oktatás;pedagógusok;hátrányos helyzetű térségek;

2020-11-20 06:40:00

Még várniuk kell a tanároknak a félmilliós jutalomra

Egyelőre senki nem kapta meg azt a bruttó 500 ezer forintos támogatást, amelyet Kásler Miklós miniszter még nyáron ígért meg a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak – értesült lapunk.

A kormány augusztusban döntött arról, hogy egy uniós finanszírozású projekt keretében 400 hátrányos helyzetű településen 10 500 pedagógus és pedagógiai munkát segítő szakember kap egyszeri pluszjuttatást, amivel a koronavírus miatt tavasszal elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarend során végzett többletfeladatokat díjazzák.

Az érintettek közül többen úgy tudták, novemberben kapják meg a támogatást, ám az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatása alapján még várniuk kell. A szaktárca a Népszava megkeresésére közölte, a kifizetések két részletben, a tervek szerint decemberben és februárban valósulnak meg. Bár a pedagógusok, gyógypedagógusok, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak automatikusan részesei a projektnek, a részvétel önkéntes, bárki jelezhette, ha nem kívánt csatlakozni. Az Emmi tájékoztatása szerint a projektre eddig közel tízezer pedagógus jelentkezett.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) korábban üdvözölte a döntést, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a támogatás megosztó lehet, hiszen abból sokan kimaradnak. A PSZ továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy minden, az idei év folyamán online oktatást végző pedagógusnak adjanak egyszeri, legalább 100 ezer forintos támogatást az otthonról végzett munka elősegítésére. Az előző félévben számos tanárnak saját költségen kellett új informatikai eszközöket, kiegészítőket vásárolnia, hogy a digitális távoktatás feltételeinek eleget tegyen.

A járvány erősödésével újból egyre több helyen állnak át digitális oktatásra. A középiskolák már múlt szerdától így működnek. Tegnap 448 általános iskolai osztályban és 34 általános iskolában volt digitális tanrend. Rendkívüli szünetet 390 óvodában és 70 általános iskolában kellett elrendelni. Bár a kabinet Ausztriát tekinti mintának – ahol nemrég minden oktatási intézmény bezárásáról döntöttek –, az Emmi érdeklődésünkre azt írta, a rendszerszintű átállást a magyar kormány továbbra is szeretné elkerülni.