Előfizetés

Még hatékonyabb lehet a koronavírus ellen az amerikai-német vakcina

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.18. 15:51

Fotó: Dogukan Keskinkilic / AFP/Anadolu Agency
A gyártók szerint a közös fejlesztésű oltóanyagnak nincsenek erős mellékhatásai, és még az időseknél is hatásos.
Az esetek 95 százalékában hatékony és az időseknél is 94 százalékban  működik az amerikai Pfizer és a német BioNtech és közös fejlesztésű koronavírus-vakcinája – adta hírül a New York Times. Az oltás tesztelésében 44 ezer önkéntes vett részt, és a Pfizer által most publikált végső következtetések igen pozitívak, különösen az idősek esetében. Ez azért fontos, mert az öregek szervezete nem minden létező kísérleti vakcinára reagált a fiatalabbakéhoz hasonlóan. További előny, hogy nincsenek erős mellékhatásai, valamint az enyhe és az erős tüneteket mutatók esetében is hatékony. A Pfizer közölte, hogy az illetékes hatóságtól napokon belül megkérik a sürgősségi forgalomba hozatali engedélyt.    A fejlesztők szerint ez a vakcina úgynevezett mRNS-alapú oltás, amely a vírus örökítőanyagának egy kulcsfontosságú részletét tartalmazza. Vagyis nem tud fertőzést okozni, de elég lehet ahhoz, hogy immunválaszt provokáljon.
A technológia alapjait részben egy magyar biológus, Karikó Katalin tette le Amerikában, aki ma a BioNTech munkatársa. Az oltás hatékonyságáról 9 nappal ezelőtt közöltek először előzetes adatokat, akkor azt jelezték, hogy az 90 százalék feletti lehet.

Azt egyelőre nem tudhatjuk biztosan, hogy a vakcina az alany megvédésén felül képes-e megakadályozni a fertőzés továbbadását, de Ugur Sahin kutató, a német BioNTech alapító vezérigazgatója ebben is bizakodik.  (444 nyomán)

Oxigénhiány és csüggedés Olaszország-szerte

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.18. 15:21

Fotó: PIERO CRUCIATTI / AFP
A dél-európai országban száz betegből négyen elveszítik életüket, ami világszerte a harmadik legrosszabb adat.
Az olaszországi gyógyszertárakban hiánycikké vált a koronavírus miatt szenvedő Covid-19-betegek gyógyításában használt orvosi oxigén, amely iránti kereslet az utóbbi hetekben négyszáz százalékkal emelkedett – írta a La Repubblica olasz napilap.  Adataik szerint a kórházakban és a hatósági karanténban levő koronavírusos betegek számára sincsen elegendő mennyiségű orvosi oxigén. Riccardo Maria Iorio, a majdnem húszezer gyógyszertárat képviselő Federfarma szövetség elnöke elmondta, hogy a legsúlyosabb helyzetet jelenleg Campania, Abruzzo, Basilicata, Liguria, Valle d'Aosta, Piemonte tartományból és Szicília szigetéről jelentik. Az egész világot bejárták a felvételek, melyek a nápolyi Cotugno kórház parkolójában készültek a saját autójukban ellátott betegekről, akik sorban álltak az oxigénpalackokért. A La Repubblicának nyilatkozó Enrica Troisi nápolyi ügyvéd arról számolt be:
„több mint száz gyógyszertárnak és gyógyszercégnek telefonált, mire egy palack oxigénhez jutott beteg rokona számára”.

A kedd esti adatok szerint az aktív betegek száma túllépte a 733 ezret. Február vége óta a hatvanmilliós Olaszországban több mint 1,2 millióan betegedtek meg, és több mint 46 ezer beteg halt meg, életkorátlaguk 82 év volt. A Corriere della Sera című napilap szerint Olaszországot a koronavírus „halálos törzse” sújtotta. Az újság a kiemelkedően magas halálozási arányra utalt: a John Hopkins amerikai egyetem kutatása szerint Olaszországban száz betegből négyen elveszítik életüket, ami világszinten a harmadik legsúlyosabb aránynak számít Mexikó után, ahol minden száz betegből tíz, valamint Irán mögött, ahol száz betegből öt az arány. Giuseppe Conte miniszterelnök a vendéglátási és kereskedelmi ágazatot tömörítő Fipe szervezet internetes találkozóján súlyos egészségügyi és gazdasági válsághelyzetről beszélt. Hangsúlyozta, hogy az olasz lakosság körében egyre jobban érezhetők pszichológiai tünetek, így a csüggedés is.

Már több mint tízezer ember halt meg a koronavírus miatt Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.18. 13:24

Fotó: Maxym Marusenko / AFP/NurPhoto
Az azonosított fertőzöttek száma 570 153-ra nőtt az országban.
Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, a hivatalosan közölt adatok alapján
előző nap 12 496 esettel 570 153-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig az eddigi legnagyobb számú, 256 áldozattal 10 112-re. Eddig 259 079-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 300 962-re emelkedett.

A legtöbb új beteget, több mint 1200-at megint az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból, Kijevből jelentették, ahol az azonosított fertőzöttek száma már megközelítette az 54 ezret, az elhunytaké pedig újabb 23-mal 1013-ra nőtt.
Az elmúlt napon is sok, 1668 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban.

Több régió után az Obozrevatyel hírportál szerdai riportjában most a dél-ukrajnai Odessza városában számoltak be orvosok és önkéntesek áldatlan egészségügyi ellátási helyzetről. Nincs kórházi férőhely már a súlyos Covid-betegeknek sem, nem elegendő az orvosi oxigén a rászorulóknak, napokat kell várniuk koronavírusos tünetekkel küszködő betegeknek az ingyenes PCR-tesztre. A helyi média adatai szerint előző nap mindösszesen 35 szabad ágy volt Covid-betegeknek az egész városban. Dmitro Kuleba külügyminiszer egy reggeli tévéműsorban ugyanakkor azt mondta, hogy a kormány egyelőre nem tervezi az ország határainak ismételt lezárását a külföldiek előtt. Ukrajna legutóbb a járvány megfékezése érdekében szeptemberben tiltotta meg a beutazást egy hónapra a külföldieknek. Ezt elsősorban azért tette, hogy idén ne gyülekezzen túl nagy létszámú haszid zsidó hívő a hagyományosan a zsidó újévkor Umanban tartott zarándoklaton és ünnepségeken – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.