Előfizetés

Egy egész generációt fenyeget a koronavírus

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.19. 11:00
Illusztráció
Fotó: MAJDI FATHI / NurPhoto / AFP
Az UNICEF legfrissebb jelentése szerint 150 millióra nőtt a mélyszegénységben élő gyerekek száma a világban a járvány ideje alatt.
Mintegy tizenöt százalékkal, 150 millióra nőtt a mélyszegénységben élő - oktatáshoz, megfelelő táplálékhoz, egészségügyi ellátáshoz vagy ivóvízhez hozzá nem férő - gyerekek száma a koronavírus-járvány miatt – állapította meg az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a Gyermekek Világnapja előtt nyilvánosságra hozott jelentésében.
A UNICEF Magyarország - a jelentést idézve - azt írta közleményében, a koronavírus-járvány komoly hatással van a gyerekek életére: miközben a fertőzött gyerekek tünetei általában enyhék, a növekvő fertőzöttségi adatok és a járvány oktatásra, valamint táplálásra gyakorolt hosszú távú hatásai 
egy egész generáció jóllétét fenyegetik.

„A gyerekek is megbetegedhetnek és terjeszthetik a betegséget, ám ez csak a jéghegy csúcsa. Az alapvető szolgáltatásokban keletkezett zavar és a növekvő szegénység jelenti a legnagyobb veszélyt a gyerekek számára. Minél tovább húzódik a krízis, annál súlyosabb lesz a hatása a gyerekek egészségére, jóllétére és táplálására. Egy egész generáció jövője került veszélybe” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.
A jelentés szerint november 3-ig  87 vizsgált országot figyelembevéve minden kilenc koronavírus-fertőzésből egyet 20 év alatti gyerekek vagy fiatalok szenvedtek el, vagyis a 25,7 millió fertőzés 11 százalékát.  A járvány eddigi csúcspontján az iskolabezárások a világ diákjainak több mint 90 százalékát (1,5 milliárd gyerek) érintették, ekkor 463 millió gyereknek nem volt semmilyen hozzáférése az elektronikus oktatáshoz. Novemberben elején 572 millió gyereket érintenek az iskolabezárások.
Közölték azt is, a járvány súlyos fennakadásokat okozott az egészségügyi és szociális ellátórendszerekben. A vizsgált 140 ország harmada legalább tízszázalékos visszaesést tapasztalt az egészségügyi szolgáltatások - például vakcináció, terhesgondozás, gyermekkori fertőző betegségek kezelése - terén. 
Negyven százalékos visszaesést mutatnak a nők és gyerekek élelmezésével foglalkozó szolgáltatások 135 országban. Több mint 250 millió öt éven aluli gyerek nem jut hozzá a potenciálisan életmentő vitamin kiegészítőkhöz - hangsúlyozták.
„A legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén kétmillió öt év alatti gyermek halála és 200 ezer halva születés várható a következő 12 hónapban az egészségügyi és egyéb szolgáltatások felfüggesztése és a táplálási elégtelenségek miatt” – írták a jelentésben. Hozzátették, hogy további 6-7 millió 5 év alatti gyermek szenvedhet sorvadástól vagy súlyos alultápláltságtól, ami havi 10 ezer öt év alatti gyermek halálához vezethet – többségében Afrika szubszaharai régiójában, valamint Dél-Ázsiában.
Az UNICEF a jelentésben azt kéri a kormányoktól és partnereitől, hogy biztosítsák a gyermekek oktatását, a hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint az ivóvízhez és megfelelő táplálékhoz, csökkentsék közöttük a digitális különbségeket, tegyenek a növekvő gyermekszegénység ellen és támogassák a katasztrófahelyzet, vagy fegyveres konfliktus áldozatául esett családokat.
A járvány következtében a családon belüli erőszak, a gyermekbántalmazás is megnövekedett. A bezártság, a félelem, az egzisztenciális bizonytalanság még veszélyesebbé tette a világot a gyerekek számára. A világon egymilliárd gyereket érint évente a szexuális, fizikai vagy pszichológiai erőszak, közülük 40 ezret megölnek. A járvány alatt becslések szerint akár 30 százalékkal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma – olvasható az UNICEF Magyarország honlapján az Ismerd fel és tegyél ellene! kampányról. 

„Mindenki találkozhat a jelenséggel és alighanem sokan sokszor találkozunk is, – az utcán, játszótéren, az iskolában, a neten, bárhol – csak nem feltétlenül gondolunk bele vagy bizonytalanok vagyunk abban, hogy ránk tartozik-e, közbeavatkozhatunk-e. Az első lépés, hogy felismerjük, ha egy gyereket bántalmaznak. A második, hogy átérezzük, hogy nekünk is közünk van hozzá és tegyünk a bántalmazás ellen, védjük meg a gyermeket – mégpedig megfelelő módon. Nem mindig egyértelmű, hogy mit tehetünk, mit nem, hogyan léphetünk fel, mivel használunk vagy ártunk. Az UNICEF Magyarország ezzel a kampánnyal abban is segít, hogy tudjuk, konkrétan mi a teendő ilyen esetekben, pontosan mi a szerepünk, hova fordulhatunk szakavatott, hivatalos segítségért” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. Az UNICEF Magyarország felmérést készített a magyarok gyermekbántalmazással kapcsolatos attitűdjéről. Az 1003 fő megkérdezésén alapuló országos kutatás szerint a többség (83%) nem tartja elfogadhatónak, hogy a szülő fizikai fenyítéssel „nevelje” gyermekét. Tizennégy százalék ugyanakkor nem lát ebben kivetnivalót. A megkérdezettek 38 százaléka szerint egy-egy pofontól nem lesz baja a gyereknek. Ugyanennyien értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy a gyerekeknek elsősorban kötelességei vannak, nem jogai. A felmérés résztvevőinek többsége (66%) szerint a szülőnek joga van belenézni a gyereke telefonjába, személyes üzeneteibe. A kutatásból kiderült, minél magasabb a válaszadó iskolai végzettsége, annál alacsonyabb a fizikai bántalmazás elfogadottsága, az „egy-egy pofon belefér” elvet például a diplomások 28 százaléka tartja elfogadhatónak, míg a szakmunkás végzettségűeknél ez az arány 42 százalékos. A kutatás során rákérdeztek arra, hogy a társadalom mit tekint bántalmazásnak. A szóbeli szidalmazást 30, a telefon elkobzását 14, a szobafogságot 20% véli annak. Az eredmények azt mutatják, hogy a szeretetmegvonást (74%), valamint a gyerek némaságra kötelezését, a „beszédmegvonást” (63%) érzik a magyarok a leginkább bántalmazó gyakorlatnak. „A kutatás eredményei alapján bőven van még tennivaló a bántalmazáshoz fűződő attitűdökkel kapcsolatban, a testi fenyítést elfogadók viszonylagosan magas aránya különösen aggodalomra ad okot. Reméljük, hogy a kampány a szemléletformálásban is segít majd” – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője.

A világnapon 14 órától az UNICEF Magyarország Facebook-oldalán online beszélgetéseket tartanak szakértők közreműködésével olyan témákról, mint az öröklött rossz szülői minták meghaladása, az intézmények falain belüli erőszak, valamint az online szexuális zaklatók elleni védekezés. 
A gyermekjogok fontosságára figyelmeztetve péntek este kilenc város két tucat ikonikus épülete kap kék díszkivilágítást. Kék fényben úszik majd többek között a Szabadság-szobor, a Müpa, a Duna Aréna és a Puskás Aréna, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy-egy épülete, a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómja továbbá a Debrecenben a Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Víztorony, a tatai Fellner Jakab Kilátó és a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó.
Az UNICEF Magyarország kéri, hogy aki teheti, november 20-án hívja a 136 66-os adományvonalat, vagy küldje el SMS-ben a „Teszek ellene” mondatot. Minden hívás és üzenet 500 forinttal támogatja a szervezet bántalmazás elleni munkáját. Kérik azt is, látogassunk el az unicef.hu/bantalmazas oldalra és regisztráljunk az ingyenes mesterkurzusra. Pénteken öltözzünk kékbe, osszunk meg egy képet, jelöljük az @unicefhungary oldalát és használjuk a #WorldChildrensday hashtaget, ezzel is jelezve, hogy a gyermekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége.
November 20-a a Gyermekjogok Világnapja, 31 évvel ezelőtt ezen a napon fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely világszerte garantálja a gyermekek jogait.

Mégis hatásos lehet a szájvíz a koronavírus ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.18. 19:23

Fotó: B. BOISSONNET / BSIP / AFP
Laboratóriumi körülmények között 30 másodperc alatt megöli a kórokozót.
Az, hogy az alkoholos szájvizek a szennyeződések eltávolítása mellett bizonyos kórokozók elpusztítására is alkalmasak, nem újdonság. Az 1990-es években texasi kutatók úgy ártalmatlanítottak egy influenzavírus-törzset, hogy 30 másodpercig áztatták – írta a Magyar Hang.
Korábban az amerikai Penn State Orvostudományi Főiskola kutatói laboratóriumban végzett kísérleteik alapján arra az eredményre jutottak, hogy egyes szájvizek a koronavírus szaporodását is képesek gátolni. Később ezt cáfolták, ám most többek között a The Independent és a BBC is arról számolt be, hogy a Cardiff Egyetem tudósai azzal az „ígéretes” laboratóriumi teszteredménnyel álltak elő, hogy a legalább 0,07 százalékos cetilpiridinium-kloridot (CPC) tartalmazó szájvizek képesek elpusztítani a nyálban található vírusokat. Bár a tanulmány még nem esett át független szakmai ellenőrzésen, alátámasztja a korábbi kutatás megállapításait.
A 12 hetes vizsgálatot a walesi kórház koronavírus-fertőzöttjeinek váladékmintáin végezték. Az egyetem professzora szerint bár az eredmények biztatók, további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön betegeknél is sikerül-e egy félperces öblítéssel elpusztítani a vírusokat, illetve mennyi ideig tart egy szájöblítés hatása. 
Ha a jövő év elejére várható klinikai eredmények is kedvezők lesznek, a kézmosás, a maszkviselés és a távolságtartás mellett a szájvizes öblögetés is hatékony fegyver a koronavírus elleni küzdelemben.

Ezreknél csak haláluk után derült ki a tüdőrákos megbetegedés

Kuslits Szonja
Publikálás dátuma
2020.11.18. 17:23

Fotó: AMELIE-BENOIST / AFP/BSIP
Magyarországon évente mintegy 2000-2500 ember esetében csak a halála után diagnosztizálják, hogy tüdőrákban szenvedett – derült ki egy friss felmérésből. Szűréssel sokak élete megmenthető lenne, de az alacsony dózisú CT-vizsgálat nem érhető el mindenki számára.
Magyarországon a statisztikák szerint a halálesetek 21-24 százalékát daganatos megbetegedések okozzák, amelyek listáján a tüdőrák áll az első helyen. Évente 8500-8700 áldozattal, 10 ezer körüli új esetszámmal. Ez az egyik legagresszívebb ráktípus, de időben történő felismeréssel kiugró mértékben javulnak a betegek túlélési esélyei. Ehhez azonban elengedhetetlen a szűrés, amivel kapcsolatban még jócskán lenne hová fejlődnünk. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság és az MSD legfrissebb kutatása kutatás szerint ugyanis Magyarországon évente mintegy 2000-2500 emberről csak a halála után derül ki, hogy tüdőrákban szenvedett. A HeLP3 kutatás adatai szerint ezek az esetek az összes tüdődaganatos halálozás 20-30 százalékát teszik ki. Korábban lapunk is megírta: a tüdőrák ezrek életét követeli, mégis, egyáltalán nincs országos szűrőprogram. A nemzetközi vizsgálatok szerint alacsony dózisú CT-vizsgálattal kiszűrhető lenne a daganat, de erre csak a rizikócsoportba tartozó betegeket küldik a háziorvosok. A sima tüdőszűrés pedig önmagában nem alkalmas a korai stádiumú tüdőrák felfedezésére.

A betegek harmadánál fedezik fel korai szakaszban

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2014-ben elkezdett programban elérhető az alacsony dózisú CT-szűrés, de csak korlátozott létszámban. A betegség korai felismeréséhez óriási szükség volna a szűrőprogramok kiterjesztésére, mert jelenleg még így is csak a betegek harmadánál fedezik fel korai szakaszban a tüdőrákot – hívják fel a figyelmet a közleményben. Pedig a statisztikák azt bizonyítják, hogy a szűrővizsgálatok kiterjesztésével, az új kezelések elérhetővé tételével eredményesebben lehet felvenni a harcot a tüdőrákkal. „A tüdőrák kialakulásában szerepet játszó rizikó faktorok - többek közt a dohányzás - visszaszorítására irányuló kormányzati erőfeszítések eredményeit már tapasztaljuk, így bizakodóan tekintünk a jövőbe. Azonban annak érdekében, hogy igazán átütő javulást lehessen elérni holisztikus gondolkodásra van szükség, mely magában foglalja az edukációt, szűréseket, diagnosztikát és az innovatív kezelésekhez való hozzáférés bővítését is”– hívja fel a figyelmet dr. Bogos Krisztina, a Lélek-zet Egyesület alapító tagja, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciójának elnöke a lapunknak küldött közleményben.

Esély egy újabb évre

A közleményben arra is kitértek: a korai szakaszban a tüdőben lévő tumor még kisebb kiterjedésű, áttéteket még nem képez, így műtéti úton eltávolítható lehet. Egy ilyen beavatkozáson átesett beteg a társaság kutatása szerint az összes tüdőrákban szenvedő körében mért átlaghoz képest jóval nagyobb, 54-64 százalék közötti eséllyel megéli a következő öt évet. A késői stádiumban diagnosztizált tüdőrákosok fele legfeljebb egy évig bírja a küzdelmet a betegséggel. 100-ból kevesebb, mint huszan élik meg az öt évet, bár a hagyományos kezeléseket megkapják. Az innovatív gyógymódok, köztük az immuno-onkológiai terápiák alkalmazása jelentősen növeli a betegek túlélési esélyeit, és egyben javítja életminőségüket. Ezek a terápiák azonban a tüdődaganatos betegek esetében jelenleg többségében egyedi méltányossági kérelem pozitív elbírálását követően alkalmazhatók csupán. Bogos Krisztina szerint ha az immuno-onkológiai terápiák TB finanszírozottak lennének, az az erre alkalmas betegkör számára komoly segítséget jelentene.

A Lélek-zet Egyesület a Tüdőrákos Betegekért és Hozzátartozóikért honlapján tájékozódhatnak a tüdődaganatban érintett betegek és hozzátartozóik a betegségről és lehetőségekről. Az Egyesület alapítói, vezetői és tagjai többen maguk is érintettek a betegségben, mind beteg, mind orvosi oldalról, így kiemelten fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet a korai diagnózis fontosságára, a tünetek korai felismerésére és a rizikófaktorok elkerülésére.