Előfizetés

Ötéves érdekvédelmi csomag a közszolgálatban

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.11.08. 19:10
Boros Péterné
Fotó: Béres Márton / Népszava
Újraválasztották Boros Péternét az MKKSZ élére.
A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) hétvégi kongresszusának küldöttei ismét a szervezet eddigi vezetőjét, az önkormányzati sztrájkok és a szociális ágazat érdekegyeztetésének harcos szervezőjeként közismertté vált Boros Péternét választották elnöknek. A régi-új vezető egy 15 pontos javaslatcsomagban vázolta az elkövetkező időszak legfontosabb szakszervezeti feladatait. A tíz ágazatban jelen lévő szervezet erősíteni akarja megyei szervezeteit és a keretében működő szakmai tanácsokat. „A közszolgálati érdekképviselet megújítása” címet viselő dokumentum ismertetésekor Borosné kiemelte, hogy a közszféra munkavállalói jogosan elégedetlenek a helyzetükkel, de sokakban erős a félelem, hogy a tiltakozó megmozdulásokban való részvétel miatt hátrány éri őket. Nekik azt üzeni az MKKSZ elnöke, hogy a központban vállalják a szervezés minden kockázatát és következményét, de harcolni minden munkahelyen azoknak kell, akik változást akarnak. A szakszervezet országos szinten jogi változásokat kezdeményez, harcot indít egy új munka törvénykönyvért, új sztrájktörvényért, új közszolgálati életpálya törvényekért és új munkavédelmi szabályokért, folytatja a küzdelmet az Országos Munkaügyi Kerekasztal létrehozásáért. Azt érzékelve, hogy a kormány a közalkalmazotti jogállás megszüntetésére, de legalábbis kiüresítésére törekszik, a munkahelyi és az ágazati kollektív szerződések megkötése lett a legfontosabb érdekegyeztetési feladat – hangsúlyozta Borosné, hozzátéve, hogy az európai bérszínvonalhoz kell felzárkóztatni a közszféra kereseteit, ennek részeként be kell vezetni a diplomás minimálbért, el kell érni legalább az inflációt követő béremeléseket és vissza kell hozni a 13. havi fizetést. Ugyanezen elvek mentén követeli az MKKSZ az infláció mellett a bérek emelkedését is követő éves nyugdíjemelés visszaállítását és azt, hogy aki nyugdíj mellett még szeretne dolgozni, a közszférában is megkötések nélkül tehesse. A közszolgálati érdekképviselet megújítási programja 2025-ig határozza meg az MKKSZ számára kiemelten fontos feladatokat. 

Müller Cecília: Senki ne menjen oda, ahova nem muszáj

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 18:58

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A tisztifőorvos szerint mindenkinek „egészséges védekezési ösztönt” kell követnie.
A lakosság körében fogy a türelem a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozó intézkedésekkel szemben, de mindenki tartsa be a szigorodó higiénés szabályokat – kérte az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának adott nyilatkozatában, hangsúlyozva, hogy minden korosztálynak és egyénnek felelőssége van. Müller Cecília a nagyvenyimi orvosi rendelőben adott nyilatkozatában elmondta,
nagy tempóban ível felfelé a koronavírus-járvány, 11-14 naponta megduplázódik a betegek száma.

Hozzátette, hogy Európa-szerte nagyon dinamikus emelkedés figyelhető meg, sok országban szinte a teljesítőképessége határához érkezett az egészségügyi ellátórendszer. A járvány második hullámának dinamikája Magyarországon is rendkívül intenzív, exponenciálisan, vagyis minden nap egyre nagyobb mértékben emelkedik a fertőzöttek száma. Ez abból következik, hogy egy koronavírus-fertőzött több embernek tudja átadni a betegséget – fejtette ki, hangsúlyozva, a járvány terjedésének megakadályozáséért rendkívül fontos elkülöníteni a fertőzötteket. Emlékeztetett, hogy az elmúlt 24 órában 4673 új fertőzöttet regisztráltak, a laboratóriumi vizsgálatok száma eléri a napi 20 ezret. A járvány kezdete óta 109 616 embernél mutatták ki a fertőzést, a mai napon pedig 5803 embert ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 417-en vannak. Müller Cecília megerősítette, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntartásáért, a megfelelő számú kórházi ágy rendelkezésre állásáért elhalasztják a nem sürgős beavatkozásokat A tisztifőorvos a fertőződések számának csökkentését nevezte elsődleges célnak, és kérte, hogy mindenki tartsa be a szigorodó higiénés szabályokat. A tisztifőorvos szerint
mindenkinek „egészséges védekezési ösztönt” kell követnie, ennek része, hogy ahova nem muszáj, ne menjen.

Müller Cecília a szabadtéri maszkhasználatot is ajánlotta azokban az esetekben, amikor nem lehet tartani az emberek közötti másfél méteres távolságot, továbbá a kézfogással, puszival történő üdvözlést is kerülendőnek nevezte. Emellett ismét javasolta a rendszeres testmozgást, a helyes táplálkozást, a belső terek szellőztetését és az influenza elleni védőoltást. A tisztifőorvos kitért arra is, hogy diagnosztikai célra megfelelő, de tömeges szűrésre nem alkalmas az antigén alapú gyorsteszt, mivel az sok esetben nem mutatja ki a fertőzöttséget és hamis biztonságérzetet alakít ki.

Karácsony: Az NNK-t is belerángatták a fővárosi önkormányzat ellen zajló lejárató kampányba

A Müller Cecília országos tisztifőorvos vezette Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) korábban az MTI-vel közölte, hogy „az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre”, amelyekkel a város a kormány helyett megoldaná a a legveszélyeztetettebb pedagógusok, szociális-, illetve más önkormányzati dolgozók koronavírus-szűrését. Mint azt a Népszava megírta, Budapest vezetője csütörtökön jelentette be, hogy napokon belül elindítják a százezer antigén gyorsteszt beszerzését. Az NNK szerint azonban Karácsony Gergely főpolgármester téved, mert „szakmailag teljesen megalapozatlan, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak lennének, mint a PCR-tesztek”. Karácsony vasárnap egy Facebook-bejegyzésében minderre úgy reagált: végtelenül szomorú, hogy a jelek szerint az NNK-t is belerángatták a fővárosi önkormányzat ellen minden csatornán zajló lejárató kampányba. A főpolgármester pontokba szedve sorolta, miért is alkalmaznak gyorsteszteket.

Karácsony Gergely megvédi az antigén tesztet Müller Cecíliáéktól

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.11.08. 18:39
Karácsony Gergely maszkban a Főpolgármesteri Hivatalban
Fotó: Béres Márton / Népszava
A főpolgármester pontokba szedve sorolta, miért is alkalmaznak gyorsteszteket.
Végtelenül szomorú, hogy a jelek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) is belerángatták a fővárosi önkormányzat ellen minden csatornán zajló lejárató kampányba – közölte vasárnapi Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester azután írta ezt, hogy a Müller Cecília országos tisztifőorvos vezette NNK aznap reggel az MTI-vel közölte, hogy „az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre”, amelyekkel a város a kormány helyett megoldaná a a legveszélyeztetettebb pedagógusok, szociális-, illetve más önkormányzati dolgozók koronavírus-szűrését. Mint azt a Népszava megírta, Budapest vezetője csütörtökön jelentette be, hogy napokon belül elindítják a százezer antigén gyorsteszt beszerzését. Az NNK  szerint azonban Karácsony Gergely főpolgármester téved,  mert „szakmailag teljesen megalapozatlan, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak lennének, mint a PCR-tesztek”.
A Müller Cecília vezette NNK szakmailag támadja a politikus főpolgármestert
Fotó: Vadnai Szabolcs / kormany.hu
– Az antigéntesztek nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre sem, mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket mutatnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd  – írta az állami szerv. Minderre Karácsony a Facebook-oldalán úgy reagált, hogy a városvezetés a rágalmakra mindig tényekkel válaszol, amit most pontokba is szedett:
  • 1. A koronavírus-tesztelés állami feladat, de sajnos az állam botrányosan kevés tesztet végez. A Fővárosi Önkormányzat már eddig is több mint 50 ezer úgynevezett PCR tesztet végzett az állam helyett.
  • 2. Közismert, hogy az antigén-alapú tesztek kb. 96 százalékos megbízhatóságúak a PCR-tesztekhez képest. Viszont a töredékébe kerülnek és 15 perc alatt megmutatják az eredményt. Éppen ezért használja ezeket például a Magyar Mentőszolgálat is, Szlovákiában pedig az egész lakosságot ezekkel szűrték.
  • 3. A fővárosi önkormányzat tovább bővíti a PCR-tesztkapacitását, a saját intézményeink kötelező és rendszeres szűrését továbbra is ezekkel végzik. De a jövőben antigén teszteket is beszereznek, hogy segítsék a kiemelten veszélyeztetett munkavállalók, például a pedagógusok önkéntes és gyors tesztelését.
– Sajnáljuk, hogy a kormány helyett elvégzett munkánkra kioktatás és félrevezetés a válasz – szögezte le végül Karácsony Gergely.