Előfizetés

Ezt a bacont ne egye meg!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.19. 13:17

Fotó: Shutterstock
Az Auchan Tuti Tipp szeletelt bacont alapos hőkezelés nélkül nem szabad elfogyasztani.
Listeria monocytogenes baktérium jelenléte miatt kezdeményezte a forgalmazó Auchan Kft. az Auchan Tuti Tipp szeletelt bacon szalonna elnevezésű termék forgalomból visszahívását - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-t. A visszahívás a 100 grammos kiszerelésű, 2021. január 31-i minőségmegőrzési idejű termékeket érinti. A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a szalonnát alapos hőkezelés nélkül senki ne fogyassza el. A közlemény szerint ha a vásárlók a visszavitel mellett döntenek, az Auchan blokk hiányában is visszatéríti annak teljes vételárát. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A hűtő hőmérsékletén is el tud szaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész élelmiszerek, a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek, a lágysajtok, a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények, a nyers halak, a füstölt lazac, a nyers zöldségből készült saláták. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek főként a várandós nők körében súlyos következményei lehetnek, de az érzékeny csoportba tartoznak a csecsemők, az idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek is.

Közel 300 milliárdot csoportosított át a kormány a költségvetésből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.19. 08:34

Fotó: Shutterstock
Szijjártó Péter tárcája járt a legjobban, de az állami médiánál sem lesz pénzhiány.
Kis híján 330 milliárd forintos átrendezésről döntött a kormány a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján, nagyrészt a rég kiürült Gazdaságvédelmi Alap terhére

- írja az mfor.hu

A portál összesítése szerint a nagyvállalatok jártak a legjobban az átrendezéssel, mivel 80 milliárd forint megy el a cégek beruházásaira. Mintegy 50 milliárd forintot kap Szijjártó Péter tárcája a külgazdaság fejlesztési célelőirányzatra, 35 milliárdot pedig határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására. Emellett a Miniszterelnökség 17,8 milliárd forintot költhet az egyházi épített örökség védelmére, 4,1 milliárdot kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra. Más egyéb tartalékokból is csoportosított át a kormány: 3 milliárd forinttal a nagycsaládosok személygépkocsi-támogatását dobják meg, de 9,7 milliárdot kap az állami média is. Utóbbi azért is érdekes, mert ahogyan lapunk is beszámolt róla, hangfelvételeken is hallható, milyen szinten szolgálja ki az MTVA a regnáló hatalmat. Így bizonyára jól jön a plusz forrás nekik.

360,37 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.19. 08:20
Illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a szerda esti 360,53 forintról 360,37 forintra csökkent csütörtök reggel hét órára.
A svájci frank jegyzése szintén csökkent, 334,11 forintról 333,74-re, a dolláré viszont emelkedett, a szerda esti 303,85 forint után 304,19 forinton állt csütörtökön az amerikai deviza.
A hónap eleje óta a forint az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben sorrendben 1,6, 3,3 és 2,6 százalékkal erősödött. Év eleji árfolyamához képest az euróval szemben 8,8 százalékkal, a dollárral szemben 2,8 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 9,4 százalékkal áll gyengébben.