Előfizetés

Müller Cecília: Egy hét alatt másfélszeresére nőtt a pozitív tesztek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.10. 13:31

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A rendőrség közben bekeményített, ismét több kereskedelmi egységet zártak be, ahol nem viselték a maszkot.
Magyarországon a WHO eljárásrendje szerint alakítjuk ki ajánlásainkat és hozzuk meg a szükséges intézkedéseket

– erről beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília közlése szerint a járvány intenzív szakaszában vagyunk, egész Európában nagymértékben terjed a vírus és ez Magyarországot sem kerüli el. Fontos, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba, ehhez pedig a higiénés szabályok betartása szükséges. Tájékoztatása szerint folyamatos a küzdelem a járványgörbe ellaposításáért és az ellátórendszer működőképességének a fenntartásáért.
6153-an vannak kórházban koronavírus miatt, ebből 461-en vannak lélegeztetőgépen.

Kitért arra is, hogy a 44. hétről a 45.hétre a másfélszeresére nőtt a pozitivitási esteszám. Ezek a számok emelkednek, ezért kell minden új intézkedést meghozni. Megemlítette, hogy új eljárásrendet adtak ki az egészségügyben, amely az ellátást teszi zavartalanná. Erre az – immáron tizedik – módosításra a járvány terjedése és az orvosi tapasztalatok miatt van szükség. Müller Cecília fontosnak tartja, hogy a népbetegségben szenvedők minél jobb állapotban legyenek, ha elkapják a vírust. Arra kéri a háziorvosokat, hogy az influenzaoltás beadásánál kockázati csoportokat részesítsék előnyben, azokat, akiknél a betegség súlyos szövődménnyel járhat. Jelezte azt is, hogy a vakcinaellátás folyamatos. Újságírói kérdésre elmondta, van még idő a beadására, mivel az influenza-csúcsa januárban-februárban van és két hét, ameddig kialakul a védettség.  Megemlítette azt is, hogy rövid időn belül több millió favipiravir tabletta fog érkezni Magyarországra. Müller Cecília azt mondta, ez a készítmény a betegség korai szakaszában nagyon jól használható.  Az operatív központ vezetőhelyettese arról számolt be, 144 alkalommal intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megsértése miatt. Kiss Róbert tájékoztatása szerint tömegközlekedési eszközön 24 rendőri intézkedésre került sor, ebből 10 zárult feljelentéssel. A boltokban 113 ember ellen léptek fel, ebből 27 személyt jelentettek fel. Egy edelényi pékségre és egy kazincbarcikai sörözőre is két napig lakat került, mert nem viselték megfelelően a maszkokat. Érkezett kérdés azzal kapcsolatban is, miért pont most kell szigorítani. Müller Cecília azt válaszolta,
„nyilvánvalóvá vált, hogy azok az intézkedések, amelyeket korábban bevezettünk, nem elégségesek már a járvány megfékezésére és a göbe ellaposítására. A járvány dinamikájának, a bevezetett intézkedéseknek ez egy következő lépcsője, amelyre sajnos kényszerülünk annak érdekében, hogy a járványt megfékezzük.”

Közlekedési központot adtak át Kaposváron, több fontos elem kikerült a tervekből

Vas András
Publikálás dátuma
2020.11.10. 13:19

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Kedden átadták az ország első intermodális csomópontját Kaposváron: a beruházás 17,7 milliárd forintba került, ám több, az eredeti terveken szereplő fontos elem kimaradt belőle.
Hét évvel ezelőtt jelentette be az úgynevezett intermodális – azaz a helyi és távolsági autóbuszok, valamint a vonat között átszállási lehetőséget biztosító – csomópont fejlesztését Kaposvár és a MÁV. Az eredeti tervek 35 milliárd forintos beruházásról szóltak, az átalakítás során a rendező-pályaudvart a város szélére telepítették volna, szó esett Kaposvár központja és egy külső városrész, a Donner közúti összekötéséről. Éppen ezek kerültek ki a tervekből, amikor négy év várakozás után, 2017-ben végre elkezdődhetett a projekt: ekkor már csak 17,7 milliárdos beruházásról esett szó, s az is kiderült, a vasúti sínekhez sem épül aluljáró. A pályázat Swietelsky Építő Kft. és cseh cége, a Swietelsky stavebni s.r.o. által elnyert pályázat első ütemében – melyet 8,6 milliárd forintra becsültek, végül ennél 3,3 milliárddal drágábban, nettó 11,9 milliárdért nyerte el a cég – már csak gyalogos-kerékpáros felüljáró, a buszállomás vasút mellé helyezése, P+R parkolók kialakítása, és a környék közútjainak megújítása, valamint a város egy másik részén megépülő közúti híd szerepelt. 
Az eredeti tervek szerint 2019-re fejeződött volna be a beruházás, a határidő aztán az idén nyár elejére, majd őszre módosult. Közben a projekt is megdrágult 640 millió forinttal, miután kiderült, egy tartály sérülése miatt jelentősen szennyeződött a talaj, így kármentesítésre volt szükség. Az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósult beruházás során átalakult a kaposvári belváros közlekedése, elbontották a régi vasúti gyalogos felüljárót, melynek helyére egy a városképtől egyelőre kissé idegen, ötven méter magas pilonnal rendelkező gyalogos és kerékpáros híd épült. A távolsági és helyi buszpályaudvar is egy helyre került, bár ezzel eddig sem volt nagy gond a városban, hiszen csak egy négysávos út választotta el őket, ezt az utat most cirka húsz méterrel arrébb tették, körforgalmak épültek, míg az új közúti híd a város déli része helyett a délkeleti felé vezet – a kaposváriak egy része szerint ennyi pénzt hatékonyabban el lehetett volna költeni, elsősorban a donneri közúti hidat, illetve a vasúti aluljárót emlegetik. – Naponta 32 ezren használják Kaposváron a tömegközlekedés valamelyik fajtáját – mondta Szita Károly polgármester a keddi átadón, melyre eredendően Gulyás Gergely is hivatalos lett volna, ám a Miniszterelnökséget vezető miniszter végül nem jött el, míg Homolya Róbert, a MÁV vezérigazgatója arról beszélt, hogy jó és hatékony közlekedés nélkül nem beszélhetünk élhető városról. Hozzátette, az ilyen infrastrukturális fejlesztések segítik a tömegközlekedés átalakítását, melyhez azonban szükség van a közlekedési párhuzamosságok megszüntetésére, illetve az egységes vasúti és buszos jegyrendszer bevezetésére.

A várpalotai polgármester koronavírus-tesztje is pozitív lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.10. 12:46

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A városvezető az első tünetek észlelése óta otthonról végzi a munkáját.
A Facebook-oldalán közölte Talabér Márta várpalotai polgármester, hogy pozitív lett a második koronavírus-tesztje. Hozzátette: a betegség egyelőre enyhe lefolyású, megfázásos tünetek formájában jelentkezik. Mint írta, az első tünetek észlelése óta – november 2. – otthonról végzi a munkáját. A városvezető kiemelte: bízik benne, hogy a kötelező karanténidőszak leteltével hamarosan visszatérhet a városházára a hagyományos munkavégzéshez.