Előfizetés

Akár nettó egymillió forintot is kereshet egy Covid-tesztelő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.16. 21:24
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Ez az összeg akkor jön össze, ha valaki a fővárosban KATA-s vállalkozóként saját autóval havi 21 napot, naponta 7:30-tól 17:00-ig tesztel, és emellett bevállal még 4 munkaszüneti napot is.
Tombol a járvány második hulláma, ezért egyre több tesztre és tesztelőre van szükség. Egy magánszolgáltató emailen keresztül toborozza a védőnőket, gyógyszerészeket, akik akár nettó 1 millió forintot is megkereshetnek havonta ezzel a munkával – írja a Pénzcentrum. Míg Salzburgban az osztrák vöröskereszt koronavírus-tesztelésre képez ki munkanélkülieket, addig Magyarországon a védőnőket, patikusokat célozzák meg az egészségügyi magánszolgáltatók. Folyamatosan toborozzák a mintavevőket. Az Országos Foglalkozás-Egészségügyi Szolgálat Kft. egy üzemorvos cég, mely hivatalos COVID tesztelést végez. Emailben keresi fel az egészségügyi dolgozókat, hogy dolgozzanak náluk:
  • Óradíj munkanapokon: 4 000 Ft
  • Óradíj munkaszüneti napokon: 6 000 Ft
A magánszolgáltató minden esetben házhoz megy. A PCR teszt ára 18 900 Ft, az antiGén teszté 9 900 Ft, a szerológiai teszté 9 900 Ft. A kiszállási díj 9 900 Ft/helyszín.  A Pénzcentrum kiszámolta, hogy bónuszokkal együtt mennyit lehet keresni Covid tesztelőként. A cég honlapja szerint, ha valaki a fővárosban KATA-s vállalkozóként saját autóval havi 21 napot, naponta 7:30-tól 17:00-ig tesztel, és emellett bevállal még 4 munkaszüneti napot is, 
az havonta nettó 1 062 625 forintot tud keresni.

Ha azonban mindezt munkavállalóként teszi, akkor nagyjából a felét, 556 312 forintot. Ezen felül ők adják a védőfelszerelést, és fizetik a gépkocsi használat költségeit.    Emlékeztettek arra, hogy államilag finanszírozott tesztre akkor vagyunk jogosultak, ha azt a háziorvos telefonon közölt tüneteink alapján elrendeli, vagy ha egy bizonyítottan pozitív személy közeli kontaktja vagyunk.

Koronavírusos lett Böjte Csaba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.16. 19:27

Fotó: Böjte Csaba Facebook-oldala
A ferences szerzetes sokat köhög és fáradt.
„Megvolt a koronavírus teszt és sajnos pozitív lett az eredmény! Ez a pozitív teszt azt mutatja, hogy nem csak a külvilágban, de már az én szervezetemben is konfliktus, háború zajlik” – közölte Böjte Csaba a Facebook-oldalán. A ferences szerzetes azt írta, hogy sokat köhécsel, fáradt, és nem mehet emberek közé, nem tarthat szentmisét. Hozzátette, hogy valószínűleg most nem is tudna egy órát beszélni köhögés nélkül. 
„2016 őszén tartottam egy sorozatot az áldott békéről. Kollégáimat megkérem, hogy ezeket az elmélkedéseket adják közre esténként 18.00 órától, és ígérem, ha Isten segít újból elkezdjük a közös élő imádkozást is! Addig imádkozzunk, – ahogy lehet, külön-külön – hogy béke legyen a testünkben, a családjainkban, a munkahelyeken, a népek, nemzetek között, e gyönyörű nagyvilágban! Imádkozzunk, hogy mi emberek békében tudjunk élni Teremtőnkkel, egymással, és e földön élő növényekkel, állatokkal, minden teremtménnyel”

– írta posztjában a Déva Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

A XX. kerület polgármesterétől kér segítséget eszközbeszerzéshez a Jahn Ferenc Kórház

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.16. 18:50
Képünk illusztráció
Fotó: Jani Martin / Népszava
Gépeket akarnak venni, de az eszközbeszerzési keretük már az év első felében kimerült.
A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója a XX. kerület polgármesterének, Szabados Ákosnak írt levelében az önkormányzattól kér segítséget defibrillátort, mobil ultrahang készülék és izolációs betegszállító ágy vásárlásához. Saját forrásból ezt nem tudják megtenni, mert az eszközbeszerzési keretük már az év első felében kimerült – írja a hvg.hu a Momentum hétfői közleménye alapján.
Ralovich Zsolt főigazgató november 5-i levele szerint a járványügyi védekezéshez és a biztonságos betegellátáshoz szükség lenne néhány olyan eszközre is az alapvető felszereléseken kívül, amelyek minőségi fejlesztést és plusz biztonságot jelentenének. Jelezte, hogy a felsorolt gépekből több is rendelkezésre áll, de a jobb betegellátásért soron kívüli támogató döntésre lenne szükség a kerületvezetőtől.  A főigazgató közölte, hogy a koronavírusos vagy annak gyanújával érkező betegek esetében sokszor van szükség gyors diagnosztikai eljárásra, amelyet megkönnyítene egy mobil ultrahang készülék. A koronavírussal esetenként együtt járó, akár életveszéllyel is fenyegető állapotromlás esetén újraélesztésre is szükség lehet, ehhez kellene még egy defibrillátor, a Covid-fertőzöttek biztonságos szállítását pedig nagyban segítené izolációs betegszállító ágy beszerzése. Ezért Ralovich Zsolt arra kérte Szabados Ákost, hogy a korábban megítélt 20 millió forintos támogatás terhére segítse fenti, prioritást élvező eszközök beszerzését 15,5 millió forint értékben. Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka a levéllel kapcsolatban azt mondta, hogy „bár a kormány 2017 óta minden évben, évente többször is bejelenti a 700 milliárd forint összértékű Egészséges Budapestért Programot, forrást nem biztosítanak rá. Az elmúlt 3 évben megközelítőleg csak a megígért összeg tizedét biztosították EBP-s fejlesztésekre.” A párt felháborítónak tartja, hogy egy járványkórház nem tud beszerezni saját forrásból az ellátáshoz szükséges eszközöket, illetve hogy nem kap pluszfelszerelést kormányzati forrásból.