Előfizetés

Napfényben fertőtleníti magát egy maszk

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.13. 09:55
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A különleges, mosható pamutanyag megöli a rárakódott baktériumokat és vírusokat.
Különleges pamut arcmaszkot fejlesztettek a Kaliforniai Egyetem kutatói, amely napfényben egy óra alatt 99,999 százalékban képes megölni a rárakódott baktériumokat és vírusokat. 
Peixin Tang, Gang Sun, Nitin Nitin és kollégái olyan új pamutanyagot akartak létrehozni, amely reaktív oxigénfajokat (ROS - molekuláris oxigénből származó, kémiailag reaktív molekulák) bocsát ki, ha napfénynek teszik ki, megölve az anyag felszínéhez tapadó mikrobákat, miközben mosható, újrafelhasználható és biztonságos használója számára – olvasható az Amerikai Kémiai Társaság közleményében. A maszkot fertőtleníteni lehet akár az ebédszünetben, ha a viselője napfényben tartózkodik, de beltéri fények által is, bár az kevésbé intenzív hatású.
Az ACS Applied Materials & Interfaces című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a kutatók hagyományos pamutanyaghoz 2-dietilaminoetil klorid (DEAE-CI) pozitív töltésű láncait kötötték. Ezt a módosított pamutanyagot megfestették egy negatív töltésű fényérzékenyítő oldatában (egy olyan vegyületben, amely fény hatására kibocsátja a reaktív oxigénfajokat), amelyet erős elektrosztatikus kölcsönhatásban kötöttek a DEAE-láncokhoz.
A kutatók kimutatták, hogy a napfény 60 percen belül megölte az általuk létrehozott anyagra telepített baktériumok 99,999 százalékát, és 30 percen belül semlegesítette a T7 bakteriofágot, egy vírust, amely egyes koronavírusoknál is ellenállóbb a reaktív oxigénfajoknak.
A további tesztelések kimutatták hogy az anyagot legalább tíz alkalommal kézzel ki lehetett mosni, és nem veszítette el antimikrobiális jellegét, ha folyamatosan napfénynek tették ki legalább hét napon át.
A kutatók szerint az anyag ígéretes alapanyag lehet többször használatos antibakteriális és -virális arcmaszkok és védőruhák készítéséhez.

Koronavírus – Rendszeres lázmérés esetén is rejtve maradhat a fertőzés

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.12. 17:40

Fotó: ISABEL INFANTES / AFP
Az egészséges fiatalok, gyakran észrevétlenül, hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez.
Sok eset maradt rejtve a lázmérés és az új típusú koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek szűrése után egy új amerikai tanulmány szerint.
Az amerikai tengerészgyalogosok körében végzett kutatás azt találta, hogy a lázmérés, a SARS-CoV-2-fertőzésre jellemző tünetek szűrése, valamint a kiképzés előtti szigorú karantén ellenére az újoncok továbbadták a vírust társaiknak, noha alig volt köztük, akinek tünetei lettek volna. A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány eredményei fontosak lehetnek börtönökben, húsüzemekben, iskolákban és más helyeken, ahol ilyen intézkedésekkel próbálják kiszűrni a fertőzötteket.
„Sok időt töltöttünk azzal, hogy ilyen intézkedésekkel védekezzünk, de valószínűleg nem váltották be a reményeinket. 
Ebben a korosztályban a rutinszerű tesztelés hatékonyabbnak tűnik”

– mondta Jodie Guest, az atlantai Emory Egyetem közegészségtani kutatója, aki nem vett részt a kutatásban.

 A vizsgálatot a New York-i Mount Sinai kórházban működi Icahn Orvosi Egyetem és az amerikai Tengerészeti Orvosi Kutatóközpont tudósai végezték 1848 újonc részvételével, akiknek mintegy 90 százaléka férfi volt. Két hetet otthoni karanténban, majd több mint két hetet a dél-karolinai Charlestonban, zárt kollégiumban, ellenőrzött katonai karanténban kellett tölteniük. Ez azt jelentette, hogy ketten laktak egy szobában, maszkot viseltek, legalább 1,8 méteres távolságot tartottak egymástól, kiképzésük nagyrészt kültéren zajlott. 
Naponta megmérték a lázukat és ellenőrizték, vannak-e más tüneteik. Koronavírustesztet végeztek rajtuk a katonai karanténba érkezéskor, majd ezután hét és 14 nappal. Tizenhatnak - nagyjából egy százalékuknak - lett pozitív a tesztje érkezéskor, és csak egyiküknek voltak tünetei. A kéthetes katonai karantén alatt 35-nek lett pozitív a tesztje, csak négy mutatott tüneteket. Csak azok mehettek tovább a Parris-szigeti újonckiképző bázisra, akiknek mindkét karantén után negatív lett a tesztje. A genetikai vizsgálat hat különálló csoportot azonosított a fertőzött újoncok között.
A karanténintézkedések és betartásuk sokkal szigorúbb volt, mint ami általában egy egyetemen vagy főiskolán és kollégiumaikban – mondta Stuart Sealfon, a kutatás egyik vezetője, a Mount Sinai munkatársa.
Korábban szövetségi szakértők közölték, hogy az amerikai repülőtereken végzett lázmérésen tüneti alapú szűrésen 675 ezer utasból kevesebb mint 15 akadt fenn. Nem tudni, hány eset maradt rejtve.
Egy másik, szintén a New England Journal of Medicine friss számában megjelent tanulmány a Theodore Roosevelt hadihajón tavasszal kitört járványról számolt be. A 4779 tagú, főként fiatalokból álló legénységből 1271-en fertőződtek meg, a diagnóziskor 77 százalékuknak nem voltak, 55 százalékuknál később sem alakultak ki tünetei. Az eset azt mutatja, hogy a 
„fiatal, egészséges emberek hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez, gyakran észrevétlenül is”

– tette hozzá kommentárjában Nelson Michael, a Walter Reed katonai kutatóintézet tudósa.

A Föld felé tart egy új aszteroida, de kínai kutatók szerint elrepül mellette

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.12. 17:24

Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP
Várhatóan 4,48 millió kilométerre közelíti meg a bolygónk felszínét.
Biztonságos távolságban repül el a Föld mellett egy kínai kutatók által újonnan felfedezett aszteroida a jövő héten – közölte csütörtökön a Kínai Tudományos Akadémia egyik csillagvizsgálója.
Az aszteroidát először november 6-án észlelte a kínai megfigyelőállomás. Azóta horvátországi, csehországi, olaszországi és nagy-britanniai obszervatóriumok is megfigyelték, megerősítették létezését és megállapították röppályáját. A Nemzetközi Csillagászati Unióhoz tartozó Kisbolygó Központ (Minor Planet Center) is megerősítette az aszteroida felfedezésének tényét és a 2020 VA1 nevet adta neki.
A legkisebb távolság, amelyre az objektum megközelíti a Napot, mintegy 145 millió kilométer. A csillagvizsgáló szerint az aszteroida a Föld felé tart, november 20-án, közép-európai idő szerint várhatóan 15 óra 8 perckor halad el mellette.
Csao Haj-pin, a csillagvizsgáló kutatója szerint várhatóan 4,48 millió kilométerre közelíti meg az aszteroida a Föld felszínét, amely mintegy 11,7-szerese a Föld és a Hold távolságának.
„A nagy távolság miatt az aszteroida nem jelent veszélyt a Földre”

– nyugtatott meg Csao.