Előfizetés

Müller Cecília: Még nem értük el a járvány csúcspontját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 12:48

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos szerint alapbetegség nélkül is lehet halálos a koronavírus.
Egy 25 éves fiatal is életét veszítette a fertőzésben

- közölte keddi sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos, újra nyomatékosította, a kézmosással, a maszkhasználattal és a szabályok betartásával lehet elérni, hogy mindenki megvédje magát. Egyúttal így lehet a kórházak terhelését határokon belül tartani. Hozzátette, előfordulhat olyan egészségügyi állapot, amely esetén már nem tudják megmenteni a páciens életét. Ilyen ha mondjuk egy alapbetegsége van vagy más súlyosabb körülmény lép fel. Tájékoztatása szerint az elhunytak hét százalékának semmiféle alapbetegsége nem volt. Jelezte azt is, hogy a huszonhét uniós ország átlagában a fertőzöttek és elhunytak tekintetében Magyarország a középmezőnyben van. Egyúttal arra kért mindenkit, hogy aki teheti, adjon vérplazmát. A szennyvíz-vizsgálati adatokra hivatkozva azt közölte, 
még nem értünk a járvány csúcsára.

Noha a tegnap elvégzett laborvizsgálatok eredményét nem tudta hétfőn ismertetni, a keddi adatok ezt is tartalmazzák. Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, mindenkinek egyéni felelőssége van abban, hogy az ellátórendszer kitartson a járvány ideje alatt. Hangsúlyozta, van elég ágy és lélegzettőgép, viszont az egészségügyi dolgozók fáradnak, ezét pontosan kell rögzíteni a napi pihenőidejüket. Azt is közölte, az összes aktív ellátóhelyen kezelnek már koronavírusos betegeket.
Ugyancsak kérdésre válaszolta azt mondta, autóban nem kötelező a maszkviselés.
A siófoki idősotthonban történt fertőzésekről szólva kifejtette, 10 dolgozó és 44 gondozott tesztje lett pozitív az intézményben, hárman meghaltak.

A többség általános egészségügyi állapota jó, csak egy embert kellett kórházba szállítani. Hárman azonban elhunytak. Müller Cecília szerint bár nehéz az elkülönítés, de még is meg kell tudni oldani.  Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról számolt be, hogy a hétfői napon 293 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vettek fel maszkot. 97-szer elég volt a figyelmeztetés, 101 emberrel szemben azonban helyszíni bírságot szabtak ki, 42 esetben pedig szabálysértési bírságot szabtak ki. Kiss Róbert közölte, több vendéglátóhelyet is bezártak már a szabályok megsértése miatt.  A honvédség képviseletében Torba Attila arról tájékoztatott, hogy 1100 katona kezdte meg a munkát különféle kórházakban. Az alezredes beszámolója szerint ők lázat mérnek, útbaigazítást adnak vagy egyéb adminisztrációs feladatokat látnak el. Kedd reggeltől pedig a rendőrök oldalán az utcákon is feltűnhetnek katonák. 

Már előjegyezhető a koronavírus elleni vakcina

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 11:45
Képünk illusztráció.
Fotó: JOEL SAGET / AFP or licensors
Az államtól független Nemzeti Oltóközpont 5 ezer forintot kér el azoktól, akik hamarabb szeretnék beadatni maguknak a koronavírus elleni védőoltást.
Fejenként 5 ezer forintért előfoglalhatóvá tette a koronavírus elleni vakcinát egy magyar cég – számolt be a hírről a 24.hu. A portál cikke szerint a Nemzeti Oltóközpont (az államtól független cég) oldalán lehet virtuális sorszámot tépni.
A cég a leendő vakcinát a piacról szerzi majd be és az ígéretek szerint ha több fajtához is sikerül hozzájutniuk, akkor a páciens választhat majd, hogy melyiket kéri. Ha végül egyiket sem akarja beadatni a páciens, akkor pedig visszatérítik a foglalás díját. Ugyancsak visszajár a pénz, ha cég a jövő év végéig nem tudja beoltani a pácienst. A cikk megjegyzi: a Nemzeti Oltóközpont által beszedett díj nem tartalmazza a vakcina árát.

Koronavírus: 91-en hunytak el egy nap alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 09:42

Fotó: MOHAMMED ABED / AFP or licensors
Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 115 193 fő.
5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 152 659 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3281 főre emelkedett, 34 185-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 115 193 fő

- közölte a kormányzati koronavírus portál. A tájékoztatás szerint Az aktív fertőzöttek huszonhárom-a, az elhunytak huszonhat százaléka, a gyógyultak huszonhat százaléka budapesti. 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-an vannak lélegeztetőgépen. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 3746 esetben intézkedett. Az Operatív Törzs jelenleg 275 óvodában és 41 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 276 általános iskolai osztályban és 20 általános iskolában digitális tanrendet.
Az egészségügyi ellátásban eközben már-kisebb nagyobb problémák mutatkoznak. Mint ahogy a Népszava is beszámolt, a nyíregyházi kórház főorvosa arról beszélt, már nem tudják az elvárt szakmai színvonalat biztosítani. Szűcs Attila mindezt azzal magyarázta, hogy az egészségügyi rendszerre egyszerre óriási mennyiségű súlyos beteg érkezik.