Európai Bizottság;jogállamiság;

2020-11-09 06:40:00

Pofon

Szinte egyszerre kapott két hatalmas pofont a magyar kormány. Egyrészt kiderült, hogy Joe Biden lesz az amerikai elnök, másrészt az Európai Bizottság megállapodott az Európai Parlamenttel arról, hogy nem kapnak pénzt az uniós költségvetésből azok az államok, amelyek lábbal tiporják a jogállamiságot. Európa és a világ végre elkezdhet reménykedni abban, hogy az agresszív, pökhendi, az emberi életeket semmibe vevő, mások kirekesztését hirdető hatalmak előbb-utóbb megbuknak.

A jogállamiságról szóló huzakodás jó ideje tart. Régóta ígérik az uniós tisztségviselők, hogy most aztán tényleg móresre tanítják a magyar és a lengyel kormányt az antidemokratikus intézkedéseik miatt, de a szavakat nem követte tett. A német kormány ráadásul néhány hónapja egy kifejezetten felvizezett javaslatot tett le az asztalra.

Most azonban mégis egy keményebb változatról született megállapodás. Persze ez sem tökéletes, a médiaszabadságot nem állítja vissza, a kormány oligarchái tovább kaphatnak milliárdos állami megrendeléseket, de legalább garantálni kívánja a jövőben az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ha egy tagállamnál vétséget állapítanak meg, öt hónapot kap az adott döntés visszavonására. Amennyiben az Európai Bizottság úgy látja, az érintett ország kitart az antidemokratikus intézkedés mellett, az Európai Tanács szavazhat a kérdésben: ha a 27 tagországból 15, az EU lakosságának 65 százalékát képviselő állam ellene dönt, akkor szankciók lépnek életbe, vagyis az adott ország elesik a támogatástól.

Az egyre önállóbbá váló Európai Parlamentnek hatalmas szerepe van abban, hogy végre megbüntethetik az önkényuralmi rendszereket bevezető államokat. Másrészt a nettóbefizetők megelégelték, hogy adófizetőik pénzét illiberális rendszerek kiépítésére használják fel. Hatalmas pénzekről van szó, csak a helyreállítási alap összértéke 750 milliárd euró.

Varsó és Budapest fenyegethet ugyan vétóval, de ez esetben saját költségvetésüket sodornák veszélybe. Nem hogy a klientúrájukat nem támogathatnák tovább, de még a kedvenc focicsapataikat sem.