Előfizetés

Újradefiniálják a közpénz fogalmát

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.11.10. 20:09
Korábbi felvétel
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Alaptörvénymódosító-javaslatában Varga Judit azt is rögzítené, hogy a családban „az anya a nő, az apa a férfi”.
„Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonosságához való jogát” – egyebek mellett ez szerepel abban az alkotmánymódosító-javaslatban, amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtott be kedden este a parlamentnek. A tárcavezető azt is rögzítené az alaptörvényben, hogy a családban „az anya a nő, az apa a férfi”. Az indoklás szerint „a nyugati világban tapasztalható új, modern ideológiai folyamatok, amelyek a férfi és női nem teremtettsége iránt ébreszt kétségeket” veszélyeztetik a gyermekek Alaptörvényben foglalt egészséges fejlődéshez való jogát. Varga Judit Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy „a módosítás biztosítja minden gyermek számára Magyarország keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést, és garantálja a gyermek születési nemének megfelelő háborítatlan fejlődését”. Egy másik módosítás a jelenlegi hatról (rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, veszélyhelyzet, váratlan támadás) háromra (hadiállapot, szükségállapot, veszélyhelyzet) csökkentené a különleges jogrendek fajtáinak számát.
Alaptörvényben definiálnák a közpénz fogalmát is: „közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése”. Az indoklás szerint így átláthatóbbá válna az állami pénzek felhasználása és az eddigi „eltérő helyett egységes gyakorlat” alakulhat ki az „alkotmányos szervek gyakorlatában” a közpénzeket illetően - utóbbi megállapítás vélhetően a bíróságokra vonatkozik. Kérdés, a jövőben mennyire lesz majd megismerhető például a tao-pénzek felhasználása vagy az alapítványokba szervezett állami bevételek sorsa.
A módosítás következtében kétharmados törvénnyel betonoznák be a vagyonkezelő alapítványokat: mint ismert, ilyenekbe szerveztek ki egy sor egyetemet (köztük a Corvinus Egyetemet vagy a Színház és Filmművészeti Egyetemet is), és ebben a formában működik a Matthias Corvinus Collegium is, amely az elmúlt hetekben több értékes ingatlant is megkapott az államtól.

Megmaradnak a tatai Öreg-tó megmentésére gyűjtött aláírások

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.10. 19:38
A tatai Öreg-tó partját építenék be
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az Országgyűlés döntött: nem kell megsemmisíteni az íveket, azok a veszélyhelyzet után a népszavazás kiíráshoz felhasználhatók.
Mégsem kell megsemmisíteni a tatai Öreg-tó ügyében kezdeményezett népszavazás aláírásait – írta a Mérce a parlament keddi döntése nyomán. Emlékeztettek: az Országgyűlés külön törvényben hosszabbította meg 90 nappal a kormány által elrendelt veszélyhelyzetet, és a jogszabályhoz napközben befogadtak egy módosító javaslatot, amely lehetővé teszi az aláírások megőrzését, illetve az aláírásgyűjtés folytatását a veszélyhelyzet megszűnése után. Bencsik János fideszes parlamenti képviselő Facebook-bejegyzésében a szavazás után írta: 
„A népszavazási aláírások nem vesznek el! A veszélyhelyzet megszűnésekor folytatódhat az aláírások gyűjtése Tatán. Az Országgyűlés néhány perccel ezelőtt elsöprő többséggel támogatta az erre vonatkozó indítványunkat.”

Mint a Népszava is megírta: a Nemzeti Választási Iroda (NVI) állásfoglalása szerint az eddig begyűjtött íveket meg kell semmisíteni, mert azok nem használhatók fel. A kedélyeket ugyanis már jó ideje egy megalomán projekt ötlete borzolja Tatán: az Avalon Center Kft. eredetileg egy 120 szobás luxushotelt tervezett, amelyet egy, a Hellt is tulajdonló személyek másik cége húzna fel alig néhány méterre a városi tó partjától, 24 milliárd forintból. Emiatt a helyiek népszavazást is kezdeményeztek, amelyből kettőt átengedett a helyi választási bizottság.   
Civilek nyári tüntetése a luxushotel ellen
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítés ellen október közepén indult népszavazási aláírásgyűjtésből a rendkívüli jogrend kihirdetésekor már csak 6 nap lett volna hátra. Mivel veszélyhelyzet idején nem folyhat népszavazási aláírásgyűjtés, a tatai civilek pénteken be is zárták aláírásgyűjtő irodáikat. Horváth József, Tata jegyzője, a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője kért állásfoglalást az NVI-től az ügyben. Múlt vasárnap a kezdeményező Stop Avalon Tata civil mozgalom tüntetést is tartott a mintegy 7000 aláírás megsemmisítése ellen.

A Nézőpont kutatja a romákat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.10. 19:36
Illusztráció
Fotó: Népszava
Négy magyar megyében, valamint Szlovákiában és Romániában végezhet a romákat és más hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat érintő kutatást a Nézőpont Csoport tagjaként működő Kutatópont Kft. - derül ki a közbeszerzési értesítőből.
A megbízás értéke 58,9 millió forint. A cégnek ennek fejében „hátrányos helyzetű személyek, kiemelten romák társadalompolitikai helyzetének feltérképezése, valamint a kapcsolódó aktív adatbázis elkészítése” lesz a feladata.