Előfizetés

Váratlan helyről kapott bírálatot Parragh iparűzési javaslata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.19. 15:46
Sinkó Ottó
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Sinkó Ottó nem támogatja az iparűzési adó átmeneti felfüggesztését, mert nem rászorultsági alapon történne. A Videoton társ-vezérigazgatója szerint azokat kell segíteni különböző eszközökkel, akik megsínylik a járványt, akik viszont nem szenvednek, azoknak nincs szükségük erre
Ne csak a járványügyi intézkedéseket, hanem a gazdaságiakat is másoljuk le Ausztriáról – nyilatkozta a cégvezető a Portfolio.hu-nak. Sinkó Ottó, aki szerint a bajba került magyar cégek az előző évi adóbefizetéseik alapján kaphatnának támogatást, hogy túléljék a válságot. Már nem veszik a bizonytalan jövőbe, hogy mikor lesz vége a válságnak, hiszen belátható távolságon belül van a vakcina, így most kellene célzott támogatás a cégeknek. Tudom, hogy magunk ellen beszélek, de nem az exportra termelő vállalatok vannak leginkább bajban, akik sokat profitálnának az adófizetés felfüggesztéséből, hanem például a szolgálató szektor, az idegenforgalom, a vendéglátás – mondja Sinkó Ottó, aki szerint a kamara feladata az lenne, hogy beazonosítsa azokat a vállalatokat, szektorokat, amelyek gondban vannak, és olyan javaslatokat fogalmazzon meg, amely ezeket támogatja, ugyanis helyzeténél fogva sokkal több ismerete van erről a Kamarának, mint másoknak. Furcsállom, hogy miért a kamara tesz egy ilyen javaslatot, mert nem gondolom, hogy ez lenne az elsődleges feladata - folytatta. Az adózási rendszer alakítása, átalakítása a kormányzat feladata, azaz, hogy átgondolja, miként rendezné át a központi és az önkormányzati bevételeket, illetve ehhez kapcsolódóan a feladatokat, kiadásokat. Sinkó szerint ez nem járványügyi kérdés, és szokatlan, hogy a Kamara javasol ilyen lépést. A menedzser elmondta, hogy az iparűzési adó rendszerét már régóta bírálja – mint ahogy szinte minden cégvezető - ebbe a rendszerbe nem a járvány ürügyén kell belenyúlni, hanem átgondoltan, a teljes adórendszer, ezen belül az önkormányzati működés felülvizsgálatával kell változtatni rajta.  Mint arról többször írtunk, Parragh László válság kapcsán az iparűzési adó egy éves felfüggesztést javasolta a kormányfőnek, aki úgy nyilatkozott, hogy a javaslat "meredek", de "fel lehet kapaszkodni rajta". A javaslat teljesen ellehetetlenítené az önkormányzatok működését – ezzel évi több száz milliárdos hiányt okozva. A javaslatot bírálta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is, mondván "a Kamara és Parragh úr porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort..." Bejegyzésének végén a fideszes polgármester arra kérte a kamarai tagokat és a gazdasági szereplőket, gondolják meg alaposan, milyen javaslatot tesznek. Ezzel a kihívással is megbirkózunk még, de csengjen ismerősen a mondás: “ne tetézd, ne tetézd!”- írta Cser-Palkovics András.   

Ezt a bacont ne egye meg!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.19. 13:17

Fotó: Shutterstock
Az Auchan Tuti Tipp szeletelt bacont alapos hőkezelés nélkül nem szabad elfogyasztani.
Listeria monocytogenes baktérium jelenléte miatt kezdeményezte a forgalmazó Auchan Kft. az Auchan Tuti Tipp szeletelt bacon szalonna elnevezésű termék forgalomból visszahívását - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-t. A visszahívás a 100 grammos kiszerelésű, 2021. január 31-i minőségmegőrzési idejű termékeket érinti. A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a szalonnát alapos hőkezelés nélkül senki ne fogyassza el. A közlemény szerint ha a vásárlók a visszavitel mellett döntenek, az Auchan blokk hiányában is visszatéríti annak teljes vételárát. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A hűtő hőmérsékletén is el tud szaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész élelmiszerek, a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek, a lágysajtok, a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények, a nyers halak, a füstölt lazac, a nyers zöldségből készült saláták. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek főként a várandós nők körében súlyos következményei lehetnek, de az érzékeny csoportba tartoznak a csecsemők, az idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek is.

Közel 300 milliárdot csoportosított át a kormány a költségvetésből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.19. 08:34

Fotó: Shutterstock
Szijjártó Péter tárcája járt a legjobban, de az állami médiánál sem lesz pénzhiány.
Kis híján 330 milliárd forintos átrendezésről döntött a kormány a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján, nagyrészt a rég kiürült Gazdaságvédelmi Alap terhére

- írja az mfor.hu

A portál összesítése szerint a nagyvállalatok jártak a legjobban az átrendezéssel, mivel 80 milliárd forint megy el a cégek beruházásaira. Mintegy 50 milliárd forintot kap Szijjártó Péter tárcája a külgazdaság fejlesztési célelőirányzatra, 35 milliárdot pedig határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására. Emellett a Miniszterelnökség 17,8 milliárd forintot költhet az egyházi épített örökség védelmére, 4,1 milliárdot kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra. Más egyéb tartalékokból is csoportosított át a kormány: 3 milliárd forinttal a nagycsaládosok személygépkocsi-támogatását dobják meg, de 9,7 milliárdot kap az állami média is. Utóbbi azért is érdekes, mert ahogyan lapunk is beszámolt róla, hangfelvételeken is hallható, milyen szinten szolgálja ki az MTVA a regnáló hatalmat. Így bizonyára jól jön a plusz forrás nekik.