Előfizetés

Biden, a nyugodt erő

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.11.18. 21:49

Fotó: JIM WATSON / AFP
Nem foglalkozik Donald Trump utóvédharcával a megválasztott elnök.
Joe Biden kedden nemzetbiztonsági, szerdán egészségügyi szakértőkkel konzultált az interneten, így kerülve meg az együttműködést elutasító Trump-kormányzatot. A napi hírszerzési jelentések és a járvánnyal kapcsolatos hivatalos információk hiánya súlyos kockázatokat vet fel. A Biden-Harris csapat ugyanakkor tempósan készül a kormányzásra és már alakul a következő Fehér Ház belső tanácsadói köre is. 
Biden a hírek szerint nem szeretné, ha a hatalomváltás után szövetségi perek indulnának Donald Trump ellen, de nem szándékozik beavatkozni a független ügyészség dolgába. Trumpra azonban New York állam ügyészsége is feni a fogát. A jövendő kormányzat a jelek szerint óvatos egyensúlyozásra készül a Demokrata Párt centruma és balszárnya között. A tárcák élére még nem neveztek meg jelölteket, és sok függ attól, hogy a két georgiai pótválasztással sikerül-e megszerezni a szenátus irányítását. Ha igen akkor esélyt kaphatnak a „progresszívek”, ha nem, akkor kompromisszumot kell keresni a republikánusokkal. Donald Trump eközben bezárkózott a Fehér Házba, ahonnan a választások óta csak a fél órás autóútra lévő golfpályáig volt hajlandó eltávolodni. A jövő heti Hálaadás napjára tervezett floridai kiruccanását is lemondta, nem ad interjút és a riporterek odakiabált kérdéseire sem válaszol. Szerdán is csak az interneten tudatta a világgal, hogy „Megnyertem a választást. Az egész országban csaltak a szavazatokkal!” A helyzet azonban éppen a fordítottja. Trump taktikája az, hogy megpróbálja ellehetetleníteni az eredmény véglegesítését a kulcsállamok liberális megyéiben. Ezek általában a jelentős fekete lakosságú nagyvárosok körzetei. Kedden este Michiganben két republikánus tisztviselő először megtagadta a háromnegyed részben feketék lakta Detroit voksainak beszámítását. A pillanatok alatt kialakult felháborodás láttán azonban három óra alatt meggondolták magukat. Trump tábora hasonló trükkel próbálkozik a nevadai Las Vegas, a pennsylvaniai Philadelphia, a georgiai Atlanta és a wisconsini Milwaukee esetében is. Egyelőre mindenhol sikertelenül. A bukott elnök kurta internetes bejegyzésben tudatta, hogy kirúgta a belbiztonsági tárca kiber- és választási biztonsági ügynökségének vezetőjét. A 2018-ban általa kinevezett Christopher Krebs következetesen cáfolta a csalásról szóló rémhíreket, néhány napja pedig leszögezte, hogy az idei volt az eddigi legbiztonságosabb amerikai elnökválasztás, sehol sem történt komolyabb visszaélés.  

Lépre csalták Dianát? – vizsgálják a BBC-nél a 25 éves interjú körülményeit

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.18. 21:27
Diana hercegnő 1988-ban az ausztráliai Melbourne-ben
Fotó: PATRICK RIVIERE / AFP
A tragikus sorsú hercegnő öccse állítja, bizonyítékai vannak a riporter „csalárdságára”.
Vizsgálatot indít a BBC televízió annak feltárására, hogy milyen körülmények között jött létre a Diana hercegnővel negyedszázaddal ezelőtt készült, világszerte hatalmas feltűnést keltő interjú – jelentette be szerda esti nyilatkozatában Tim Davie, a brit közszolgálati médiatársaság vezérigazgatója. A BBC-nél feltárnák az igazságot arról, hogy miként jött létre a híres-hírhedt interjú Dianával 1995-ben. A vezérigazgató a független vizsgálat vezetésére Lord John Dysont, az angol-walesi fellebbviteli bíróság volt elnökét, a brit legfelsőbb bíróság nyugalmazott bíráját kérte fel. Davie hangsúlyozta, hogy a vizsgálat azonnali hatállyal megkezdődik, és átadnak Lord Dysonnak minden olyan dokumentumot, amelynek jelentősége lehet a történtek feltárásában.
A BBC egyik akkori sztárriportere, a most 57 éves Martin Bashir által készített interjúban, amelyet 30 millióan néztek, Diana részletesen szólt arról, hogy milyen megaláztatásokat volt kénytelen kiállni az udvar és személyesen férje, Károly trónörökös részéről.

„Álomesküvő” Londonban 1981. július 29-én
Fotó: AFP
Az interjú minden idők legnézettebb tévéműsora volt Nagy-Britanniában és ezt a rekordot azóta is tartja. Diana az interjúban nyíltan megkérdőjelezte az akkor tőle már külön élő férje alkalmasságát a királyi tisztséggel járó feszültségek elviselésére. Tudatta a közvéleménnyel azt is, hogy tudomása volt az akkor tőle már külön élő férje, Károly herceg házasságtörő kapcsolatáról. Híressé vált Diana keserű félmosollyal odavetett mondata, ami azóta is szállóige a brit sajtóban:
„Kicsit zsúfolt ez a házasság, hiszen hárman vagyunk benne.”

A hercegnő, aki két évvel az interjú után egy párizsi autószerencsétlenségben életét vesztette, ebben a mondatában Károly ifjúkori barátnőjére, Camilla Parker Bowles-ra utalt. A kapcsolat fennmaradt Károly és Diana házasságkötése után is, sőt a trónörökös 2005 áprilisában feleségül is vette kedvesét, aki azóta a Cornwall hercegnője címet viseli. Az interjú ügye az utóbbi időben azután került ismét a felszínre, hogy Diana öccse, Charles Spencer bejelentette: bizonyítékokat talált arra, hogy a riporter annak idején csalárd módon vette rá a hercegnőt az interjúra.    Spencer gróf közölte: 
Martin Bashir hamisított bankszámlákat mutatott neki, amelyek arra vallottak – mint kiderült, valótlanul –, hogy az udvar két magas rangú tisztviselője a brit titkosszolgálatoknak szolgáltatott ki bennfentes információkat Dianáról, fizetség fejében.

Charles Spencer szerint Bashir a vele tartott egyik találkozón emellett számos hamis, lejárató állítást is megfogalmazott a királyi család magas rangú tagjairól, így próbálva elnyerni bizalmát és elérni az interjú megszervezését Dianával. A BBC-riporter állításai között szerepelt Spencer szerint, hogy Diana magánlevelezését udvari illetékesek felbontják, a hercegnő kocsijának mozgását nyomon követik, telefonját lehallgatják. 
Tim Davie, a BBC vezérigazgatója független vizsgálatot rendelt el
Fotó: JUSTIN TALLIS
Martin Bashir, aki jelenleg a BBC vallási műsorainak főszerkesztője, nemrégiben szívműtéten esett át, majd a koronavírus okozta Covid-19 miatt szorult kórházi kezelésre, így egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Újra tízezer fölött Romániában a koronavírus-fertőzöttek száma

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.18. 19:56
Bukaresti kocsma koronavírus elleni védőbuborékban
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Az újabb rekord alig különbözik a két héttel ezelőttitől, viszont az újabb 168 haláleset ötödével több az említett időszak átlagánál.
Romániában ismét meghaladta szerdán a tízezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, az újabb rekord azonban alig különbözik a két héttel ezelőttitől, ezért a hatóságok azt remélik: sikerült a járvány gyorsulását megállítani, és nagyjából egyenletessé vált a fertőzések terjedése. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentésében szereplő 10 269 újonnan diagnosztizált eset 25 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Szerdán újabb 168 halálesetről számoltak be, ami csaknem 20 százalékkal több a kéthetes átlagnál. A járvány eddig csaknem 9500 áldozatot követelt Romániában.

Hétköznapi tesztözön

Ezeket a növekményeket azért nem értelmezik a járvány gyorsulásaként, mert Romániában jelentős eltéréseket produkál a koronavírus-tesztek váltakozó száma. Munkanapokon ugyanis 35-40 ezer, míg szombaton és vasárnapi alig 10-20 ezer tesztet végeznek, ennek megfelelően az esetszámok kéthetes átlagát a hétvégi adatok mindig lehúzzák. A fűrészfog alakú romániai járványgörbék csúcsértékei korábban hétről hétre emelkedtek, de most már harmadik hete nem sokkal haladják meg a tízezret. Az ország megyéinek többségében az utóbbi két hét lakosságarányos fertőzési aránya meghaladja a 3 ezreléket, de szerdán már enyhe csökkenést észleltek több olyan erdélyi megyében, illetve Bukarestben, ahol a korábbi hetekben a legnagyobb ütemben gyorsult a járvány. 

Kilépés csak nyilatkozattal

Csütörtöktől – Zilah, Nagybánya, Slobozia, Nagyszeben és Gyulafehérvár után – újabb két megyeszékhelyet helyeznek vesztegzár alá: Szatmárnémetiben éjféltől, míg Besztercében hajnali 5 órától lép hatályba a kéthetes karantén. A lakosok csak megalapozott indokkal – például munkaügy, bevásárlás, halaszthatatlan orvosi ellátás miatt – léphetnek utcára vagy hagyhatják el a települést, amit előre megírt nyilatkozattal kell igazolniuk. A 65 év felettiek csak 10 és 14 óra között mehetnek ki, az üzletek 6 és 20 óra között tarthatnak nyitva, hétvégenként a plázákat bezárják. Szatmárnémetiben, amely nyáron még Románia legkevésbé fertőzött nagyvárosának számított, az utóbbi két hétben a lakosság 7,4 ezrelékénél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. Beszterce városában szerdán a 9,1 ezrelékre emelkedett az utóbbi kéthetes fertőzési arány.