Előfizetés

SZFE-hallgatók: Hétfőn ugyanúgy megy tovább az oktatás, mint előtte

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 22:38

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az intézmény vezetősége pénteken jelentette be, hogy februárig felfüggesztik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folyó oktatást.
Folytatódik az oktatás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – reagáltak az SZFE hallgatói az ATV Híradónak az új vezetőség pénteki döntésére. Az egyetem honlapján pénteken közzétett, a Szarka Gábor kancellár és Novák Emil mb. általános rektorhelyettes nevével jelzett közlemény szerint az intézmény fenntartója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány felfüggeszti az egyetemen folyó oktatást. Eszerint a 2020/2021-es tanév 2021. február 1-jétől folytatható, addig oktatási tevékenység az SZFE-n semmilyen formában nem végezhető. Közölték azt is, hogy az egyetem épületei 2020. november 9-től 2021. február 1-jéig „oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében” zárva tartanak. 
A hallgatók erre reagálva kijelentették, hogy Szarka Gábor a levéllel fenyegetőzik, hétfőn ugyanúgy megy tovább az oktatás, mint előtte. Elmondták azt is, hogy egyeztettek jogászokkal, akik megnyugtatták őket azzal, hogy Szarka Gábornak nincs joga beszüntetni az oktatást. Vilmos Noémi, az SZFE végzős rendezőhallgatója csütörtök délután a Katona József Színházban rendezett beszélgetésen kijelentette, hogy lelkesen fogadnák a diákok, ha végre elindulna az érdemi párbeszéd, és nem fogy az energiájuk.

Felfüggeszti az oktatást az SZFE-n az új vezetőség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 20:14

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az egyetem épületei 2020. november 9-től 2021. február 1-jéig „oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében” zárva tartanak.
A 2020/2021-es tanév 2021. február 1. napjától folytatható, addig oktatási tevékenység a Színház- és Filmművészeti Egyetemen semmilyen formában nem végezhető – közölte az SZFE új vezetése az intézmény honlapján. A Szarka Gábor kancellár és Novák Emil mb. általános rektorhelyettes nevével jelzett, november 6-i közlemény szerint az egyetemet megbénító blokád miatt a vezetőség immár több mint egy hónapja nem tud bejutni az épületekbe.
„Emiatt felelős döntéseket hozni csak korlátozottan tud, az oktatás tényleges folyamatait, a létesítmények rendeltetésszerű működését ellenőrizni nem tudja”

– írták.

Hozzátették, hogy a konszolidálás érdekében tett tárgyalásokat a hallgatók és az oktatók elutasították.
A Színház- és Filmművészetért Alapítvány fenntartóként az alábbi döntéseket hozta, amelyekről tájékoztatja az Oktatási Hivatalt is:
  • Az Alapítvány Kuratóriuma megállapította, hogy jelen körülmények között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás feltételei, a hallgatói jogok érvényesülése és védelme, a megfelelő és biztonságos munkakörülmények, valamint az Egyetem akadémiai autonómiája nem biztosítható.
  • A 2020/2021-es tanév 2021. február 1. napjától folytatható, addig oktatási tevékenység az egyetemen semmilyen formában nem végezhető.
  • A 2020/2021-es tanév első félévben felvett tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítéséről meggyőződni nem lehet, így azok elismerésére nincsen mód.
  • A kuratórium felkérte az egyetem vezetését, hogy a fentiek végrehajtásához szükséges intézkedéseket tegyék meg, az egyetemi polgárokat megfelelően tájékoztassák, és intézkedjenek a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák.
Közölték, hogy a fenntartói döntések a hallgatók jogviszonyát nem érintik, nem eredményezik a hallgatói jogviszonyok szünetelését vagy megszűnését. Nem érintik emellett az intézkedések a hallgatói munkaszerződéseket és a Diákhitel szerződéseket. A hallgatók szociális és tanulmányi ösztöndíjai a rájuk vonatkozó szabályok keretei között kerülnek kiutalásra. Közölték, hogy az egyetem épületei 2020. november 9-től 2021. február 1-jéig oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében zárva tartanak. Hozzátették, hogy a kollégiumi ellátására jogosult hallgatóknak, akik lakhatásukról átmenetileg nem tudnak gondoskodni, indokolással előterjesztett kérelmük alapján a kancellár elhelyezést biztosít. A hallgatókat 2021. február 1. napjáig térítési díj fizetési kötelezettség nem terheli, a már teljesített befizetések visszajárnak, vagy a hallgató választása szerint – amennyiben a február 1-el kezdődő félévre bejelentkezik – a megismételt félévre kerülnek jóváírásra. A 2020. február 1-el induló félév megszervezését Zalán János mb. oktatási rektorhelyettes koordinálja. A hallgatók csütörtökön arról számoltak be, hogy a rászorulók támogatásán kívül az ösztöndíjakat sem utalták el nekik. Azt mondták, hogy legkésőbb október végén meg kellett volna kapniuk az összeget, de információik szerint az utalást megindító dokumentum Szarka Gábor aláírására várt.

Bejelentették a Hemző-díj nyertesét

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.11.06. 16:34

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A hetedik alkalommal átadott elismerést idén rendhagyó időpontban, a 2012-ben elhunyt fotóművész névnapján jelentették be a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.
Erdélyi pásztorsorsért, ember és kutya kapcsolatának bemutatásáért nyerte el a fiatal fotográfusoknak kiírt Hemző Károly-díjat Végh László, a Magyar Hang munkatársa. A hetedik alkalommal átadott elismerést idén rendhagyó időpontban, a 2012-ben elhunyt fotóművész névnapján jelentették be a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A Hemző Károly Alapítvány 35 év alatti magyar fotográfusoknak hirdeti meg kurátori pályázatát minden évben: az alapítvány által felkért szakemberek legfeljebb három-három jelöltet nevezhetnek meg, akiknek munkáit nyilvános prezentáción mutatják be. Az idei évben Barakonyi Szabolcs, Bácsi Róbert László, a tavalyi győztes Csudai Sándor, Somosi Rita, Szigeti Tamás és Szabó Lajos mutatta be választottjait, akikből a zsűri választotta ki a nyertest, valamint a finalistákat: Bánhegyesi Antalt, Hirling Bálintot, Hölvényi Kristófot és Sivák Zsófiát. A pénzügyi támogatással, és a Capa Központban való kiállítási lehetőséggel járó elismerést a korábbi években Hajdú D. András, Móricz-Sabján Simon, Mohai Balázs, Pályi Zsófia, Bielik István és Csudai Sándor kapta.