Előfizetés

Novák Katalin furcsán értelmezi az Európai Néppárt elnökének kritikáját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 13:49
Novák Katalin
Fotó: Kovács Tamás / MTVA
Pedig Donald Tusk ennél egyértelműbben nem fogalmazhatott volna.
“A Fidesz számára a jogállam, mint érték, soha nem volt kérdés. Így Tusk szavait inkább úgy értelmezem, hogy ő épp a Fidesz EPP-tagsága mellett emelt most szót”.

- közölte Novák Katalin.

A családügyi miniszter az atv.hu-nak nyilatkozva reagált arra a felvetésre, amelyet az Európai Néppárt tett a Fideszre. Donald Tusk szerint ugyanis "aki a jogállamiság ellen van, az Európa ellen van. Tiszta álláspontot várok ezt illetően az Európai Néppárt minden tagpártjától. Alapvető értékeink ellenzőit senki nem védelmezheti többé." Mint ahogy lapunk is beszámolt, a magyar és lengyel kormány megvétózta az uniós költségvetést, mert Brüsszel a jogállami kritériumokhoz kötné a kifizetéseket. Sokan már az EU újabb válságáról beszélnek. Alighanem ezt a kontextust is elfelejtette Novák Katalin, amikor a meglehetősen sajátos interpretációját előadta a témában. 

Matolcsyék szerint gazdagabbak lettünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 13:20

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A jegybankelnök persze korábban az idei gazdasági növekedést is megjósolta.
A háztartások nettó pénzügyi megtakarításai 432 milliárd forinttal, a GDP arányában 3,5 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben. A pénzügyi eszközök 719 milliárd forinttal, a kötelezettségek 287 milliárd forinttal emelkedtek - közölte a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A háztartások pénzügyi eszközeinek állománya szeptember végén elérte a 63 804 milliárd forintot, a GDP 134,7 százalékát, a kötelezettségek a GDP 23,5 százalékának megfelelő 11 131 milliárd forintot tettek ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk a GDP 111,2 százalékát 52 674 milliárd forint volt. A friss megtakarítás csaknem fele (46 százaléka) 331 milliárd forint hosszú lejáratú állampapírokba ment, 251 milliárd forintot hitelintézeti betétekben helyeztek el a háztartások, 104 milliárd forint pedig a készpénzállományukat növelte. Részvényekbe és más tulajdonosi részesedésekbe 132 milliárd forintot fektettek be a magánszemélyek, aminek nagyobbik fele, 70 milliárd forint befektetési jegyekben talált helyet magának. A biztosítási díjtartalékok 51 milliárd forinttal emelkedtek, ebből 36 milliárd forint életbiztosításokba és nyugdíjbiztosításokba vándorolt. A lakosság csaknem 64 ezer milliárd forint bruttó pénzügyi vagyonának 11,5 százaléka, 7347 milliárd forint hosszú lejáratú állampapírokban fekszik, további 2,1 százalék rövid lejáratúban, 8,4 százaléka készpénzben, 18 százaléka, 11 487 milliárd forint bankbetétekben. A vagyon 40,2 százalékát, 25 630 forintot a részvények és tulajdonrészek teszik ki, a biztosítási tartalékok 4720 milliárd forintos összege 7,4 százaléknak felel meg. A háztartások tartozásait 121 milliárd forinttal növelte a friss ingatlanhitelek felvétele és 222 milliárd forintot tettek ki az új fogyasztási hitelek. A kötelezettségek állományának 35,5 százalékát a lakáshitelek, 36,5 százalékát a fogyasztási hitelek adják, derül ki az MNB adataiból. 

Müller Cecília: Még nem értük el a járvány csúcspontját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 12:48

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos szerint alapbetegség nélkül is lehet halálos a koronavírus.
Egy 25 éves fiatal is életét veszítette a fertőzésben

- közölte keddi sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos, újra nyomatékosította, a kézmosással, a maszkhasználattal és a szabályok betartásával lehet elérni, hogy mindenki megvédje magát. Egyúttal így lehet a kórházak terhelését határokon belül tartani. Hozzátette, előfordulhat olyan egészségügyi állapot, amely esetén már nem tudják megmenteni a páciens életét. Ilyen ha mondjuk egy alapbetegsége van vagy más súlyosabb körülmény lép fel. Tájékoztatása szerint az elhunytak hét százalékának semmiféle alapbetegsége nem volt. Jelezte azt is, hogy a huszonhét uniós ország átlagában a fertőzöttek és elhunytak tekintetében Magyarország a középmezőnyben van. Egyúttal arra kért mindenkit, hogy aki teheti, adjon vérplazmát. A szennyvíz-vizsgálati adatokra hivatkozva azt közölte, 
még nem értünk a járvány csúcsára.

Noha a tegnap elvégzett laborvizsgálatok eredményét nem tudta hétfőn ismertetni, a keddi adatok ezt is tartalmazzák. Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, mindenkinek egyéni felelőssége van abban, hogy az ellátórendszer kitartson a járvány ideje alatt. Hangsúlyozta, van elég ágy és lélegzettőgép, viszont az egészségügyi dolgozók fáradnak, ezét pontosan kell rögzíteni a napi pihenőidejüket. Azt is közölte, az összes aktív ellátóhelyen kezelnek már koronavírusos betegeket.
Ugyancsak kérdésre válaszolta azt mondta, autóban nem kötelező a maszkviselés.
A siófoki idősotthonban történt fertőzésekről szólva kifejtette, 10 dolgozó és 44 gondozott tesztje lett pozitív az intézményben, hárman meghaltak.

A többség általános egészségügyi állapota jó, csak egy embert kellett kórházba szállítani. Hárman azonban elhunytak. Müller Cecília szerint bár nehéz az elkülönítés, de még is meg kell tudni oldani.  Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról számolt be, hogy a hétfői napon 293 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vettek fel maszkot. 97-szer elég volt a figyelmeztetés, 101 emberrel szemben azonban helyszíni bírságot szabtak ki, 42 esetben pedig szabálysértési bírságot szabtak ki. Kiss Róbert közölte, több vendéglátóhelyet is bezártak már a szabályok megsértése miatt.  A honvédség képviseletében Torba Attila arról tájékoztatott, hogy 1100 katona kezdte meg a munkát különféle kórházakban. Az alezredes beszámolója szerint ők lázat mérnek, útbaigazítást adnak vagy egyéb adminisztrációs feladatokat látnak el. Kedd reggeltől pedig a rendőrök oldalán az utcákon is feltűnhetnek katonák.