Előfizetés

Szombat esti bezárási láz Pesten, kijárási korlátozás idején (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 15:46
Szombat éjjel nem minden belvárosi utca volt ennyire kihalt
Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A rendőrség folyamatosan, célirányosan ellenőriz és bünteti a kihágásokat.
Szabálytalanságok miatt kilenc üzlethelyiséget zárt be 14-14 napra a  Budapesti Rendőr-főkapitányság  (BRFK) szombat estétől hajnalig tartó ellenőrzése során a főváros V. és VII. kerületében – közölte a police.hu. Mint írták, a BRFK célirányosan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását. Szombaton a kijárási korlátozás és az éjszakai szórakozóhelyek működésére előírt szabályok betartását vizsgálták.
A maszkviselés szabályainak megsértése miatt 38 emberrel szemben helyszíni bírságot alkalmaztak, 11 esetben szabálysértési eljárást indítottak. A kijárási korlátozás megsértése miatt egy embert feljelentettek.  A rendőrök az ellenőrzési akciójuk közben elfogtak egy körözés hatálya alatt álló személyt és egy ittas vezetőt is. Továbbá három embert állítottak elő: kettőt közlekedési bűncselekmény, egyet pedig ittas vezetés miatt.

Két év kellett, hogy lezárjanak egy autórongálási sorozat ügyet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 09:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Harminc visszapillantó tükör bánta egy ittas és beszívott fiatal hajnali dühét.
Több, mint 30 autót rongált meg, rögtön elfogták – ezzel a címmel tette közzé a police.hu, hogy a budapesti VII. kerületi rendőrök több mint két év leforgása alatt befejezték a nyomozást egy garázdaság ügyében. Mint arról a hatóság beszámolt: 2018. október 6-án hajnalban egy férfi Budapest VII. kerületében több mint 30 parkoló autó visszapillantó tükrét rúgta le, a legtöbb esetben kárt is okozott a járművekben. A rendőrség operatív állománya az eset után nem volt tétlen: a 22 éves B. Botondot közvetlenül a cselekményét követően megtalálták az egyik autó mögötti fedezékében, és elfogták. Az évekig tartó nyomozás során a BRFK VII. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói arra a megállapításra jutottak, hogy B. Botond ivott, marihuánát is fogyasztott, és ezután rugdosta a parkoló autókat. Ezért most rongálás, garázdaság és kábítószer birtoklása gyanújával átadták az iratokat az illetékes ügyészségnek.​  

Egy felszarvazott férj lőtt rá a lyoni papra

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.07. 19:42
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Sokáig terrortámadásnak gondolták a történteket, de aztán kiderült, egészen más áll a háttérben,
Szerelemféltésből lőttek rá múlt héten a dél-franciaországi Lyonban egy ortodox papra egy görög templom közelében: a támadó a megcsalt férj volt

- közölték szombaton igazságügyi források. Két nappal a három áldozatot követelő nizzai iszlamista merénylet után sokan egy újabb terrortámadástól tartottak múlt szombaton, miután Lyonban két lövés ért egy görög állampolgárságú 52 éves papot, Nikolaos Kakavelakist, amikor éppen a város VII. kerületében, a Pere Chevrier utcában található templomot zárta be délután négy óra körül. 
Az elkövető egy 40 éves georgiai állampolgár, beismerte a tettét. "Annak a nőnek a férje, aki viszonyt folytatott a pappal"

- jelentette be szombaton Nicolas Jacquet helyi ügyész, aki azt is jelezte, hogy a terrorcselekményt véglegesen kizárta a vádhatóság. Az elkövető pontos indítékát és a támadás lefolyását a bűnügyi rendőrség fogja megállapítani. A papot súlyos állapotban kórházba szállították, a hasán sebesült meg. A férfit rendőrségi források szerint egészen közelről lőtték meg, a lövések a máját érték el, megoperálták, kedden ébresztették fel az altatásból, s a kihallgatása alapján tudták a rendőrök a feltételezett támadóját péntek este a lyoni otthonában őrizetbe venni.
Rendőrök a támadás helyszínén.
Fotó: JEFF PACHOUD / AFP
A Le Parisien című napilap értesülése szerint az ortodox pap maga mondta el a nyomozóknak, hogy a féltékeny férj lehetett a támadója.

A rendőrség a feleségét is kihallgatta. A 30 éves orosz állampolgárságú nő megerősítette, hogy megcsalta a férjét a pappal. A lap úgy tudja, hogy a támadáshoz használt puskát a Saone folyóban találták meg a nyomozók. A támadást követően a BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a pap néhány napon belül elhagyja a közösségét, miután a személye vitatottá vált a helyi ortodox közösségben. A rendőrség ezért a kezdetektől elsősorban azt vizsgálta, hogy állhat-e személyes leszámolás a háttérben, de nem zárt ki semmilyen egyéb feltételezést sem.