MKKSZ;Boros Péterné;

2020-11-08 19:10:00

Ötéves érdekvédelmi csomag a közszolgálatban

Újraválasztották Boros Péternét az MKKSZ élére.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) hétvégi kongresszusának küldöttei ismét a szervezet eddigi vezetőjét, az önkormányzati sztrájkok és a szociális ágazat érdekegyeztetésének harcos szervezőjeként közismertté vált Boros Péternét választották elnöknek. A régi-új vezető egy 15 pontos javaslatcsomagban vázolta az elkövetkező időszak legfontosabb szakszervezeti feladatait. A tíz ágazatban jelen lévő szervezet erősíteni akarja megyei szervezeteit és a keretében működő szakmai tanácsokat.

„A közszolgálati érdekképviselet megújítása” címet viselő dokumentum ismertetésekor Borosné kiemelte, hogy a közszféra munkavállalói jogosan elégedetlenek a helyzetükkel, de sokakban erős a félelem, hogy a tiltakozó megmozdulásokban való részvétel miatt hátrány éri őket. Nekik azt üzeni az MKKSZ elnöke, hogy a központban vállalják a szervezés minden kockázatát és következményét, de harcolni minden munkahelyen azoknak kell, akik változást akarnak.

A szakszervezet országos szinten jogi változásokat kezdeményez, harcot indít egy új munka törvénykönyvért, új sztrájktörvényért, új közszolgálati életpálya törvényekért és új munkavédelmi szabályokért, folytatja a küzdelmet az Országos Munkaügyi Kerekasztal létrehozásáért. Azt érzékelve, hogy a kormány a közalkalmazotti jogállás megszüntetésére, de legalábbis kiüresítésére törekszik, a munkahelyi és az ágazati kollektív szerződések megkötése lett a legfontosabb érdekegyeztetési feladat – hangsúlyozta Borosné, hozzátéve, hogy az európai bérszínvonalhoz kell felzárkóztatni a közszféra kereseteit, ennek részeként be kell vezetni a diplomás minimálbért, el kell érni legalább az inflációt követő béremeléseket és vissza kell hozni a 13. havi fizetést. Ugyanezen elvek mentén követeli az MKKSZ az infláció mellett a bérek emelkedését is követő éves nyugdíjemelés visszaállítását és azt, hogy aki nyugdíj mellett még szeretne dolgozni, a közszférában is megkötések nélkül tehesse.

A közszolgálati érdekképviselet megújítási programja 2025-ig határozza meg az MKKSZ számára kiemelten fontos feladatokat.