Előfizetés

Karácsony Gergely: Egy indítvány a 4,5-szeresére emeli a Fővárosi Vízművek által befizetendő adót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 21:39

Fotó: Fővárosi Vízművek / Facebook
A főpolgármester szerint abszurd, hogy egy önkormányzat külön adót fizet azért, mert ivóvizet szolgáltat az embereknek.
Eddig azt hallgattuk a kormány bülbülszavú tagjaitól, hogy a kormány nem támogat semmiféle adóemelést. Erre ma megjelenik egy fideszes módosító indítvány, ami az eddigi 4,5-szeresére (!) emeli a Fővárosi Vízművek által befizetendő adót – írta Karácsony Gergely péntek este Facebook-oldalán. A főpolgármester megjegyezte, hogy az önmagában abszurd, hogy egy önkormányzat külön adót fizet azért, mert ivóvizet szolgáltat az embereknek. 
„Aljas cinizmus ez, végletekig sarcolják, be akarják dönteni Budapestet és más nagyvárosokat. Talán a járvány kezelésében kellene a határozottság nem az ostoba és káros sarcpolitikában”

– állapította meg a politikus.

Nem kapta meg a megyei halálozási és a járásonkénti fertőzöttségi adatokat a TASZ a járványhatóságtól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 19:40

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A jogvédők szerint ezek közérdekű adatok, aminek a megismeréséhez mindenkinek joga van, hogy felelős döntéseket hozhassunk a járványhelyzetben.
Több mint két hete minden nap részletes adatigénylést nyújt be a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a Társaság a Szabadságjogokért. Olyan adatokat kértek, amelyek a hivatalos osztrák és német állami jelentésekben naponta megjelennek a fertőzöttek napi számáról, a fertőzés területi eloszlásáról, a kórházban és otthon ellátott betegekről.  Indoklásuk szerint ezek közérdekű adatok, aminek a megismeréséhez mindenkinek joga van, hogy felelős döntéseket hozhassunk a járványhelyzetben. Az NNK csütörtökön küldött választ a TASZ megkeresésére, de a jogvédő szervezet állítása szerint nem kapták meg a kért adatokat.
– Az NNK ahelyett, hogy átadta volna az adatokat, mindössze egy linkgyűjteményt küldött azokkal a honlapokkal, amiket mindenki jól ismer. Nem csak az állami „koronavírusos” oldalra hivatkoztak, hanem még a Facebook-oldalukra is, mert a területi adatok csak onnan szedhetők össze

– közölte Asbóth Márton a TASZ honlapjára feltöltött videóban.

A TASZ magánszféraprojekt vezetője hozzátette, hogy az adatok legjobb esetben is csak összeszedhetőek, mert azok rendszerezve, áttekinthetően, összehasonlíthatóan sehol nem érhetőek el. Kijelentette, hogy az NNK válasza alapján egyes adatok egyáltalán nincsenek meg nekik. Eszerint nem tudták közölni a fertőzöttségi adatokat járásonkénti bontásban, vagy hogy melyik megyében hányan haltak meg. Nem tudták a fertőzöttek számát nemek szerint közölni, vagy hogy hány szabad intenzíves ágy van az egészségügyben.
A péntek reggeli hivatalos adatok szerint egyébként 4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 103 beteg, így az elhunytak száma 2250-re emelkedett. 23 213-an pedig már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 74 162. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 30 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Kórházban 5489 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen.

Köd és napsütés is várható hétvégén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 16:38

Fotó: Shutterstock
Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb szitálás fordulhat elő.
Szombaton borult, párás, illetve napos tájak váltakoznak, leginkább az Alföldön és Északkelet-Magyarországon maradhat tartósabban borongós az idő – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.
Napközben fokozatosan megszűnik az éjszaka képződő köd. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb szitálás fordulhat elő. A Fertő térségében megélénkül a déli szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +6 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 15 fok között valószínű.  Vasárnap éjszaka több helyen alakul ki köd és rétegfelhőzet, amelynek nagy része napközben fokozatosan feloszlik. Azt követően napos idő várható, de egyes körzetekben (legnagyobb eséllyel északkeleten) egész nap megmarad a rétegfelhőzet. A borult, párás, ködös tájakon előfordulhat szitálás. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan borult tájakon 7 és 9, a napos részeken 10 és 15 fok között alakul.