Előfizetés

Kilőtt kerekű autóval menekült a rendőrt is elsodró drogdíler

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.18. 20:46
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hat kilogramm kábítószergyanús növényi anyagot foglaltak le Lovasberény felé félúton a gárdonyi férfitól.
Nem állt meg autójával szerda délután egy velencei parkolóban az a feltételezett kábítószer-kereskedő, aki a rendőri jelzés ellenére gázt adott, és elsodort egy nyomozót – közölte a police.hu. A BRFK nyomozója az elsődleges adatok alapján könnyebben megsérült. Egy másik rendőr célzott lövést adott le a menekülő jármű kerekére, de  végül csak néhány kilométerrel távolabb, Nadap és Lovasberény között tudták a rendőrök megállásra kényszeríteni.
Az elfogott gárdonyi férfi autójából csaknem hat kilogramm kábítószergyanús növényi anyagot foglaltak le. A díler ellen kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanújával a BRFK folytat eljárást. A rendőr elsodrása, hivatalos személy elleni erőszak miatt az illetékes ügyészséget értesítették.

Angol központú magyar unokázós hálózatokat derítettek fel budapesti nyomozók (videók)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.18. 16:56

Fotó: police.hu
A BRFK eddig két bűnszervezet 82 tagját gyűjtötte be, több tíz millió forintot foglalt le.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) speciális nyomozócsoportja két év alatt az unokázós bűncselekményeket elkövető bűnszervezetek 82 tagját fogta el: 12 irányítót, szervezőt és 63 futárt kapcsoltak le – írta a nagyszabású rendőri akciósorozatról a police.hu. A rendőrség adatai szerint az Egyesült Királyágból irányított két bűnszervezet vezetői először családtagjaikat vonták be futárnak, majd egyre tágabb ismeretségi körökből verbuváltak futárokat. A legidősebb futár a 74 éves J. László volt, aki egy idős nőtől 20 millió forintot szerzett meg, őt a nyomozók a pénzátadás után elfogták, és a rekordösszegű kicsalt pénzt hiánytalanul visszaadták a sértettnek. Egy másik futár 2020 szeptemberében feladta magát a rendőrségen, miután hallott a sorozatos rajtaütésekről.
A BRFK unokázós nyomozócsoportja a két év során elfogott csalóktól több mint 51 millió forintot és ékszereket foglalt le, így a vagyonvisszaszerzéssel kártalanítani tudtak számos becsapott idős embert. Az egyik bűnszervezet vezetőit, N. Csabát, L. Máriát október 1-jén, H. Ernőt és H. Marinát 2020. november 10-án fogták el az Egyesült Királyságban, ők jelenleg kiadatási őrizetben vannak. A másik angliai szervezet vezetésével gyanúsítható L. Attilát és H. Anasztáziát nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik.

Átlátszó módszerek, álrokonok

A csalók a bűncselekmények elkövetésére ugyanazt a módszert használták; a sértetteket a szervezet egyik irányítója hívta fel – legtöbbször egy angliai telefonszámról –, és a beszélgetés során az időskorúak rokonának adta ki magát. A telefonáló volt, hogy azt állította balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége.  
A másik bevált módszerük, hogy az álrokon azzal hívta fel az idős embereket, hogy egy kétes ügy, vagy tartozás miatt fogva tartják, és akkor engedik szabadon, ha kifizeti fogvatartóinak a kért összeget.  Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítottak, aki a pénzt, ékszereket átvette, majd a csomagot továbbadta annak a bizalmi körnek, amelynek tagjai a pénzt elosztották, illetve eljuttatták a szervezet irányítóinak.   Rendőrségi adatok alapján az unokázós módszerrel elkövetett csalások száma 2018 óta 66 százalékkal csökkent Magyarországon.

Kegyetlen körülmények között tartott kutyákat egy nő Vértessomlón, felfüggesztett börtönt kaphat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.18. 15:58

Fotó: Tatabányai Járási Ügyészség
Egy rejtett kamerás felvétel buktatta le.
A vádirat szerint a terhelt, 2019. december 11-ét megelőző hetekben az ingatlanán 34 kutyát tartott különböző épületrészekben, karámokban, ideiglenes jellegű határolóelemekkel elkerített területeken olyan körülmények között, amelyek a kutyák tartására nem alkalmas. Emiatt könnyen maradandó egészségkárosodása lehetett volna az állatoknak, de akár el is pusztulhattak volna. 
A téli hideg elleni védelmet nem biztosította, a kennelek az állatoknak szűkek, talajuk sárral borított volt, a kutyák a sárban lábszárközépig jártak, amely természetellenes, nehézkes mozgásra kényszerítette az ebeket. Emiatt a kutyáknál ízületgyulladás alakult ki, kötőhártyáik begyulladtak.

A nőt végül egy rejtett kamerás felvétel buktatta le. A vádhatóság arra tesz indítványt, hogy a tárgyalás mellőzésével, felfüggesztett szabadságvesztést szabjanak ki a vele szemben. A bíróság nagyon ritkán ítéli letöltendő szabadságvesztésre az állatkínzókat. Korábban lapunk is beszámolt egy ilyen ügyről. Még szeptemberben ítélték három év tíz hónap börtönbüntetésre azt a Veszprém megyei férfit, aki illegálisan tartott fegyverével lőtt rá kutyájára. Az állat sokáig szenvedett, végül el kellett altatni.