gyász;halál;

Meghalt a Scooby-Doo egyik alkotója

Ken Spears amerikai producer, forgatókönyvíró, vágó 82 éves volt

A világhírű figurák kitalálója pénteken halt meg a Lewy-testes demencia egy szövődménye következtében 82 éves korában – írta hétfői kiadásában a Variety.com Kevin Spearsre, a producer fiára hivatkozva. „Ken szellemessége, történetmesélése, családjához való ragaszkodása, erős munkaerkölcse mindig élni fog az emlékezetünkben” – mondta Kevin Spears.

A producer, forgatókönyvíró, vágó alkotótársa, Joe Ruby idén augusztusban, 87 évesen hunyt el.

Ken Spears Los Angelesben született és nőtt fel. Barátságot kötött William Hanna rajzfilmproducer fiával, később a Hanna-Barbera produkciós cégnél kezdett dolgozni hangmérnökként. Itt ismerkedett meg Joe Rubyval.

A Scooby-Doo, merre vagy? 1969-ben indult a Hanna-Barbera produkciójaként a CBS tévécsatornán, ahol 1976-ig futott, számos film és sok újabb sorozat készült a nyomán. „Attól féltünk, nem tart tovább egy évadnál” – emlékezett vissza Spears később.

Ruby, Spears és Takamoto Ivao rajzolótársuk többféle variációt is kipróbált – volt olyan is, ahol a szereplők rockegyüttesben játszottak –, mielőtt a négy tini, Fred, Diána, Vilma, Bozont és kutyájuk, Scooby-Doo megjelent volna a képernyőn.

1977-ben Spears és Ruby saját stúdiót hoztak létre, számos animációs sorozat - Superman, Alvin és a mókusok – fűződik a nevükhöz.