatkozó kérdésre sem válaszolt. Lapunk mindenesetre rendőrséget is megkérdezte: tett-e ígéretet az ORFK bármely vezetője a Fradinak és az FTC-Juventus meccs szervezőinek arról, hogy az igazoltató rendőrök a meccsjegyet felmutató szurkolókat csak figyelmeztetésben részesítik, vagy nem is intézkednek velük szemben. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy - ha nem volt ilyen megállapodás - a meccsel összefüggésben a rendőrök hány személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás vagy a maszkhasználat előírásainak megszegése miatt, ebből hány esetben figyelmeztették, bírságolták vagy jelentették fel az érintetteket. Ha kapunk válaszokat, arról is beszámolunk majd.

Azonnali online oktatást sürget a felsőoktatási dolgozók érdekképviselete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 16:00

Fotó: Sam Edwards/Caia image/SCIENCE P / AFP
Mielőtt túl késő lenne.
A megbetegedések száma az oktatási intézményekben is emelkedik, de a kormány legutóbbi járványügyi intézkedései nem érintették az oktatás területét, veszélyeztetve az dolgozók és tanulók egészségét - írja közleményében a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ). Álláspontjuk szerint a koronavírus-járvány elhatalmasodó második hullámában az emberi élet és egészség védelme a legfontosabb. Ennek megfelelő intézkedéseket várnak mind az intézményektől, mind a kormánytól. 
"A kialakult járványügyi helyzetben az egyetemek munkatársai és hallgatói, a gyakorlóiskolák pedagógusai és diákjai csak önmaguk és családjuk egészségének súlyos veszélyeztetése árán tudják fenntartani a kötelező egyetemi jelenléti oktatást. Ez nem várható el!"

Szerintük az első hullám idején megvalósított online oktatás biztosította, hogy elfogadhatatlan veszteségek nélkül megvalósítható az oktatás és az egyetemek működése. Éppen ezért követelik a teljes áttérést erre az oktatási formára. "Mielőtt túl késő lenne" - zárul az érdekképviselet közleménye.