Előfizetés

Karácsony: Nem tudom, miért járőröztek „talpig fegyverben” a kiürült városban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 15:58

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester megköszönte a budapestieknek, hogy betartották a szabályokat.
Csütörtök délelőtt egy Facebook-posztban köszönte meg Karácsony Gergely a budapestieknek, hogy  a kijárási korlátozások első napján, akárcsak az első hullám idején, „tiszteletre méltó belátással, egymás iránti odafigyeléssel tartották be a mégoly kellemetlen szabályokat”. Hozzátette: fontos, hogy a közterületen is egyre többen hordják a maszkot, így mindenkit erre kér és biztat. A főpolgármester kiemelte, sokakkal együtt ő sem tudja, mi volt a célja, hogy „talpig fegyverben” járőröztek a terrorelhárítók tegnap este a kiürült városban. „Félelemkeltéssel, fenyegetéssel biztosan nem, de a politikai lózungoktól és hamis sikerpropagandától mentes őszinte beszéddel igenis el lehet érni az emberek együttműködését” – fogalmazott.  
Mint megírtuk, az Operatív törzs ülése után és a kormányülés előtt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök egy videóban, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel egyeztetett a hadsereg bevonásáról a közrend és a kijárási tilalom fenntartásába. Illetve ott, ahol lehetséges, az egészségügyre nehezedő teher viselésébe is. – A katonáink most nem háborúban fogják védeni a hazát, hanem besegítenek a rendőrségnek, besegítenek a központi közigazgatásnak, és besegítenek az egészségügyi ellátásnak is. Ott, ahol erre egyébként a belügyminiszter és az „egészségügyi miniszter” szerint szükség van – jelentette ki a kormányfő.

Kedélyesen elcsevegett Orbán Viktor a karanténban lévő Szijjártóval (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 15:25

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
„Nagy szerencséd van, hogy fiatal vagy, mert ha most hatvan fölött lennél, akkor ez lehet elvinne” – mondta a miniszterelnök.
Némiképp szokatlan videót töltött fel oldalára a miniszterelnök. Ebben az látható, hogy a kormányfő – aki a kép alapján alighanem a Karmelita Kolostorban van – videócseten felhívja Szijjártó Pétert. A beszélgetés azzal indul, hogy a külgazdaság és külügyminiszter egy fekete maszkban jelenik meg a képen, amire Orbán Viktor felhívja a figyelmét, hogy interneten keresztül nem terjed a vírus, így azt nyugodtan leveheti. 
„Körülbelül úgy érzem magamat, mint az az ember, akiben benne van az a vírus, ami kapcsán még mindig több a kérdés, mint a válasz”

– mondta Szijjártó Péter.

Orbán Viktor erre azzal válaszolt, hogy beosztottjában „ipari” mennyiségű vírus van a hírek szerint, és vélhetően egy szuperfertőzővel találkozhatott. Egyúttal emlékeztette, hogy kiadott egy rendeletet is, miszerint a kormány tagjai csak két negatív teszttel mehetnek vissza dolgozni. Szijjártó Péter szerint a történtek mentálisan jobban megviselik, mint fizikailag.  
„Nagy szerencséd van, hogy fiatal vagy, mert ha most hatvan fölött lennél, akkor ez lehet elvinne”

– nyugtatta meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint amit az időseknek mondanak a vírussal kapcsolatban azt komolyan kell venni, mert „hiába élték túl a világháborút, 56-ot meg a komcsikat, ez egy olyan betegség, ami egész egyszerűen elviheti őket.” A videó azzal fejeződött be, hogy a miniszterelnök saját bevallása szerint amikor februárban megjöttek az első hírek a járványról, elolvasta Albert Camus Pestis című könyvét. Ezt javasolta Szijjártó Péternek is.

A lakók és a dolgozók többsége koronavírusos egy egri idősotthonban

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.12. 15:16
Mirkóczki Ádám
Fotó: Népszava
60 PCR-tesztből 54 pozitív eredményt adott az intézményben.
Az előírások és a megelőző óvintézkedések maradéktalan betartása ellenére új koronavírussal fertőzött egy helyi idősek otthona majdnem minden lakója és dolgozója – jelentette be csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatóján Eger polgármestere. Mirkóczki Ádám elmondta:
szerda késő este értesült róla, hogy a minden dolgozót és gondozottat érintő 60 PCR-tesztből 54 pozitív eredményt adott az intézményben. Mindössze két lakó és három munkatárs eredménye negatív, valamint egy teszt eredménytelenül zárult.

Jelezte, hogy a fertőzöttek közül a dolgozók mindegyike és az idősek többsége is tünetmentes, míg a korábban tünetek miatt elkülönítettek állapota javul. A létesítményben több hete bevezették a kijárási és látogatási tilalmat, és minden biztonsági protokollt betartottak: a dolgozók testhőmérsékletét naponta kétszer ellenőrizték, és folyamatos volt a takarítás, fertőtlenítés is. Nem volt tehát olyan probléma és nem történt olyan mulasztás, ami ezt a helyzetet előidézhette volna – értékelt a városvezető. Mirkóczki Ádám közölte: a történtek ismeretében minden helyi önkormányzati intézmény vezetőjének javasolja, hogy kérjék munkatársaik teljeskörű tesztelését.